Bu bir kitap adı. Çok yeni. Ocak 2023'te yapıldı ilk baskısı.

‘’Sosyal Medya Vaizleri’’ ismi, sanki sıkça olumsuz bir niteleme olarak kullandığımız ‘’Televizyon hocaları, ekran vaizleri…’’ gibi bir çağrışım yapsa da, bu kitapta anlatılan vaizler bu anlamda vaizler değil.

Bu kitabın adında ‘kendi anlamlarına gelir kelimeler’. İroni, kinaye yok.

Kitaba gireceğiz ama önce biraz yazarından bahsedeyim:

Kitabın yazarı Muhammed GÜNDOĞDU 1981 Balıkesir doğumlu. 1999'da Balıkesir İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesini 2006’da bitirdikten sonra, yüksek lisans eğitimlerini Selçuk Üniversitesi'nde Din Sosyolojisi alanında 2009 yılında, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde Din Hizmetlerinde İletişim ve Tebliğ alanında 2022 yılında tamamladı.

2015-2020 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde New York ve New Jersey eyaletlerinde din görevlisi olarak çalıştı. Bu süre içinde Türkiye Cumhuriyeti New York Din Hizmetleri Ataşeliğine bir yıl süreyle vekâlet etti ve 3 yıl süreyle de Türk-Amerikan Diyanet Vakfı Hutbe Komisyonu Hutbe Yazımı redakte ve koordinasyon sorumluluğunu üstlendi.

  Yurt dışı görevi dönüşünde 2020'de İstanbul Müftülüğü Aile Ve Dini Rehberlik Bürosunda uzman olarak çalışmaya başladı. İstanbul Müftülüğü Din ve Hayat Dergisi Yayın Kurulu üyesi. 2022 yılından beri Diyanet Haber İstanbul İl Koordinatörü olarak çalışmaktadır.

  Şimdi de Muhammed GÜNDOĞDU’ nun Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Müslüman Davetçiler Ve Din Dili isimli yüksek lisans projesi olan bu eserin içeriğine bakalım.

  Eser iki bölümden oluşuyor: İslam'ın ABD'deki Kısa Tarihi / ABD'deki Sosyal Medya Vaizleri olmak üzere…

  Birinci bölümde  kıtanın İslam'la ilk tanışması,  kölelik ve Beyaz Sarayda ilk iftar, ilk Kur'an-ı Kerim, ilk yazılı kaynak, ilk dini faaliyetler, ilk ezan, ilk cami ve diğer ’ilk’ ler anlatılıyor.

  -332 milyonluk ABD'nin %1'lik kısmını Müslüman olduğunu öğreniyoruz.

  -Davet sözcüğü Kur'an-ı Kerim'de 205 yerde geçiyor.

  İslam'ın artık ülkenin bir parçası olduğunun bir örneği: Bilinen en eski Blues eseri olan Levee Camp Holler’in notalarının ezanındakilerle aynı olduğu.

  1820-1862 yılları arasında Amerika'ya küçük bir Müslüman Türk azgınlığın göç ettiği.

  Ülkede bilinen ilk beyaz mühtedi (Müslüman olan) Amerikalı diplomat (1893) Muhammed Alexandre Russel.

19. yüzyılın sonlarında ABD'nin Filipinler Büyükelçisi Webb müslüman olmuş, dönemin İslam halifesi Sultan Abdülhamid Han tarafından faaliyetleri desteklenmiştir.

  Kıtada ilk cuma namazı 1900 yıllarında.

  Osmanlı Devleti imam olarak Mehmet Ali Efendi'yi Amerika'ya görevlendirmiş, Mehmet Ali Efendi sadece kendi bölgesinde değil, diğer bölgelerde de çalışmalarda bulunmuş. İmam Mehmet Ali Efendi’nin, Osmanlı Devleti'nin şehirde Müslümanlara yaraşır bir cami yaptırmak için yardım toplamaya başladığını ama hangi sebeple bu projenin yarım kaldığını öğreniyoruz.

  Kitap bize Amerika'daki İslami hareketler, gruplar, teşkilatlar konusunda ayrıntılı bilgiler veriyor.

  1957'de açılan Washington İslam Merkezi’nin açılışında dönemin başkanı Eisenhover’ın Müslümanlara hitaben ne söylediğini de öğreniyoruz eserden.

  Amerika Müslümanları söz konusu olunca Elijah Muhammed, Malcolm X, Louis Farrakhan’a da temas ediliyor doğal olarak. Aralarındaki farklılıklar, kimilerinde meydana gelen fikri sapmalar.

  ABD'nin 11 Eylül Travması sonrasında Müslümanların karşılaştıkları zorluklar ve bu sıkıntılarla baş etme gayretlerini içeriyor eser.

  Nefret suçlarının 11 Eylül sonrası 5 kat arttığını, 6 eyalette birçok ticari kuruluşun kendisini ‘’Müslümansız İşletme’’ olarak deklare edecek kadar ileri gittiğini anlatıyor kitap.

  Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Michigan Eyaletinin Hamtramck şehrinde şehir konseyinin 6 üyesinin tamamının ve belediye başkanının Müslüman olduğu; ülke genelinde Müslüman nüfusun yoğun olmadığı kimi yerlerde de müslüman yöneticiler bulunduğu, örneğin New Jersey eyaletindeki Prospect Park kasabasında 2002 yılından itibaren günümüze kadar 3 dönemdir Suriye asıllı bir Müslüman olan Muhammed T. Khairullah’ın belediye başkanlığı yaptığı gibi ilginç ve şaşırtıcı bilgilerle de karşılaşıyoruz eserde.

  Kitabın ikinci bölümünde Omar Suleiman, Numan Ali Khan, Yasir Qadhi, Hamza Yusuf ve Yasmin Mogahed isimli yedi sosyal medya vaizi ele alınmış, tanıtılmış, yaptıkları çalışmalar anlatılmış.

  Ele alınan bu yedi sosyal medya vaizine Işıd ve El Kaide gibi terör örgütlerinin yaklaşımı ne olmuş?

Bu vaizlerin YouTube, Facebook, Instagram, Twitter'daki takipçileriyle ilgili ilginç ve şaşırtıcı milyonlarla ifade edilen sayısal veriler.

  ‘Dinler Arası Diyalog’ ve ‘İbrahim Evi’ gibi netameli konuların bahsi geçiyor kitapta.

  Altıeylül Belediyesi'nce daha önce Hasan Basri Çantay'ın Fikir Dünyası adlı eseri de basılan Muhammed Gündoğdu bu eseriyle çok güncel bir konu olan Sosyal Medya ile Davet/Tebliğ gibi temel konuları bir araya getirmiş ve bunun ABD'deki uygulama biçimini güzel bir gözler önüne sermiştir

   Sosyal medya gibi güncel bir konu, davet ve tebliğ gibi kadim bir mesele… Tebrik ederim.

Sayfalarını hafifçe araladığımız bu eser ile ilgili daha fazla bilgi için önerim:

Eseri okuyun!