TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından organize edilen Türkiye Teknoloji Buluşmaları Balıkesir'de gerçekleştirildi. E-ticaret sistemlerinin, dijital dönüşüm süreçlerinin gündeme alındığı etkinlik, uzmanların sunumlarıyla devam etti. Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinlikte sektöre dair inovatif çözümler ve sorunlar masaya yatırıldı.
Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaretin kurallarının değiştiğini söyledi. Yeni dünyanın ticaret yolunun internet olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Teknolojiyi laf üretmek için değil, iş üretmek için kullanın. Millet teknolojiyi para kazanmak için kullanıyor, biz sosyal medyada birbirimize laf sokmak için kullanıyoruz” dedi. Toplantıda “Kimde internet ve akıllı cep telefonu var?” sorusuna salonun tamamı el kaldırırken, “internet üzerinden ticaret yapan var mı?” sorusuna ise sınırlı sayıda ‘evet’ cevabının çıkması dikkat çekti.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıkoğlu dünyada ticaretin kurallarının değiştiğini belirterek, KOBİ’leri internet üzerinden ticaret yapmaya ve teknolojiyi sonuna kadar kullanmaya çağırdı. TOBB Başkanı “Teknolojiyi laf üretmek için değil, iş üretmek için kullanalım” tavsiyesinde bulundu.

 

Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lere teknolojinin gereğini ve dünyada ticaretin yeni kurallarını anlattı. Teknolojinin sadece laf üretmek için kullanılmasını eleştiren Hisarcıklıoğlu’nun  “Şu salonda internet kullanan, akıllı telefonu olan kaç kişi var, el kaldırsın? Sorusuna tüm salon el kaldırırken, “İnternet üzerinden mal satan, ihracat yapan kaç kişi var?” sorusuna ise çok sınırlı sayıda el kaldırılması dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu bunun üzerine “İşte mesele bu. İnternet bağlantısında, akıllı telefon kullanımında en gelişmiş ülkelerinden daha iyiyiz.  Nüfusun yüzde 90’ı mobil bağlantıya sahip. Peki ne yapıyoruz internetle? Facebook kullanıcı sayısında 6’ncıyız. Instagram kullanıcı sayısında 4’üncüyüz. Ama iş yapmaya gelince biz çok geriden geliyoruz. Gelişmiş ülkelerde ticaretin %10’u online yapılıyor. Bizde ise toplam perakende ticaretin sadece yüzde 2’si elektronik mecradan yapılıyor. İhracat çok daha düşük. Yani millet teknolojiyi para kazanmak için kullanıyor, biz sosyal medyada birbirimize laf sokmak için kullanıyoruz” dedi.


BAŞKAN UĞUR, BALIKESİR'İ ANLATTI

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur ise, konuşmasında, kendisinin de 1980'li yıllarda başkanlığını yürüttüğü Ticaret Odası'na 7 yıldızlı bir hizmet binası yaptıklarını hatırlattı. 

Balıkesir'in Türkiye'nin en zengin yeri olduğuna dikkat çeken Uğur, "İki denize kıyısı var, madenleri, termal, tarım hayvancılık, var. Hakikaten değerli bir yer. Hükümetimizin yapmış olduğu otoyol akslarının da merkezinde bulunuyor. Balıkesir'e yatırımcının büyük talebi var. Merkez bankasını araştırmada emlak fiyatlarının en çok arttığı il Balıkesir olarak ilan edildi." diye konuştu. 

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı da,  Türkiye'nin çok kısa süre içerisinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir olacağına inandığını söyledi. Yazıcı,  "Oyunu kazanmak istiyorsanız kurallara göre oynamalısınız. Şampiyonlar liginde kurallar değişmiştir, e ticaretten mal satmanız, teknolojiyi iyi kullanmamız lazım" dedi.

Toplantının açılışında, organizasyona birlikte ev sahipliği yapan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur  ile Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler de kısa birer konuşma yaparak, sayi ve ticaret alanında teknoloji kullanımının zorunluluğuna dikkat çekti. Balkonuk'taki organizasyona gençler yoğun bir katılım gösterdi.

Editör: Haber Merkezi