Balıkesir’in eğitim potansiyelini güçlendirmek amacıyla Vali Hasan Şıldak öncülüğünde ve Millî Eğitim Bakanlığı 2023 Vizyon Belgesinin "Mutlu Çocuklar, Güçlü Türkiye" hedefinin yol göstericiliğinde hayata geçirilen Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi bilgilendirme ve değerlendirme toplantıları yapıldı. 

Projenin alanda uygulayıcısı olan okul idarecileri ve proje sorumlularının katılımıyla yapılan değerlendirme toplantılarıyla İl genelindeki tüm okullarda adete bir kırmızı alarm durumuna geçilecek. Ülke genelinde bir çok alanda olduğu gibi eğitimde de adından söz ettirecek Balıkesir’de bir sinerji ve motivasyon oluşuyor.

Yüzyüze eğitim modeliyle başlayan 2021-2020 eğitim-öğretim yılında proje ile başarıların izlenmesi ve projeyi geliştirmek için yapılacak çalışmalarla Balıkesir’de bir eğitim atağı olması amaçlanıyor.

Avlu Kongre Merkezinde yapılan, Altıeylül, Savaştepe, Susurluk, Karesi, Dursunbey ve Kepsut İlçelerinin bütün okul müdürleri ve proje sorumlularının katılımıyla gerçekleşen toplantılarda konuşan Vali Şıldak, iş ve sonuç odaklı çalışıldığında başarının elde edileceğini dile getirdi. Şıldak, “Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi olarak adlandırdığımız bu çatı proje; İlimizde Milli Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonuna dayalı temel eğitimin geliştirilmesi konusunda irade ortaya koymak ve bu iradeyi bütün eğitim kurumlarımızda güçlü bir kararlılıkla uygulamak için oluşturduğumuz bir formattır. Hep birlikte yürüttüğümüz eğitim sürecinin taşlarının birleştirilip daha organize ve koordineli bir çalışmayla tüm İlde eş zamanlı olarak uygulanması istenilen bir uygulamalar demetidir. Bu çalışmada en farklılık oluşturan konu çalışmaların izlenmesi ve takip edilmesidir. Hedefi olan, sorgulayan, yıl içinde yapılan tüm çalışmaları masaya yatırıp yıl sonunda değerlendirmeye tabi tutan ve karşılığında ödüllendirme mekanizmasıyla takip edilen bir çalışmadır. Aldığımız rakamlar Balıkesir'de eğitim alanında bir atılım yapma, üzerimizdeki rehaveti atma ve silkelenme dönemine girme ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Eğitim sistemimizde akademik başarı ölçümü yıl sonunda ülke genelinde gerçekleştirilen iki büyük sınavla yapılmaktadır. Biz İl genelindeki rakamları elimize aldığınızda son yıllarda Balıkesir'de hem LGS hem de YKS sınav sonuçlarına göre düşüş olduğunu görüyoruz. BİGEP’i uygulama sebeplerimizden en büyüğü budur. Durumumuzun net olarak ortaya koyulması, sebeplerinin araştırılması ve tespit edilmesinden sonra tedbir alınmasıyla eğitim alanında bir rüzgarın esmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu. 

“Balıkesir Eğitim Altyapısının En Güçlü Olduğu İllerden Biridir.”

Balıkesir'in eğitim şehri olarak tanımlanabilmesi için Türkiye genelinde üst sıralara yerleşmesinin zaruri olduğunu vurgulayan Şıldak, “Balıkesir eğitim altyapısının en güçlü olduğu İllerden birisidir. BİGEP bir markadır. Proje kapsamında bir sistem kuruyoruz. Bu sistemin en önemli unsuru izlemedir. Çalışmaları yıl boyunca takip edecek, yapacağımız deneme sınavlarıyla ve yıl sonundaki büyük sınavlardaki akademik başarının seyrini izleyerek bunlarla ilgili tespitler yapacağız. Öğrencilerimizin motivasyonlarını yükseltmek için ödüllendirme sistemimiz devam edecek. Projenin asıl temel felsefesi insana dokunmaktır. Yönetim sürecinde insana dokunursanız, değer verirseniz sonuç alıyorsunuz. Okul müdürlerimizin merkezinde öğretmen ve öğrenciler, öğretmenlerin merkezinde de öğrencileri olmalı. İnanıyoruz ki sizlerin bakış açısıyla, benimsemesi ile BİGEP hayat bulacak. Eğitim sürecine herkesi dahil edeceğiz. İş insanlarımız, hayırseverlerimizin de katkılarıyla atölye sayılarımızı arttırdık. Geçen yıl pandemiye rağmen güzel bir hareketlilik oluştu. Bu yıl da atölye kazandırmaya devam edeceğiz. Atölyeler çocuklarımızın soran, sorgulayan, araştıran yaklaşıma sahip olmalarını sağlıyor.” diye belirtti. 

“Okullarımızda Bizi Yoran Bir Süreç Yok”

Balıkesir’in pandemideki seyriyle ilgili de konuşan Vali Şıldak, “İlimizde okullarımızda bizi yoran bir süreç yok. Gayretli bir dikkat içerisindesiniz. Bunun için sizlere teşekkür ediyorum. Şu anki vaka düzeyimiz gerek öğrencilerimizde gerek öğretmenlerimizde hiçbir kaygıya mahal vermeyecek ölçüde düşük. Bakanlığımızın izlediği politika okullarımızı açık tutmaya yönelik. Balıkesir olarak vaka sayıları ve aşılama düzeyi ile haritadaki iyi illerden biri olarak yerimizi koruyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Toplantılara Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Vali Yardımcısı ve Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Editör: Haber Merkezi