Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin “Karesi - Altıeylül Geleceğini Tartışıyor” konulu etkinliğinde mega projelerin kesişim noktasında olan Balıkesir’in merkez ilçelerinin bütüncül olarak yeniden planlanması konuşuldu. Mega projelerin kesişim noktası olan Balıkesir’e prestij caddeler kazandırmak istediklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Balıkesir’i yaşanabilir bir kent haline getirmek istiyoruz. Bu uygulamalar yapılırken de şeffaf ve adaletli bir yaklaşım sergiliyoruz. Kişiye özel imar uygulamaları gerçekleştirmeyeceğiz” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, “Karesi- Altıeylül Geleceğini Tartışıyor” konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Otel Basri’de gerçekleştirilen toplantıya Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un yanısıra Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur ve Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler de katıldı. Toplantıda BalıkesirÇanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın 2015’in Ağustos ayında onaylanması ile birlikte özellikle merkez ilçelerin bütüncül olarak yeniden planlanması konuşuldu.

Toplantının ana gündem maddesini mega projelerin kesişim noktasında bulunan ve Türkiye’nin yıldızı parlayan şehirlerinden biri olan Balıkesir’in zamanla kent içinde kalan, sağlıksız yapılaşmaya neden olan sanayi alanlarının geleceği oluşturdu. Kent yerleşme alanlarında bulunan sanayi tesislerinin ekonomik ömürlerini doldurduklarında sanayi alanlarına taşınarak rehabilite edilmesinin görüşüldüğü toplantıda, sanayi imarlı parsellerin geleceği için parsel sahiplerinin bu konudaki düşüncelerini paylaşmalarını sağlamak ve parsel sahiplerini mevcut durum ile ilgili bilgilendirme kararı alındı.

BALIKESİR MEGA PROJELERİN KESİŞİM NOKTASINDA

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un açılış konuşması ile başlayan toplantıda, sanayi alanlarının yeniden organize edilmesi ve sağlıklı bir yerleşme için Balıkesir imarının düzenlenmesi gerekliliğinin üzerinde duruldu. Etkinlik kapsamında, Balıkesir- Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın, Balıkesir ili için oluşturduğu gelişme çerçevesi çizildi. Balıkesir’in İzmit Körfez Geçişi ile İstanbul- İzmir Otoyolu; İstanbul- İzmir yüksek hızlı tren aksı, lojistik merkezler ve Çanakkale Boğaz Köprüsü gibi mega projelerin kesişimin de yer aldığını ifade eden başkan Uğur, 20 milyon kişinin yaşadığı Marmara Havzasının gelişiminde Balıkesir’in stratejik konumunun önemine değinildi.

2040’TA MERKEZ NÜFUSU 600 BİN OLAN BİR BALIKESİR

Hükümetin yaptığı çalışmalar ile iki denize kıyısı bulunan Balıkesir’in önem kazandığını söyleyen Başkan Uğur, “Balıkesir, üretim ve tüketim bölgelerinin tam merkezinde, İzmir ve Bursa illerine 1 saat, İstanbul iline 2 saat uzaklıkta bulunan bir şehir olarak, Balıkesir’e olan talepler gün geçtikçe artıyor. Yatırımcılar, Organize Sanayi Bölgesinde yer seçmek için talepte bulunuyorlar. Balıkesir’i geleceğe hazırlamamız lazımdır. Sadece fabrika kurmakla değil; burada çalışan üst düzey yöneticilerin, mühendislerin hayatını burada yaşaması, sosyal ihtiyaçlarını burada karşılaması lazım.Her gelen yatırımcı Balıkesir’in sosyal alanlarını ve sosyal hayatını, çarşısını, yürüyüş yolunu, konser salonunu, rezidansını araştırıyor. Balıkesir kırsal mahalleleriyle birlikte 350.000 nüfus barındırıyor, biz 2040 yılında 600.000 nüfuslu bir Balıkesir planlıyoruz. Bu nedenle, Balıkesir’in yeni konut alanlarına, ticari alanlara ihtiyacı var. Balıkesir’i doğru planlamalıyız ki Balıkesir’e gelen, yaşayan insanlar Balıkesir’de huzurlu olsun” diye konuştu.

BAŞKAN UĞUR: “KİŞİYE ÖZEL İMAR UYGULAMALARI YAPILMAYACAK”

Balıkesir’i yeniden şekillendirirken şeffaf ve adaletli bir yaklaşım sergileyerek, kişiye özel imar uygulamaları yapmayacaklarını belirten Başkan Uğur, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir- Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı onayladı. Bu planın Özel Hükümlerinin 8.1.3 maddesi uyarınca ‘Kentsel Yerleşme Alanlarında’ konut ve konut kullanımına hizmet verecek sosyal, kültürel donatı ve teknik altyapı tesisleri ile toptan ve perakende ticaret türleri yer alacaktır. Ticari depolama, konut dışı kentsel çalışma alanı, küçük sanayi siteleri ve turizm kullanımları da yer alabilir. Bu alanlarda küçük sanayi kullanımları, sanayi kullanımları ve sanayiye yönelik depolama kullanımlarına ilişkin planlama veya plan değişikliği yapılamaz. 81 ilde aynı plan notu bulunuyor. Bu plan notu diyor ki, siz çevreyi ve atıkları düşünerek, yapacağınız planlarda kentin merkezinde sanayi alanı yapamazsın veya bu sanayi alanlarını yapacağın planlarda mutlaka kentin dışına çıkarmalısın. Bizde bu planları yaparken, kentin yatırımcı çekebilmesi içinde yapılacak müdahalelerin mutlaka ada bazında imara müsaade etmek, parsel bazında müsaade etmemek gerekiyor. Bu uygulamalar yapılırken de şeffaf ve adaletli bir yaklaşım sergiliyoruz. Kişiye özel imar uygulamaları gerçekleştirmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

KENTİN YENİ YÜZÜ PRESTİJ CADDELERİ

Kent merkezinde kalan sanayi alanlarının kaldırılması ile bölgelerin yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Uğur, “Bakıyoruz, şehrin Bandırma ve İzmir istikametinde, Kepsut yolu üzerinde sanayi alanları var, geçmişte kent bu şekilde yönlendirilmiş. Bu sanayi kuruluşları ve fabrikalar tabi olarak varlıklarını devam ettirecek fakat bu alanlarda ömrünü tamamlayan var ise bu alanlara tekrar bir sanayi kuruluşu değil başka fonksiyonlar üretilmesi söz konusudur. İstiyoruz ki nasıl Ankara Eskişehir yolunda ticari alanlar, AVM’ler, oteller, konutlar ve okul alanları var ise, Balıkesir’de de İzmir- Bandırma yolu ile Kepsut yolu üzerini prestij caddeleri haline getirmeliyiz” dedi.

UĞUR: “YAŞANABİLİR KENT BALIKESİR”

Balıkesir imarının düzenlenmesi gerekliliği ve düzenli yapılaşma için ne gerekiyorsa yapılacağını ifade eden Başkan Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü:

Balıkesir’de en son imar planı 1988 yılında onaylanmıştır. Kent merkezi 1988 yılı planı yapımından itibaren Balıkesir Belediyesi, 28 yılda 1595 adet parsel bazlı plan tadilatı yapılmıştır. Biz böyle bir durumu kabul etmiyoruz, böyle olmasını istemiyoruz. Kişilere göre imar tadilatı değil; plan bütünlüğünü koruyarak, herkesin mutlu olacağı bir kent planlayalım istiyoruz. Bu nedenle Altıeylül- Karesi İlçeleri 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planları Kasım ayında Büyükşehir Belediye meclisine girecek. Planlar meclise gelmeden önce, siz sanayi imarlı parsel sahiplerinin taleplerini alacağız. Bizlere ulaşmak için özel bir çaba sarfetmeden herkes taleplerini dile getirsin. Tüm bunların üzerine Balıkesirimizi ticari alanları, turistik tesisleri, eğitim ve sağlık alanları ile yaşanabilir bir kent haline getirmek istiyoruz”.

BALIKESİR ÇOK MERKEZLİ BİR KENT OLACAK

Yaşanabilir bir Balıkesir’in inşası için toplantıda sunulan önerilerin Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine sunulması kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca Altıeylül ve Karesi ilçelerinin 2040 Vizyonunda yapılacak projelerin ve stratejilerin elde edilme biçimlerine yer verildi. Balıkesir ilinin tek merkezli yapısının, artık çok merkezli bir gelişim stratejisi izlemesi gerekliliği ortaya konulduğu toplantıda; Altıeylül ilçesinde Bölge Hastanesinin olduğu alanda ve Karatepe Mevki denilen alanda iki adet alt merkez önerildi. Yaşanabilir Balıkesir kenti için, yeni kullanımlar, düzenli sanayi ve çalışma alanları ile sağlıklı konut alanları üretilmesi, tüm kentlinin Balıkesir’de huzurlu olmasını sağlamak amacıyla 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Kasım ayında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi meclisine sunulması kararlaştırıldı.

Editör: Haber Merkezi