BALIKESİR Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Yavuz,  'K Belgesi' sahiplerinin dikkassizlik sonucu çeşitli kayıplarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek uyarıda bulundu. Yavuz'un uyarıcı açıklaması şöyle:

Belge’nin alınması sonrasında uyulması gereken ve mevzuatta gözden kaçırılan hususlar belge sahiplerinin kaybına sebebiyet verdiğinden; uyulması gereken önemli hususların hatırlatılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği (K.T.Y.) gereğince Yetki Belgesi sahiplerinin sağlaması gereken şartlardan önemli bir bölümü aşağıda açıklanmıştır.
1) Yetki Belge Geçerlilik Tarihi Sona Ermekte Olan Gerçek ve Tüzel Kişiler, (K1, K2,  K3)
K.T.Y.’nin 18. maddesinin 1. Fıkrasına istinaden, Yetki Belgelerinin yenilenmesi için; yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihinin 60 gün öncesinden Odamıza başvuru yapması gerekmektedir. Aksi takdirde, K.T.Y.’nin 18. maddesinin (2.)(3.)(4.) fıkralarına göre işlem yapılacaktır.    
K.T.Y. 18-(2) Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgelerinin yenilenmesi için yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat edilmesi halinde ise; yetki belgesi ücreti ödeme tarihindeki geçerli tam ücretin yarısı olarak alınır ve bu ücretin ödendiği tarih esas alınarak yetki belgesi yenilenir. Yenileme ücretinin söz konusu 30 günlük süre içinde ödenmesi şarttır.
K.T.Y. 18-(3) Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren, 30 gün içinde müracaat edilmemesi veya müracaat edildiği halde yetki belgesi yenilemenin şartlarının (asgari kapasite) yerine getirilmemesi halinde yetki belgesi yenileme hakkı kaybedilir. Durum en geç 10 iş günü içinde ilgili kurumlara bir yazı ile bildirilir.
K.T.Y. 18-(4) Bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan 30 günlük süre, sadece yetki belgesi yenileme hakkı olup; bu süre bu durumdaki kişilere faaliyette bulunma hakkı vermez.
2) Asgari Kapasite Şartının kaybedilmesi durumunda,
K.T.Y. MADDE 23-1-(a) Yetki belgesi alındıktan sonra taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarını kazaya uğraması, yanması, müsadere edilmesi, hurdaya ayrılması veya başka bir mücbir sebepten dolayı iş göremez duruma gelmesi halinde, bu durumu değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 60 gün içinde Bakanlığa bildirirler. (belirtilen nedenlerden dolayı 60 gün içerisinde bildirim yapılmaması halinde 2 uyarı cezası verilir.)  
K.T.Y. 23-1-(b): (a) bendinde belirtilen nedenlerle veya 31’inci maddenin altıncı fıkrasına göre yapılan re’sen düşümler sonucu, bu yönetmelikteki asgari kapasitenin altına düşülmesi
halinde; kapasite altına düşüldü tarihten itibaren, 90 gün içinde bu yönetmelikte öngörülen asgari kapasiteyi tamamlayacak şekilde ilgili mevzuatın gerektirdiği iş ve işlemleri sonuçlandırarak yeterli sayıda/ kapasitede taşıtı, taşıt belgelerine kayıt ettirirler. (23. maddenin 1. fıkrasının (a) bendinde belirtilen sebeplerden dolayı asgari kapasite altına düşülmesi halinde, asgari kapasite altına düşüldüğü tarihten itibaren 90 gün içerisinde asgari kapasitenin tamamlanmaması halinde Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 78. maddesinin 5. fıkrasının (b) bendine istinaden yetki belgeleri iptal edilir.)      
K.T.Y. MADDE 23-1-(c) Bu yönetmelikte öngörülen asgari kapasitenin altına düşecek şekilde taşıt satışı yapmaları halinde bu hususu satış tarihinden itibaren 30 gün içinde Bakanlığa bildirirler. (30 gün içinde bildirimde bulunulmaması halinde Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 76. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendine istinaden 2 uyarı cezası uygulanır) ve  60 gün içinde de bu yönetmelikte öngörülen asgari kapasiteyi tamamlayacak şekilde ilgili mevzuatın gerektirdiği her türlü iş ve işlemleri sonuçlandırarak yeterli sayıda/ kapasitede taşıtı, taşıt belgelerine kayıt ettirirler. (Asgari kapasite altına düştüğü tarihten itibaren 60 gün içinde asgari kapasitenin tamamlanmaması halinde Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 78. maddesinin 5. fıkrasının (a) ve (b) bentlerine istinaden Yetki Belgesi iptal edilir.) 
K.T.Y. MADDE 43-(1) 22. Yetki belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler; unvan, adres, vergi dairesi, ortaklık, hisse devri (halka açık sermaye şirketlerinde hamiline yazılı hisse devirleri hariç), sermaye miktarı, yönetici, acentelik sözleşmeleri ve taşıtlara ilişkin değişiklikleri (satış. vs.) değişikliğin meydana getirdiği tarihten itibaren 60 gün içinde Bakanlığa bildirmekle yükümlüdürler. ( Belirtilen hallerde bahsedilen süre içinde yapılmayan başvurularda Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 76. maddesinin 1. fıkrasının (n) bendine istinaden 5 uyarı cezası uygulanır)
3) Mesleki Yeterlilik Şartının ihlal edilmesi durumunda;  ( K1 ,K3)
Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 43. maddesinin 15. fıkrasının (b) bendine göre, Tüzel Kişiliği haiz  (Şirketler)  K1 yetki belgesinin sahiplerinin, Tüzel Kişiliği haiz  (Şirketler) ve Gerçek Kişi  K3 yetki belgesinin sahiplerinin en az birer orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine (ODY) sahip olmaları veya bu nitelikleri haiz kişi veya kişileri istihdam etmeleri,
Aksi takdirde tespiti halinde, Karayolları Taşıma Yönetmeliğinin 76. maddesinin 1. fıkrasının (n) bendine göre 3 uyarı cezası ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunun 26/1-K-1 maddesine istinaden 572 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Editör: Haber Merkezi