Pavlos Vogaitzis’in ardından Midilli ve 10 adadan sorumlu vali olarak göreve gelen Nasos Yiakalis, Ayvalık’ta Kaymakam Nihat Nalbant ve Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’i ziyaret etti.
“AVRUPA ÜLKESİYİZ. BİR APARTMANDA BİR DAİREDE YAŞIYORUZ. KONU BİZİMLE İLGİLİ DEĞİL”
Ayvalık’taki arkadaşı Hasan Niğdelioğlu ve çevirmen Hakan Dinç ile birlikte ilk olarak Ayvalık Belediyesine giden Vali Yiakalis, belediye meclis üyelerinin de bulunduğu görüşme sırasında Midilli ‘de gerçekleştirilmesi gerekirken önceki yıl seçimler nedeniyle yapılamayan Midilli’de Ayvalık Günleri etkinliği konuşuldu. “Ne kadar çok insan birbiriyle temas ederse dostluklar o kadar çok pekişir” diyen Başkan Türközen, Midilli Ayvalık Günlerinin Ayvalık ayağını zaman geçirmeden Eylül ayında yapmak istediklerini ifade etti. Başkan Türközen gerek Ayvalıklıların gerekse Ege’nin karşı yakasını görmek isteyen Türk vatandaşlarının merak ettiği vize muafiyeti konusuna değindi. Vali Yaikalis, Başkan Türközen’in ‘Vize konusunda gelişme var mı?’ sorusunu, “Şu an yeşil pasaporta vize var. Biz bunu normal pasaportlara da yaymak istiyoruz. Bütün pasaportlarda geçerli olmasını istiyoruz. Avrupa ülkesiyiz. Bir apartmanda yaşıyoruz. Orada bir dairemiz var. Bizle ilgili bir şey değil” dedi.
“İLK ETAPTA 24 SAATLİK MUAFİYET İÇİN BASTIRIYORUZ”
Vali Yaikalis, “Çok insanın gelmesini ve çok para kazanmayı isteriz. En azından bir günlük vize muafiyeti için bastırıyoruz. İsviçre, İzlanda gibi ülkeler var AB’ye üye değil. Onlardaki durumu örnek göstereceğiz. Çünkü Midilli bunu istiyor. Adalar bunu istiyor. Bizler sizi bekliyoruz. Çünkü benim esnafım para kazanmalı.İki üç güne yayılırsa bu izin seçimlerden sonra Papadereu Türkiye’ye gelecek. Seçimleri Erdoğan kazanırsa onunla birlikte bu müjdeyi açıklayacaklarını düşünüyorum” dedi. Başkan Türközen, vize muafiyeti konusundaki idealin üç gün olduğuna dikkat çekerek, “Talep var. Yunanlılar haricinde Ayvalık’a gelen kişi sayısı 20 bin civarında. Yunanistan’ın çeşitli yerlerinden gelenlerle birlikte 30 bini bulur. Buradan gidecek kişi sayısı ise 50 bini geçecek. Limandaki trafik artacak” dedi. Başkan Türközen, Vali Yaikalis’i 1 Eylül Dünya Barış günü ile aynı tarihe gelen Ayvalık Belediyesi Kültür Sanat Günlerine davet ederek, ilk günkü programda Devlet Opera ve Balesinin ‘Zorba’ isimli oyunla sahnede olacağını hatırlattı.
“BİR MANİNİZ YOKSA MİDİLLİ’YE BEKLERİZ”
Vali Yaikalis’in sonraki durağı Kaymakam Nihat Nalbant oldu. Görüşme sırasında “Borcumuz vardı. Seçimler falan araya girdi. Midilli Ayvalık günlerini periyot olarak aynı şekilde devam ettirmek istiyoruz. Bir maniniz yoksa sizi de Midilli’ye bekliyoruz” diyen Vali Yiakalis, “Görevi Pavlos’tan devraldım ama insanların değişmesi önemli değil. Bu değişikliğin olmasına rağmen bizim yaptığımız süreklilik arz eden bir iş. Yunanistan hükümetinin yeni oluşumları var. Bu konuda bana da büyük sorumluluk düştü. 10 adadan sorumluyum. Bizim seçilmemizle birlikte anlayış değişmedi. Dostluk devam edecek. Sıra bizde güzel şeyler olacak. İki kıyıdaki ilçelerin kendini turizm yönünden geliştirmesi gerek” dedi. Aynı tarihlerde bir oğlunun üniversite sınavı diğerinin mezuniyet töreni olduğunu ama sıkıştırabilirse mutlaka Midilli’ye gideceğini söyleyen Kaymakam Nalbant, “Tanıdığım bir insanın göreve gelmesi memnuniyet verici. Başarılı olacağınıza inanıyorum. Bizim devlet yapısında da süreklilik esastır. Kişiler değişse de kurumlar aynı kalır. Bundan sonraki ilişkilerinde iki bölge açısından olumlu olacağına inanıyorum” dedi.
“MİDİLLİ EKONOMİSİ SİZİN SAYENİZDE CANLANDI”
Vize konusunun da gündeme geldiği görüşmede Vali Yaikalis, “Yeşil pasaportun vize alması müthiş bir şey. Korkunç bir para girişi var. Midilli ekonomisi sizin sayenizde canlandı. Bize kalsa bugün sınırsız olsun. Türklerde aynı Yunanlılar gibi rahatça geçsinler ama Avrupa Birliğine bağlıyız. Yine de eski yıllara oranla büyük değişme var. Türklerin serbest girişi için bastırıyoruz. İki hükümetin iyi anlaşmasıyla en iyiye ulaşılacak” dedi.
“MİDİLLİ VALİSİ İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”
Kaymakam nalbant ise, “Vizelerin yeşil pasaporttan kalkması ile birlikte hiç görmediğimiz bir şekilde birçok dostumuzun turla gittiklerini gördüm. Aynı şekilde 24 saatlik ya da 48 saatlik uygulamalarda vizenin kalkması beklentimiz. Vizenin kalkması gerçi bizim lehimize. Gidenler para harcıyorlar çünkü. Her halükarda Ayvalık’ta yaşayanların oraya karşı bir sempatisi ve sevgisi olduğunu biliyoruz. Midilli’nin sayın valisi ile her türlü işbirliği yapmaya hazırız. Özellikle turizm ve ticaret konularında” dedi. Ömür BİR / Ayvalık
Editör: Haber Merkezi