Onbir ayın sultanı Ramazanla birlikte camiler dolup taşarken, Balıkesir’de ibadethaneleri yıkılan ve tadilatta bulunan iki mahallenin cemaati, taleplerinin İlçe Müftülüğünce yerinde görülmesi üzerine teravih namazlarını stadyumda kılıyor

Balıkesir’in Savaştepe ilçesinde iki mahallede bulunan camilerden birinin yıkılması, diğerinin de bakım-onarıma alınması üzerine vatandaşlar, sıcak hava koşullarını da dikkate alarak teravih namazını eda etmek için pratik bir çözüm üretti: Namazı stadyumda kılmak... Bu fikri hemen uygulamaya koydular. İlçenin mütevazı stadı akşamları mescide dönerken, top koşturulan yeşil saha, cemaate seccade oldu. Kimi yeşil çim üzerinde kılmaya başladı namazını, kimi seccade sermeyi tercih etti.

İlk başlarda az sayıda bir topluluk ile stada gidip yeşil zeminler üzerine seccadelerini seren cemaate içlerinden biri imamlık yapıyordu. Bir süre sonra İlçe Müftülüğüne başvuran cemaat, imam görevlendirilmesini talep etti. Müftülük bu talebi yerinde görerek yerine yenisi yapılmak üzere yıkılan Çakmak Camisinin imamını görevlendirdi.

Vatandaşlar, ilçedeki birçok camide klima bulunmadığını belirterek, ’Bir arkadaşımızın önerisi üzerine başladığımız uygulama mahalle sakinleri tarafından da benimsendi. Ramazan ayının bu yıl sıcak mevsime denk gelmesi de ilgiyi arttırdı. Yatsı ve teravih namazlarını açık, temiz ve serin havada kılıyoruz. Statta namaz kılmamız çocuklarımızın da ilgisini çekiyor. Böylece onlarda Ramazan ayının kutsallığını idrak ediyor, coşkusuna, heyecanına ortak oluyorlar’ diyerek görüşlerini dile getirdi.

Statta kılınan teravih namazlarına imamlık eden Ramazan Çakmak da namazın her yerde kılınabileceğini söyledi. Çakmak, ’Statta veya açık alanlarda namaz kılınmasında dinen sakınca veya mani yok. İnşallah önümüzdeki Ramazan ayında İstanbul, Ankara ve Balıkesir’deki statlarda da teravih namazı kılınmasına şahit oluruz’ diye konuştu.

İLÇE MÜFTÜSÜNÜN SÖZLERİ

Savaştepe İlçe Müftüsü İsmail Yalçın ise yaptığı açıklamada, ’Zafer Mahallesi’nde oturan vatandaşlar, bölgedeki caminin yıkılması üzerine namazlarını diğer camilere giderek kılıyorlardı.

Ramazan ayının sıcak havalara rast gelmesi üzerine de cemaatten bazıları teravih namazlarının statta kılınması fikrini ortaya atmışlar. Sonra imam görevlendirilmesi için bize geldiler. Yıkılan ve yerine yenisi yapılmak üzere inşaatına başlanan Çakmak Camisi’nin imamını burada görevlendirdik’ dedi.

Yalçın, Hürriyet Mahallesi’nde bulunan ve çatısı çöken Orta Cami’de ise tadilat çalışmalarına başlanıldığını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi