Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, BAGİAD’ın genel kurulunda iş adamlarına büyükşehir belediyesinin çalışmalarını ve devam eden projelerini anlattı. 2040 yılının Balıkesir’ini planladıklarını kaydeden Başkan Uğur, “Balıkesir 100 yıldır Millikuvvetler ve Paşa Camii etrafında gelişmiş. Biz 2040 yılının Balıkesir’ini planlıyoruz. Kepsut, Bandırma ve İzmir Caddelerini Balıkesir’in ticaret merkezlerinin yer aldığı vizyon caddeler yapacağız. Altıeylül Belediyemiz Karatepe’ye taşınacak, iş alanlarının merkezi olacak. Büyükşehir ve resmi kurumlar Karesi’ye taşınacak bu ilçemiz de konut alanlarının merkezi olacak” dedi. 
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Balıkesir Genç İşadamları Derneği’nin (BAGİAD) hafta sonu yapılan genel kurulunda iş adamlarına yeni planlarını yaptıkları 2040 yılının Balıkesir’ini anlattı. 
Başkan Uğur, Balıkesir’in gelişmekte olan alt yapı ve ekonomik potansiyelleri ile gelecekte bölgesinin parlayan şehirlerinden biri olma yolunda ilerlediğini söyledi. 

“ALTIEYLÜL VE KARESİ YENİ İMAR PLANLARI İLE YENİ MERKEZLERE TAŞINIYOR”
Balıkesir olarak geleceğin en önemli sanayi ve lojistik kentlerinden biri olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü: 
“Kent gelişimine yön veren ana unsurlardan olan sanayi ve Ar-Ge, üniversite olmadan olmaz. Balıkesir’de ikinci üniversitemiz Bandırma’da kuruldu. Büyükşehirlerde nüfus baskısını üstlenmeye aday bir kent olarak, yenilikçi, geleneğin geleceğe ışık tuttuğu bir Balıkesir il bütünü için, kentsel mekan kalitesinin ve refahın artması için, kentsel gelişim sürecine farklı ve yaratıcı bir mesaj verecek alanlara ihtiyaç var. 
Balıkesir merkezde Karesi ve Altıeylül iki ilçemiz var. Şu andaki iki ilçemizin merkez nüfusları 270 bin, kırsalla beraber toplam nüfus 340 bin. Bizim yapmış olduğumuz 2040 projeksiyonunda merkezde 525 bin nüfus hesaplanıyor. İki ilçenin kırsalla beraber 610 bin kişi olacağının planlamasını yapıyoruz. Bugünkü imar planı ile devam etsek, Balıkesir’e yatırım yapmasak 2040 yılında Balıkesir’in nüfusu 210 bine düşüyor. Türkiye’de Balıkesir ve Çanakkale en yaşlı nüfusa sahip. Doğum az, ölüm fazla bir de göç var. 25-26 yaş iş imkanı olmadığı için Balıkesir’in dışına gidiyor. Üniversitede okuyor, Balıkesir’in dışına gidiyor bizim bunu geri döndürmemiz lazım. 
“2040’DA İSTİHDAM YÜZDE YÜZ ARTACAK”

Kentte şu anda 61 bin 384 kişiye istihdam sağlıyoruz. Her bir çalışan 3 kişiye bakıyor. Ortalama gelir bin 974 lira. Kentte ortalama konut kirası 684 lira. Balıkesir-Çanakkale Bölgesi Türkiye’nin en yaşlı kentlerinden bir tanesi. Biz de ortalama hane büyüklüğü 2.7. Bu rakam 2040 yılında 2.3 kişiye düşüyor. İstanbul bugün 4.5, Şanlıurfa 7.8. Otoyol projeleri ile yeni plan ile birlikte 2040 yılında kentte 123 bin kişi istihdam edilecek. Mevcut istihdam yüzde 100 artacak. Yeni planda merkezdeki Organize Sanayi Bölgemiz 5  hektardan 12  hektara çıkıyor. 180 dekarlık Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulacak. Fiziksel olarak yeşil alanlarımız kişi başı 3 m2’den ilk etapta 8 m2’ye ardından 14 m2’ye çıkacak. 
“KEPSUT, BANDIRMA, İZMİR YOLU CADDELERİ VİZYON CADDELERİ OLACAK”
Çevre düzeni planına göre kent içinde kalmış sanayiler büyüyemiyor, yeni ruhsat alamıyor, ekonomik ömürleri dolduğunda yeniden sanayi imarlı olamıyor. Kent merkezinde artık çevre yönetimi yapılmayacak, atık yönetimi yapılmayan sanayiler OSB’ye taşınacak. Bizde bununla ilgili Bandırma, İzmir yolu üzerinde, Kepsut yolu üzerinde ki caddeleri Balıkesir’in Vizyon Caddeleri yapacağız.  Buralarda mutlaka iş merkezi, özel hastane, özel okul, rezidans, konut ne istiyorlarsa olacak. Biz Sanayi Odamız ile bu bölgedeki sanayicilerimizi topladık, biz kişiye göre imar yapmıyoruz diye söyledik. Bizim imar planlarımız kişiye göre değil, açık ve net. Bu bölgeleri biz ticaret, hastane, özel okul, alışveriş merkezlerine açıyoruz. Ankara’dan Eskişehir’e gider gibi bu alanlar Balıkesir’in ticaret merkezlerinin olduğu bir bölge yapacağız. Balıkesir’den insanlar alış verişe, yemeye içmeye, gezmeye tozmaya dışarıya gitmesin, çevre illerden Balıkesir’e gelsinler istiyoruz. Ticaret yapacaklar şu anda Balıkesir’de yer bulamıyor. Bir çok firma 2 bin m2 mağaza arıyor bulamıyor, gelemiyor. 
“ALTIEYLÜL’DE İŞ ALANLARI, KARESİ’DE KONUT ALANLARI”
Kent merkezinde 4500 kişi ve ticarethane ile anket yaptık. Altıeylül ilçemiz çalışma alanlarının yoğunlaştığı merkez iş alanına dönüşürken, Karesi ilçemiz ise konut alanlarının gelişeceği bölge olacak. Balıkesir 100 yıldır tek merkezli gelişmiş. Merkezde Milli Kuvvetler Caddesi ve Paşa Camii herkes burada. Biz çok merkezli yapı öngörüyoruz. Altıeylül’de Karatepe mevkii ve hastane bölgesi yeni alt merkezleri oluşturacak. Karatepe’ye yeni imar veriyoruz. Altıeylül Belediyesi Karatepe’de olacak. Orasını imara açacak ve o bölge merkez olacak. 1000 yataklı hastane mart-nisan da açılacak. Önündeki alan 10Burda AVM oluyor. O bölgeyi de ticari alanlara açtığımız zaman orası da yeni bir alt merkez olacak. Karesi’de ise yeni büyükşehir belediye binasını yapacağız. Kabakdere, 2. Çay ve 2. Sakarya Mahalleleri ile birlikte sitelerin yapılacağı, yüksek katlı rezidansların yer seçeceği, geniş yollar, kamu kampüslerinin olacağı yeni bir vizyon alanı olacak. Yeni Karesi alanına resmi kurumları taşıyacağız. Resmi daireler için 100 dönüm alan ayırıyoruz, yollarını açmaya başladık. Yeni imar alanları ile Balıkesir şantiyeye dönecek.
Editör: Haber Merkezi