Koronavirüs vakasının ilk görüldüğü 11 Mart'tan bu yana Balıkesir'deki mezarlıklara çok sayıda işlemi yapıldı. Balıkesir'deki hastanede hayatını kaybedenleren başka illere de nakiller gerçekleşti. 

Balıkesir'de koronavirüs salgınından vefat edenler ilimizdeki mezarlıklarda defin edildiğini Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz açıkladı.

Yılmaz, şöyle konuştu: 

"Balıkesir'de cenazeler Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde hijyen ortamında yıkanıyor. Dezenfekte ediliyor. Ayrı malzemeleri var. Tabutuyla beraber gömülmesi gerekenleri tabutuyla gömüyoruz. Cenazeler için özel araç ayarladık"

KORONA VİRÜSTEN ÖLENLER NASIL DEFNEDİLİR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsten ölenlerin nasıl gömüldüğü ile ilgili bilgiler verdi. 

Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin cenaze ve defin süreçleriyle ilgili farklı uygulamalar görüldüğüne işaret edilerek, Bilim Kurulunun tavsiyelerinin sorulması üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse yaklaşımla ilgili farklı bir algı oluştuğunu gördüklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Normalde bulaşıcı hastalıklarla ilgili nasıl gömülüyorsa Covid-19'dan vefat eden kişilerin de aynı şekilde gömülmesi gerekiyor.

Yani bulaşıcı hastalıklarda nasıl koruyucu tedbir alınıyorsa, maske, eldiven, önlük kullanarak yapılıyorsa, devamında kefenleniyor, kireç ve benzeri herhangi bir uygulama olmadan defnediliyorsa benzer şekilde burada da aynı durumun olduğunu birkaç defa yazıyla bildirdik.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığına da bir yazı gönderdik.

Burada farklı bir uygulamanın olmadığını, bu uygulamanın bugüne kadar bulaşıcı hastalıklardakine benzer şekilde yapıldığını, ekstra bir uygulama yapılmasına asla gerek olmadığını tekrar ifade etmek istiyorum."
 

DİYANETİN AÇIKLAMASI

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulundan yapılan açıklamada ise Din İşleri Yüksek Kurulunun, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulundan alındığı hatırlatılarak şöyle denildi:

"Din kardeşlerimize karşı dini olarak son vazifemizi yaptığımız unutulmadan Kovid-19 sebebiyle vefat edenlerin cenazelerinin Kurulumuzun asli fetvası doğrultusunda koruyucu tedbirler alındıktan sonra usulüne göre yıkanması, kefenlenmesi ve defnedilmesi farzı kifayedir.

Gerekli koruyucu kıyafet, teknik ekipman ve ehil gassalların bulunmadığı yerlerdeki cenazelerin de bu imkanların bulunduğu gasilhanelere nakledilerek bu dini sorumluluğun usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için ilgililer tarafından gerekli tedbirler alınmalıdır."

Editör: Haber Merkezi