Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir esnafın sıkıntılarını içeren bir yazıyı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi. Bilir mektupta esnafın zor ve sıkıntılı günler geçirdiğini, esnafın afet kapsamında değerlendirilerek 1 yıl ödemesiz, faizsiz destek kredisi ve hibe desteği verilmesini talep etti.

Başkan Bülent Bilir esnaftan vergi alınmamasını, geçmiş dönem borçların da ertelenmesini istedi.

Başkan Bilir’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektupta şu talepler yer alıyor:

“Sayın Cumhurbaşkanım, dünyada ve ülkemizde yaşanan covid-19 salgını nedeniyle hükümetimizin almış olduğu kararlar ve tedbirler doğrultusunda odamıza bağlı üyelerimizin 16 Mart 2020 tarihindeki genelge ile işyeri faaliyetleri geçici süreliğine durdurulmuştur. Hükümetimizin insan sağlığı konusunda almış olduğu tüm tedbirleri destekliyor, daha fazla can kaybı olmadan bu virüsten tüm insanlığın kurtulmasını temenni ediyoruz.

1 Haziran 2020 tarihinde bir kısım işyerlerimiz açılmıştır. Kahvehanelere oyun yasağından dolayı müşterilerimiz gelmemekte, kurallara uymaya büyük çaba sarf eden esnafımız halen pandemi etkisinde olup kapalı olduğu dönemden daha kötü durumdadır.

1 Temmuz 2020 tarihinde düğün salonları, internet kafeler ve playstation oyun salonları açılmıştır. Açılan işyerleri çok zor durumda ve düğün salonlarına yeni gelen genelge ile tüm hazırlıklarını yapmış olan binlerce liralık yeme içme ile ilgili malzemelerin ellerinde kalması bu zorlu günlerde esnafımızda büyük zarara sebebiyet vermektedir. Halen kapalı olan 6,5 aydır bir kuruş geliri olmayan kira ve diğer giderleri devam eden birahane işletmeleri ve kısıtlı çalışmaya devam eden işyerleri çok zor durumda ve her geçen gün daha kötüye gitmektedir.

Esnafımıza başta kira yardımı, SGK primleri, vergi, elektrik, su, doğalgaz ve telekominikasyon, belediyelerce alınan çevre temizlik vergisi, işgaliye, tabela ve reklam vergilerinin alınmamasını, geçmiş dönem borçlarının mutlaka yılbaşından sonraya ertelenmesini beklemekteyiz. Esnafımız günlük evine ekmek götürmek için mücadele ederken geçmiş borçlar ve ertelenen borçların nasıl ödeneceğini kara kara düşünmektedir. 16 Mart 2020’den bu yana tüm bu mağduriyetler düşünüldüğünde esnafımızın afet kapsamında değerlendirilmesini, esnafımıza 50.000 TL’si hibe, 100.000 TL’si 1 yıl ödemesiz faizsiz destek kredisi verilerek esnafımızın moral ve motivasyonunu tekrar kazanması için büyük önem arz etmektedir. Esnaf teşkilatımız devletimizin almış olduğu tüm kararlara harfiyen uymuş, bundan sonrada devletinin ve milletinin yanında olmaya devam edeceğini belirtir, zatıalinizin yüksek müsaadeleriyle gereğini bilgilerinize arz ederiz. Saygılarımızla.”

Editör: Haber Merkezi