BALIKESİR'de "acı ama gerçek" dedirten bir tablo yaşanıyor. Balıkesir ile birlikte Çanakkale'yi de kapsayan Kalkınma Ajansı, kendi işinin sahibi olmak ve kapasitesini yükseltmek isteyen girişimcilere hibe, yani bağış yapacak. Bunun için aylar önce çağrı yaptı. Son süreyi de 25 Şubat olarak belirledi ama, bugüne kadar iki ilden sadec bir tek kişi proje hazırlayıp başvuruda bulundu.

BU FIRSAT ASLA KAÇMAZ

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Balıkesir'in geleceği çok parlak bir il olduğunu belirterek, "Nüfusu, 2023 yılında 500 bini aşacak. İzmir-İstanbul otoyolu tamamlandığında İstanbul 2, İzmir 1 saate inecek. 20 milyonluk nüfusa, en geç 2 saat içinde ulaşır duruma geleceksiniz. Kara, hava, demir ve deniz yolları olmak üzere bütün ulaşım imkanları var. Balıkesir, geleceğin en hızlı gelişen bölgesi olacak." dedi.

Balıkesir ve Çanakkale'yi kapsayan GMKA'nın Genel Sekreteri Gündoğan, çalışmaları ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında 2010 yılı bütçesinden 12 milyon liralık hibe kaynak kullandıracaklarını belirten Gündoğan, "Bunun 8 milyonu kâr amacı güden, 4 milyonu ise kâr amacı gütmeyen kuruluşlara verilecek. Kâr amacı gütmeyenler genellikle kamu kurum ve kuruluşlarından oluşuyor. Sivil toplum örgütleri, dernek, vakıf, mahalli idareler, belediyeler ve muhtarlıklar başvurabilir. Balıkesir ve Çanakkale'de projeleri teslim edilmeye başlandı. Vatandaşlarımız, oluşturduğumuz teknik yardım masalarından 14-15 Şubat tarihlerinde bilgi alabilir. Başvuru süresi, 25 Şubat Cuma günü bitecek." şeklinde konuştu.

Hibe kaynaktan faydalanmak için proje hazırlayanlara, başvurularını son güne bırakmamaları çağrısında bulunan Mustafa Gündoğan, bunun için 17 merkezde bilgilendirme ve eğitim toplantıları yaptıklarını kaydetti. Bunlara toplam bin 500'e yakın kişinin katıldığını ifade eden GMKA Genel Sekreteri Gündoğan şunları kaydetti:
"İşadamları dernekleri, ticaret ve sanayi odalarıyla esnaf odaları davet edildi. Son gün mesai bitiminden sonra kesinlikle proje kabul etmeyeceğiz. Herhangi bir mağduruyet yaşanmaması için birkaç gün önce teslim edilmesi faydalı olur. Balıkesir'den en az 100, Çanakkale'den 60 proje gelirse makul bir rakam olur ancak daha fazla arzu ediyoruz. Bu, bölgemizin iyi potansiyeli bulunduğu anlamında bir gösterge olacaktır."

'KENDİ BİNASI BULUNAN İLK KALKINMA AJANSI OLDUK'

Türkiye'de şu anda 26 kalkınma ajansı bulunduğu bilgisini veren Gündoğan, bunlar arasında sadece GMKA'nın kendine ait binada hizmet verdiğini vurguladı. Bu hafta başında yeni binaya taşındıklarını belirten Gündoğan, şunları kaydetti: "Hizmet binamızın inşaatına, 2010 Haziran ayında başladık. Üç katlı binada, 45 personelle hizmet vereceğiz. Binamızda 133 kişilik bir konferans salonumuz bulunuyor. Toplam 3 milyon 740 bin liraya mal oldu."

Editör: Haber Merkezi