Balıkesir’deki ve Küçük Sanayi Sitesi’ndeki esnafın ekmeğini büyütmek için çalıştıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Balıkesir’in geleceğiyle ilgili planların kavgasız gürültüsüz yapılması, provokasyonlara izin verilmemesi gerektiğini söyledi. 

"Sizler emeğiyle alın teriyle para kazanan kişilersiniz. Her zaman Küçüksan’ı tarif ederken, Balıkesir’in en büyük fabrikası olarak tarif ediyorum." diyerek sözlerine başlayan Uğur, Küçük Sanayi sitesinin önemine değindi.  
Uğur şöyle konuştu:
"Biz esnafımızın ekmeğini büyütmeye çalışıyoruz. Balıkesir, büyükşehir belediyesi olduğunda 1/100.000’lik planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylandı, geldi. Bize de, bir yıl içerisinde 5000’lik planları yapın dediler. Bu işler uhuletle, suhuletle sakin bir şekilde olur, kafa karıştırarak bu işler olmaz. Bizde istiyoruz ki, uhuletle, suhuletle kavgasız bu işleri yapalım. Bir bilgi kirliliği var. Daha önce burada basın toplantısı yapan bir oda başkanı; ‘Ben 1/5000’likten anlamam, ben imardan anlamam” diyor. Peki, anlamazsan ne diye konuşuyorsun.

ARKANIZDAKİ PROVOKATÖRÜ BİLİYORUM

Anlayanlar burada. Mühendis burada, mimar burada. Balıkesir, 2014 yılında büyükşehir belediyesi oldu. Balıkesir’in yıllardır çözülemeyen sorunları çözülüyor. Balıkesir’deki araç sayısı artırıyor, trafikte sorunlar oluyor. Kavşak projelerini yaptık. İş bilenin kılıç kuşananın. Kuva-yi Milliye Kavşağı, Hastane Önü Kavşağı’nın, Doğum Evi Kavşağı’nın yollarını Karayollarına devrettim. Peyzajını, aydınlatmasını ben yaptım. Gerisini Karayolları yaptı. Çay Deresi’nin ıslahını DSİ’ye yaptırıyorum. Balıkesir, büyükşehir belediyesi olacaksa, cazibe merkezi olacaksa planlı-programlı büyümesi lazım. Balıkesir’in köy olmaması lazım. Sizin arkanızdaki provokatör belli. Biz Balıkesir’in planını büyümesini yaparken planlı- programlı yapıyoruz. Biz Balıkesir’deki esnafın ekmeğini büyütmeye çalışıyoruz.”  

BALIKESİR’İ RANTÇILARA YEDİRTMEYECEĞİM

Daha öncede Küçük Sanayi Sitesi’nde yaptığı iki konuşmaya atıfta bulanan Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Küçük Sanayi Sitesi esnafının istemediği hiçbir işi yapmayacaklarını söyledi. Büyükşehir’le birlikte Balıkesir’de yıllarca çözülemeyen problemlerin çözüldüğünü vurgulayan Uğur, “Biz esnafın yanındayız, Küçük Sanayi Sitesi esnafının istemediği hiçbir şeyi yapmayız dedik. Balıkesir’de taksi dolmuşlar vardı, 15 yıldır ruhsatsız dolaşıyordu, yolcu taşıyordu. Hepsi dizel araçlarını aldı, ruhsatlarını verdik. Şimdi esnafta mutlu vatandaş da memnun. Bizim işimiz sorun çözmek ve adaletli hareket etmek. Balıkesirlinin hakkını hukukunu çiğnetmemek. Balıkesir’i rantçılara yedirmeyeceğim.
Bugüne kadar belediyeler nasıl çalıştı? Size canlı bir örnek, Sanayi ikinci kapıdan çıkın karşısı 18 uygulaması. Oraya inşaat yapılabiliyor mu? Hayır. Peki, neden yapılmıyor? Bunu sordunuz mu? Orayla ilgili bir proje yapıldı. 18 uygulaması. Siz yolları ayırıyorsunuz, yeşil alanlarını, konut alanlarını ayırıyorsunuz, tarla arsasınız en yakın yerinde o parseli sen ona vereceksin diyor.
Peki, ne yaptılar burada, adamın üç kilometre ileride tarlası var. Geldi parseli yolun üzerine verdi. Köylü Mehmet amcanın yol kenarında iki dönüm tarlası var onu da üç kilometre öteye verdiler. Bu haksızlık değil mi? Haksızlık. Yüzde 40 terk var herkesten.
Bizim uyanıklar ne yaptı? Adamını buldu, para yedirdi, kendisine ait yerden yüzde 25 terk etti.
Benim Mehmet amcanın, Ayşe teyzenin yerinden yüzde 60 terk aldı. Adaletsizlik değil mi? Bunu yapan rantçılar. Adalet tecelli etti. Onlar mahkemeye gittiler. Mahkeme işi bozdu.
Bunu yapan rantçılar, bugün burada bu provokasyonu yaptıran rantçılardır. Balıkesir’i bu rantçılara yedirtmeyiz. Balıkesirlilerin esnafın hakkını koruruz. Biz esnafın ekmeğini büyütmeye çalışıyoruz” dedi.

ERKEKSEN KARŞIMA ÇIK
Arsa ve imar rantçılarına da sert çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, “Bu rantçılar yıllarca belediye başkanlarıyla, haritacılarla, plancılarla ahbap çavuş. Bana şu kadar kat ver, yeşil alana kat yapayım. Belediyenin caddesini al, üç metre fazla çık apartman yap. Park alanlarını imar aç. Yeşil alanları imara aç. Belediyeyi böyle yönettiler. Balıkesir böyle köy kaldı, gelişemedi. İşte şimdi Balıkesir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur var. Balıkesirlilerin hakkını hiç kimseye yedirtmem. Rantçılara yedirtmem. Edip Uğur’u yıpratmak için provokasyon yapan rantçıyı ben biliyorum. Erkeksen çık karşıma, adam ol. Entrika çevirme. Balıkesir neden büyümedi? 1/5000’lik planlar yapılırken, plancılara, haritacılara dedim ki, dürüst hareket edeceksiniz dedim. Ben Allah’tan korkan bir adamım. Bu makam mevkide yaptığımız bütün işlerin hesabını Cenab-ı Allah’a vereceğimi biliyorum” dedi.

BİR METRE YER ALDIĞIM İSPAT ETSİNLER İSTİFA EDECEĞİM
Balıkesir’de 5 binlik haritaları adaletli bir şekilde yaptıklarını belirten Başkan Uğur şöyle devam etti:
 “İzmir yolu, Bursa Yolu, Bandırma Yolu, Kepsut Yolunu vizyon caddeler haline getireceğiz. Ticarethanelerin, rezidansların, özel okulların, hastanelerin olduğu yerler yapacağız. Kimseye kapalı kapılar ardında imar vermedim.  Açık kapıların ardında 200 kişiyle toplantı yaptı. Kanunlar neye müsaade ediyorsa imar veriyorum dedim. Balıkesir değer katacak işler yapın dedim. Balıkesir’in ticareti büyüsün. Esnafın ekmeği büyüsün. Ne istiyorsanız veriyorum, hepsi sıraya girdi. Kimi otel yapmak istiyorum, rezidans yapmak istiyorum, mağazalar yapmak istiyorum dediler. Onlardan sadece Allah razı olsun deyin ve bu şehrin takımı Balıkesirspor’a destek verin dedim. Hilton oteli başladı, bu yılın sonunda hizmete girecek. Buralara imar verdik, buralarda rezidanslar, ticari alanlar yapılıyor.  Siz ne isterseniz onu yapacağız. Sizin arzunuzun dışında çivi çakmayacağım. Ben siyasiyim, sizden oy aldım yine oy isteyeceğim. Dedikodular var, Edip Uğur’un fabrikasına ne imar verildiyse küçük sanayi sitesine de o imar verilsin diyenler var. 1/100000’lik alanlarıyla kahverengi alanlar, daha önce imara açılan yerler kahverengi. Biz ne yıkıyoruz, ne yakıyoruz, ne satıyoruz. O rantçılar milletin kafasını karıştırdı. Erkekse gelsin o rantçılar, yaptığı rantları yüzüne vuruyum. Erkek olsun çıksın karşıma. Milleti provoke etmeye hakkı yok. 1/5000’lik planlar askıya çıktı. Bizim 1/5000’lik planlarda yaptığımız değişikler neler? Benimle ilgili birçok itham var. Edip Uğur arsaları topladı, imar veriyor, kendine rant sağlıyor. Edip Uğur’un, yakınlarının bir metre yer aldığını ispat edene istifa ediyorum ve servetimi bağışlıyorum.” 

SANAYİ ESNAFINI ZENGİNLEŞTİRMEK İSTİYORUM
Küçük Sanayi Sitesi’nde yapılan imar değişikliğiyle sitenin değer kazandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, esnafın istememesi durumunda değişikliği iptal edeceğini söyledi.

Küçüksan'daki yer sahiplerine "30-40 yıl sonra çocuklarınız size küfretmesin" diye seslenen Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küçük Sanayi Sitesi çevresini imara açıyoruz. Burada 15 kat binada var, rezidansta var. Biz bu planları yaparken 2040-2050 yılını hesap ederek yapıyoruz. Balıkesir gelişiyor, büyüyor. Tellioğlu, elektromekanik, Karahallıların fabrikası, birçok fabrika var. Kepsut Yolu’nda un-yağ fabrikası var. Bunlar geldiler imar istediler. Ne istiyorsunuz dedim? Ben buraya ticari alan ve rezidans istiyorum dedi. Bu insanlar benden yalvar yakar bu imarları alıyor da biz onlara fabrikanı boşalt hemen yap mı diyoruz. Onların eline çok değerli bir tapu senedi verdim. Bu tapu senedi çok değerli.

Üç sene sonra, 10 sene sonra, 40 yıl sene sonra çok önemli bir miras bırakıyorsunuz. Eğer bunu kabul etmiyorsanız, aynen buraya dokunmayız, 10 yıl sonra çocuklarınız bana küfretmesin.
Burada rezidanslar yükselirken, 15 katlı binalar yükselirken sizin binalarınız burada iki katlı kalmasın. Benim bu imarla ilgili hiçbir menfaatim yok.
Yeni alanlar açıyoruz, kiracılar için.
Organize Sanayi Bölgesi’nin üzerinde 550 dönüm alan Küçük Sanayi Sitesi olarak belirlendi. Yine 800 dönüm alan küçük sanayi sitesi için. Marangozlar geldi, kooperatifler kurdu 240 dönüm alanda 250 dükkan yaptı.
Devlet altyapının yüzde 100’nü, üst yapının da yüzde 80’nini iki yıl ödemesiz, 11 yıl ödemeli yılda yüzde 2 faizli veriyor. İsteyen gelsin oraya. Kira öder gibi mal sahibi olsun. Sizi buradan çıkaran eden ne yaparsanız yapın diyen eden yok.
Zaten otur burada 50 sene otur,  ama çoluk çocuğun desin ki ya baba Allah razı olsun. Bana öyle bir imar durumu senet verdin ki beni ihya ettin. Bu tapu senedini Büyükşehir'in kıyağını istemiyorsanız tamam eyvallah. Ben sanayi esnafını zenginleştirmek istiyorum.

MORA BOYADIĞIMIZDA GELECEĞİNİZ DE MORA BOYANIR
Hem size kıymetli bir tapu senedi hem de aynı zamanda yeni kurulacak kooperatiflerde Bilim Teknoloji Bakanlığınla gittik konuştuk.
Size yıllık yüzde 2 faizli, 2 yıl ödemesiz alt yapısı yüzde yüz devlet tarafından, üst yapısı da yüzde sekseni kredi alacağız örneği var burada, ama istemiyorsanız başımın üzerine. Söz vermek falan değil hemen mor boyarım orayı.
Mora boyadığımız zaman geleceğinizde mor boyanıyor, bu kayda girsin. Burada anlayan uzmanlar var Mimarlar Odası Başkanı, Mühendisler odası var plancılar var.
Bu işi iyi araştırın dedikodu ile yalanla, iftira ile yerleriniz gitti filan sizi böyle kışkırtarak bir yere varamazsınız.
İyi düşünün taşının benim yoksa buradan ne menfaatim var? Ne belediyenin nede şahsımın menfaati var, sizin yerinizi değerlendirmeye uğraşıyoruz.
Siz ne istiyorsanız ben onu vereceğim, sizin tapularınız müstakil tapu, hisseli tapu değil. Hisseli tapu olsa izaleyi şuyu davası açabilir, ama hisseli olmadığı için o ada içerisinde 1 kişi muhalefet etse kimse kıpırdayamaz.
Zaten notta şu yazılı Küçük Sanayi Sitesinin 1069 üye ittifakla karar almadıktan sonra hiç bir şey yapamazsın diyor. Bizim burada yaptığımız iş 20-30 sene sonra geleceğe dönük bir iş. Tutup ta yapma çık diyen yok, sizin mülklerinizi 10 yıl 30 yıl değerlendirmek için söylüyorum.”

KÜÇÜKSAN’I KARIŞTIRMAK İSTİYORLARBalıkesir’in gelişmesini ve büyümesini istemeyenlerin bu iddiaları ortaya attığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, üst akılın referandum sürecinden Balıkesir’in başarısız çıkmasını istediğini vurguladı. Üst akıl söylemlerine itibar edilmemesini belirten Başkan Uğur,
Ben sizin tapularınızı kime satabilirim. Bunu söyleyen Küçüksan’ı karıştırmak isteyen Balıkesir’in gelişmesini büyümesini istemeyenler. Bunu isteyenler yürüdüğümüz kutlu yolda referandum sürecinde Küçüksan’ı karıştırmak isteyip Balıkesir’in başarısız olmasını dolayısıyla Ahmet Edip Uğur’un başarısız olmasını isteyenlerin işleri. Şunu bilin ki ben bu oyunu bugün bozmaya geldim.  Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi; Başaramayacaksınız. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar olduğu gibi Küçüksan’da alın teriyle ekmeğini kazanan esnafımızda bu oyunlara gelmeyeceğinden eminim. Ey perde arkasına saklanan üst akıl, erkeksen karşıma çıkarsın. Erkeksen yaptıklarını bir bir açıklarsın. Yoksa ben açıklayacağım  Bana fetöcü diyenlerde bugün sizi ( Küçüksan ) karıştırmak isteyenlerde aynı üst akıl. Tek bir amaçları var. Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yıllık 1 milyar (1 katrilyon ) bütçesi var. 5 senede ne eder. 5 katrilyon. Geçmiş dönemlerde ki gibi kukla başkan istiyor bu üst akıl. Elhamdülillah bunu başaramayacaksınız. Çünkü benim abdestimden şüphem yok” dedi.

“MÜLKİYETİNİZE DOKUNULMAYACAK”

Büyükşehir Belediyesi’nin 1039 esnafın ortak mallarına el koyma gibi bir yetkisinin olmadığını ifade eden Başkan Uğur, “1039 esnafımın ortak mallarına el koyabilir miyim. Buradaki üyeler hep birlikte karar vermeden böyle bir şey yapılamaz. Sizin mülklerinizi 30 yıl sonra değerlendirmek için bu imar planını istiyoruz. Normalde eski planlarda küçük sanayi sitesinin %37’sini kullanıyorsunuz. Biz dedik ki yeni planlarda %50’sini kullanın %13 daha faydanız olsun. Diyorlar ki dükkanlarımızın %50’sini alacaklar. Külliyen yalan mülkiyetinize kesinlikle dokunulmayacak. Toplamda 350 m² parseli olan esnafımın yeni plan ile tam 1412 m² hakkı olacak. Brütten 1.1 Emsal Netten 2.2 emsal. Ortalama 1 esnaf yeni projeden en az 2 daire 2 dükkan alabilecek bunu dilediği zaman gerçekleştirmek sizin elinizde. Şu an iki alternatif ürettik. Konuşmamın başında da belirttiğim gibi ben halkımın ramına iş yapmam. Siz hangisini dilerseniz o olacak. 1. Alternatif - Bu alanın küçük sanayi sitesi olarak mor olarak planlara işlenmesi 2. Alternatif - Özel proje alanı olarak kalsın içiniz rahatlasın diye plan notunda daha belirgin yazalım” şeklinde konuştu. Toplantıya Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, AK Parti İl Başkanı Hasan Demiraslan, Küçük Sanayi Kooperatif Başkanı Ahmet Sakbaş, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası başkanları ve belediye meclis üyeleri katıldı. 

Editör: Haber Merkezi