TARIM ve Hayvancılığın kalbi Balıkesir'de süt üreticileri dertli. Balıkesir Süt Üreticileri Birliği (SÜB) Başkanı Cihat Şimşek, "Ulusal Süt Konseyinin gün itibariyle açıkladığı maliyet hesaplarının altında süt ürettirilmeye mecbur bırakılmanın acilen önüne geçilmeli" dedi.


Şimşek açıklamasında şunları ifade etti:

Süt üreticilerimizin girdi maliyetlerinin döviz kurundaki artıştan kaynaklı arttığı, üreticilerimizin üretemez hala geldiği bundan dolayı süt fiyatlarının arttırılması gerektiği ile ilgili her türlü bilgi belge yetkili makamlara bildirilmiştir.

Süt fiyatları bir yıl öncesi oluşturulan “Gıda Komitesi“nden onay almak ve Gıda Komitesinin uygun gördüğü rakam Ulusal Süt Konseyi aracılığıyla referans fiyat olarak duyurulur hale gelmiştir.

Döviz artışından kaynaklı yem fiyatlarına %40 zam gelmiştir. Yem girdilerimizin yanı sıra her türlü girdi maliyetlerimiz artmıştır. Buna karşılık bir yıldır değişmeyen Süt fiyatlarının maliyet artışı oranında artış olması gerektiğini, bir kg Süt fiyatına 1,5 kg yem alabilmemiz gerektiğini , Süt - yem paritesinin korunması gerektiğini ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımıza anlatmamıza rağmen özellikle Gıda Komitesi yetkilileri bizleri duymamıştır. Milletinin, üreticisinin sesini duymayan , yem fiyatlarının artışına ses çıkarmayıp Süt fiyatını engelleyen Gıda Komitesi yöneticilerini istemiyoruz.

Biz üreticileri en çok üzen Gıda Komitesinin üreticileri enflasyonu artıran olarak görmesidir. Biz üreticilerin suçu sabahın 5-6 sında kalkıp kar, kış demeden yağmur, çamur demeden tatil günü bilmeden üretim yapmalarımıdır.

Süt fiyatlarının artışını engelleyen Gıda Komitesinin yaptığına karşılık Tarım bakanlığımız Süt teşviklerini artıracağını açıklamıştır. Bunların üretici hesaplarına geçmesi en erken 8 ay sonradır.

Bu küçük süreli teşvik artışı çocukken yere düştüğümüzde annelerimizin “Öpeyim de geçsin“ sözüne benzemektedir.

Ulusal Süt Konseyinin gün itibariyle açıkladığı maliyet hesaplarının altında süt ürettirilmeye mecbur bırakılmanın acilen önüne geçilmeli, süt fiyatları revize edilmeli, üretici temsilcilerinin sanayiciler ile yapacakları toplantıların önü açılmalı, piyasa şartlarında oluşacak fiyatlar kabul edilmelidir.

Tarımcının derdi tarımcıya bırakılmalı ve Gıda Komitesi acil tasfiye edilmelidir.

Editör: Haber Merkezi