MHP’li Belediye Meclis üyesi Ahmet Helvacıgül, 2 yıl iki ay yönettiği Fırıntaş’a 12 yaşındaki kamyonunu KDV dahil 20 bin liraya sattı. Bir yıl önce yaşanan olayın tüm detaylarına ajans10.com muhabirleri ulaştı.

"AL GÜLÜM - VER GÜLÜM" dedirten alışveriş şöyle gerçekleşti.

Balıkesir'de toptan gıda madddeleri işletmeciliği yapan Helvacıgül, bu işlerindeki kullandığı 1999 model kamyonu teklemeye başlayınca ve işlerini küçültmeye karar verince aklına yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Fırıntaş'a satma fikri geldi. Helvacıgül, sahibi olduğu şirkete ait kamyonu KDV dahil 20 bin 900 liraya yüzde 98.63 hissesi Balıkesir Belediyesi'ne ait ve yönetimini üstlendiği Fırıntaş'a satın aldı.

5 YAŞINDAN BÜYÜK ARAÇ ALIMI SAKINCALI!

Birçok eksiği bulunan kamyon Fırıntaş tarafından revizyona alındı, gerekli bakımı yapıldıktan sonra araröze dönüştürülerek Belediye'nin Park ve Bahçe işlerinde kullanılmaya başlandı. Helvacıgül, ödemeleri kendi şirketine iki taksit halinde yaptırdı.. Bu satış işlemi 30 Haziran 2010 tarihinde gerçekleşti. Yani tam 1 yıl bir ay önce. Ancak unutulan birşey vardı. Yasa gereği, 5 yaşından büyük araçlar kamu ve buna bağlı iktisadi kuruluşlara alınamıyordu. Buna rağmen alışveriş yapıldı. O tarihten bu yana kimseden ses soluk çıkmadı.

GARİP ALIŞVERİŞ AYYUKA ÇIKINCA

Helvacıgül'ün, kendi şirketinden Belediye Meclisi üyesi olarak getirildiği Belediye'ye ait Fırıntaş'a satış yapması konusu 6-7 ay sonra aynı partiye mensup belediye meclisi üyeleri arasında konuşulmaya başlandı.

Başkan Ok, belediye başkanlığına talip olduğunda birlikte yola çıkarak kaderbirliği yaptığı arkadaşının bu garip alışverişi üzerine yapılan spekülasyonlar karşısında zor durumda kaldı. Helvacıgül’ü makama çağırıp, “Aldığın parayı hibe et” talimatı verdi. Helvacıgül, 8 Nisan 2011 tarihinde, yani alışverişin üzerinden 10 ay geçtikten sonra 20 bin 900 lirayı Fırıntaş'a bağış olarak yatırdı.

BAŞKAN OK'U ZOR DURUMDA BIRAKTI

Bu olay, geçtiğimiz ay içerisinde bazı çevreler tarafından farklı amaçlarla kullanılmaya çalışınca büyük bir rahatsızlık ortaya çıktı. Ardından da sessiz-sedasız gerçekleştirilen genel kurulla şirket başkanlığından indirdi. Alışverişin belgelerinin gazeteciler tarafından ele geçirildiği düşünülmezken olay görev değişikliğiyle unutturulmak istendi. Gazete Balıkesir ve Ayna’nın manşetleri tüm hesapları alt üst etti. İki gün önce Fırıntaş’taki yönetimi nedeniyle Helvacıgül’e teşekkür eden İsmail Ok, yayınlar üzerine açıklama yaptı, Fırıntaş’ta yaşanan “görevi suistimal olayını doğrulamak zorunda kaldı.

GAZETE BALIKESİR YAZMASAYDI

Fırıntaş yönetimindeki değişiklik haberi Gazete Balıkesir'de duyurulduğunda, Ahmet Helvacıgül, "yoruldum, onun için görevden affımı istedim" gerekçesini gündeme getirmişti.

Belediye Başkanı İsmail Ok ise, ekmek zammına ilişkin tepkiler üzerine düzenlediği basın toplantısında, Fırıntaş'ı göreve seçildiği günden buyana yöneten 'görevi suistimal' olayının kahramanı Ahmet Helvcagül'ü de sağına alarak medya mensuplarının karşısına çıkmıştı.

İKİ GÜN ÖNCE TEŞEKKÜR ETTİ, DÜN FARKLI KONUŞTU

Ok, iki gün önceki toplantıdaki konuşmasında, Helvacıgül ve ekibinin belediye büyük kazançlar sağladığını belirterek, kendisine teşekkür etmişti.

Alışverişin kamuoyuna yansıtılması üzerine Ok, dün yazılı bir açıklama yaptı. Yaşanan olayı "aylar sonra hesapları incelerken öğrendiğini" açıklayan Ok, Helvacıgül'ü derhal makamına çağırdığını ve "bu ve benzer uygulamaların tarafındn hiçbir zaman masum görülemiyeceğini" söylediğini belirtti.

Ok, Helvacıgül'e araç satışından elde ettiği parayı bağış olarak iade etmesini de kendisinin istediğine açıklamasında yer verdi.

"GÖREVİ SUİSTİMAL' SUÇUNDEN YARGILANABİLİR

Bu arada, Balıkesirliler arasında sevilen ve dürüst kimliğiyle tanınan Ahmet Helvacıgül'ün, satıştan elde ettiği parayı kuruşu kuruşuna geri hibe olarak iade etmesine rağmen yasanın ilgili hükümleri gereğince "görevi suistimal" suçundan hakkında yasal işlem başlatılabileceği öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi