Erdem'in 345 oyla kazanan yönetim listesinde merkezden Necdet Erkan ile Hasan Yıldız yer aldı.  250 oyla kaybeden Tekin'in ise birlikte hareket ettiği merkezdeki oda başkanlarından İsmail Balaban dışındakilere listesinde yer vermemesi dikkat çekti.

BESOB Genel Kurulu dün 625 hazirun ile toplandı. Genel Kurulun divan başkanlığını ortak aday gösterilen Bigadiç Esnaf Odası Başkanı Süleyman Saran yaptı.  Hazirundan 596 kişi oy kullanırken, kullanılan oyların 345'ini Fehmi Erdem, 250'sini ise Rıza Tekin aldı. Böylece Fehmi Erdem 4 yıl daha BESOB başkanlığını yürütmeye hak kazandı. Konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları veren Başkan Erdem “İsmi birlik olan bir teşkilatta biz birlik olamazsak kim birlik olabilir?” dedi. 
 
Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Olağan Genel Kurulu Ekilmiş Düğün Salonunda yapıldı. Esnaf temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği kongrede mavi liste ile mevcut Başkan Fehmi Erdem’in listesi ile beyaz liste ile Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin’in listeleri yarıştı. Kongrede Divan Başkanlığına Süleyman Saran, divan başkan vekilliğine Hasan Gündoğan, katipliklere Erdoğan Güder, Mustafa Dayı, Kamil İçen seçilmesinin ardından mali ve denetim raporları okunarak ibra edildi. 

PROJELERİNİ SIRALADI
Yönetimin aklanması sonrası ilk olarak kürsüye gelen BESOB Başkan adayı Rıza Tekin, göreve gelmesi halinde yapacağı projeleri hazirun ile paylaştı. Tekin, “Oda yönetimcilerimizin isteği, desteği ile kendimde bu iradeyi, enerjiyi, güveni gördüğüm için aday oldum. 85  Odamızı temsilen eden birliğimizin tek başkan vekilliğiyle yönetimi aksaklara neden olmaktadır. Kazanırsam Başkan vekilliğini 2 adet yapacağım. Bunlardan birisi daimi idari başkan vekili, diğeri ise ilçelerden sorumlu başkan vekili olacak. Bu başkan vekili aynı zamanda ilçelerden olacak ve yılda bir dönüşümlü olarak başkan vekilliği yapacaklardır. Birliğimizin temsil ettiği 85 odamız var. 
Benim haricimde 8 yönetici var koordinatörlük sistemi getirip her 10 odaya 1 yönetici koordinatör olacak. Bu yöneticiler yönetim kurulu toplantısına gelirken sorumlu olduğu 10 odanın sorunlarını tespit edip bunları yönetim kurulu toplantımızda masaya yatırıp çözümlerini arayacağız. Bizler zaten sizlerle sıkı iletişim içinde olacağız. Şehrimiz coğrafi olarak çok büyük bir şehir Balıkesir'i üç ayrı grup olarak değerlendireceğiz ve her bir grup ile bölgesinde bir toplantı yapacağız. 
 
Gruplarımız Bandırma-Gönen-Marmara Adası-Erdek-Mansay-Susurluk 34 oda. Altınova'dan-Havran'a kadar 24 oda, Merkez ve kırsalda 27 oda. Bölge toplantılarına ilçelerimizdeki yerel yöneticiler de davet edeceğiz. Bu bölge toplantılarımız amaçlarından bir tanesi de kayıp ve kaçak sorunumuzun bölge bölge çalışması daha kolay olacaktır. Daha sonra Başkanlar kurulu yapacağız. Sayın Başkanlar ve yöneticilerimiz hepimizin Balıkesir il merkezinde Hastane, öğrenci gibi aileyi sıkıntıları oluyor. 
Birliğimizin Balıkesir merkezde bulunan gayri menkulünü misafirhaneye dönüştürüp esnaf teşkilatının burada zor durumda kalan, refakatçilerini burada gerekirse yolda karşılayıp konaklamasını sağlayacağız. Emin olun bu hizmetimiz ilçelerinizde sizin esnafınız tarafından çok olumlu karşılanacak. Arkadaşlar sizlere seçilmiş olduğunuzu hissettireceğiz. Bu anlattığım projelerin bir maliyeti var. Bu finansmanı nereden bulacağız diye sorarsanız, Esnafımızın yağmurda, çamurda, kavurucu sıcakta çalışarak ödediği aidatları kendi paramızdan daha fazla düşünerek harcayacağız. Üyenin parasını lüzumsuz yere harcamayacağız. Biliyorum ki bunun vebali büyük. Fatura, perakende satış fişi, irsaliyeler birlikten temin edildiği için önceden talep alınmak şartıyla bu belgeler ilçelere servis edilerek odalarımıza yerinde hizmet verilecektir. Şehrimiz son 30 yılda konfederasyonlarda temsil edilmemiş. Temsili yetin sağlanması için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Üye sayısı, ödediği katılım payı ve oda sayısına bakıldığında şehrimiz bunu fazlasıyla hak etmektedir.”

‘İLK HEDEFİMİZ OTELİMİZİ  HİZMETE SOKMAKTI’
 

4 yıllık görev süresince yaptıkları hizmetleri de anlatan Başkan Erdem geçen dönemde çok büyük fedakarlıklarla BESOB Otel'i bitirip, Balıkesir turizmine kazandırmanın onurunu yaşadıklarını kaydetti. Rakibi Rıza Tekin'in başkan vekilliğini ikiye çıkarma vaadine değinen Erdem “Geçen dönem bizim ilk dönemimizdi. Yönetim kurulu olarak toplandık, en önemli hedef olarak da Erdek'te bulunan otelimizi tadilat ettirmeyi belirledik. Genel Başkanımız Bendevi Palandöken de burada, kendisinden bu dönem hiçbirşey istemediğimizi, sadece otelimizi bitirmek istediğimizi belirtip yardım istedik. O da bize 300 bin lira yardım sözü verdi ve bunu 295 bin lira olarak yerine getirdi. Kendisine teşekkür ediyorum bir kez daha. Eğer bu dönem seçilirsek, konfederasyonda görev yapmak bizim için gurur, onur.  Başkanvekilliği konusuna gelince. Biz göreve gelince başkan vekilliğini teke düşürdük. Binamızın konumu müsaade etmiyordu, yönetim kurulu toplantı salonumuz yoktu. Başkan vekili odasını, yönetim kurulu toplantı salonu yaptık. Bu şekilde de il genelinde birliğimizi en iyi şekilde temsil edip, odalarımızın hizmetinde olduk. Hizmette herhangi bir aksamada yaşamadık” şeklinde konuştu. Yine Rıza Tekin'in Birliğe ait Demirciler Caddesindeki binasını misafirhane yapma önerisini değerlendiren Erdem “ Misafirhane önerisine gelince. O binayı Allah var ya otelimizi bitiremeseydik satmayı düşünüyordum. Çok şükür alnımızın akıyla otelimizi bitirdik. O bina boş duruyor arkadaşlar. Ancak bugüne kadar hangi arkadaşımız hasta olmuş da ilgilenmemişiz söyler misiniz? İhtiyaç olduğunda, her zaman esnafımızın yanında olduk” dedi. 
Başkan Fehmi Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Esnaf kesimi, bir medeniyet inşa eden, bir medeniyet hedefi olan kesimdir. Esnaf bizim tarihimizde, 12 yüzyıldan bu yana, ahlakın, disiplinin, dayanışmanın adeta yapı taşıdır. Bizde esnaf öyle bir kesimdir ki, gönül yapmayı, kar etmeye tercih eder. Bizde esnaf, insanların kalbinde edindiği mertebeyi, kasa defterindeki rakamların önünde tutar. Bizim esnafımız, akşam ne kadar para kazandığından çok ne kadar gönül kazandığının muhasebesini yapar. 
İşte bizler böyle bir kesimi temsil etmekten onur duyuyoruz. Ve diyoruz ki ekibimizle, sizlerle beraber esnaf ve sanatkarı daha ileriye götürmek için adayız. 
Bizler bayrağı Mesut Aşanel gibi yarım asırlık bir liderden devraldık. Pek çok kesimin beklentisinin aksine, esnaf teşkilatında bir kriz, bir kaos, bir temsiliyet sorunu olmadan da bu dönemi tamamladık. Esnaf teşkilatını kimsenin adamı olmadan, esnafın adamı olarak, ciddiyetle, haysiyetle, temsil edilmesi sorumluluğunun altından kalktık. Kırıp dökmeden, ötekileştirmeden, ayrımcılık yapmadan hizmet yürüttük. Bizler bu teşkilatın tabanından, tavanına kadar farklı görevlerde bulunduk ve bu camianın en önemli unsuru olan Ahilik kültürünü benimsedik. Bu dört yıllık dönemde yaptığımız oda denetimlerini, bir tehdit gibi değil odalarımızın daha yüksek standartlarda hizmet vermesi ve de oda başkanlarımızın daha huzurlu görev yapmaları için gerçekleştirdik. Bizlerin birer aynası olan genel sekreterlerimizin hizmet kalitelerini yükseltmek için 11 farklı seminer düzenledik. 
Tüm merkez ve ilçe belediye başkanlarımızı, oranın oda başkanları ile makamlarında ziyaret ederek esnafın yerel sorunlarını konuştuk ve ilçelerimizdeki oda başkanlarımızın yalnız olmadığını, arkalarında büyük bir gücün olduğunu hissettirdik. 
Başkanlar kurulumuzu onların fikirlerini alarak, onların istediği şekilde planlayarak gerçekleştirdik. 
Zorluklarla alınan Erdek'teki otelimizi çok büyük fedakarlıklarla yeniledik. BESOB ismine yakışır hale getirip, Balıkesir turizmine kazandırdık. Esnaf teşkilatımızın çok uygun fiyata tatil yapabilmelerine imkan sağlamak için bunu yaptık. Şimdi BESOB Otel, Türkiye çapında teşkilatımızın bir gözbebeği olarak hizmetini sürdürüyor. 
Bunların yanında hem Balıkesir hem Ankara'daki oda başkanlarımızla ile birlikte oluşturduğumuz lobiler ile esnafımıza bir şeyler kazandırma mücadelesi verdik ve başarılı olduk. Ticari araçlarda ÖTV indirimi, basit usul vergilendirmenin devam etmesinin sağlanması, 8 bin liraya kadar vergi muafiyeti, çalışan emeklilerimizden maaşlarından yapılan kesintilerin kaldırılması,KOSGEB girişimcilik kursları ile hibe desteği bunlardan bazıları. 
Bizler büyük bir aileyiz. Yeter ki bir arada olmayı bilelim. Bir arada olursak büyük bir güç elde ederiz. 85 odamız, 42 bin üyemizle, küçük esnaf ve sanatkar olmak için değil, Büyük ve her platformda söz sahibi olan esnaf ve sanatkar olmak için geliyoruz. İnandığımız tek şey, camiamızın birlik ve beraberliği ve ahilik kültürüdür. Sizinle aynı yolda olmaktan gurur duyuyorum, sizin gibi dostlar ile gözümü kırpmadan her türlü göreve hazırım.
Çok güzel bir genel kurul geçirdik, saygı ve sevgi çerçevesinde oldu. Hepinize teşekkür ediyorum, Rıza kardeşime başarılar diliyorum. Adımız esnaf odaları birliği, biz birlik olamazsak kim birlik olur. Bu genel kuruldaki tablodan çok duygulandım."

İŞTE BESOB'un YENİ YÖNETİMİ

Başkan Fehmi Erdem’in 345 oyla yeniden göreve seçildiği kongrede yeni yönetim şu isimlerden oluştu. 
Başkan: Fehmi Erdem
Yönetim Kurulu: Necdet Erkan, Hayati Seçen, Hayri Özden, Hasan Bayram, Alaattin Akçeşme, Ömer Metin, Hasan Yıldız, Çetin Canbaz.
Denetim Kurulu: Necdet Berber, Turgay Kapan, Semih Keleş, Selamettin Çakır, Oğuz Çakırcalı.
Disiplin Kurulu: Şerafettin Çıkar, Fatih Nuran, Tahir Durmaz, Şükrü Kobak, Ercan Ay.

RIZA TEKİN’İN LİSTESİNDE KİMLER VARDI?
 
Yönetim Kurulu: Rıza Tekin, Erkan Alpsu, Rasim İz, Ömer Özışıkyıldız, Nejdet Arslan, Aziz Ciddi, Hasan Soysal, İsmail Balaban, Halil Güner.
Denetim Kurulu: Hamit Levent Gürer, Nahit Kocataş, Mehmet Gürel, Ramazan Toy, Selamettin Çakır.
Disiplin Kurulu: Osman Çapar, Hasan Yançıl, Mahmut Fatih Canbaz, Erdem Belge, Ahmet Ay.
Editör: Haber Merkezi