ANKARA'da üst düzey görevlerde bulunan Balıkesirli bürokrat Prof. Dr. Hüseyin Sak, geçirdiği rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede vefat etti.

Balıkesir Üniversitesi'nde başladığı akademik hayatına Ankara'da bürokrat olarak devam eden Hüseyin Sak, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne Daire Başkanı, Cidde ve Bahreyn Büyükelçiliklerinde Ekonomi Müşaviri olarak görev yaptı. 

90'lı yılıların başında Anavatan Partisi'nden Balıkesir Milletvekili adayı da olan Hüseyin Sak, Dursunbey'in manevi değerlerinden "Sarı Hoca" olarak bilinen Mehmet Ruhi Turan'ın torunuydu. 

Evli ve 2 çocuk babası olan Hüseyin Sak 72 yaşındaydı. 

Sak'ın cenazesi 28 Şubat Pazartesi günü ikindi vakti Ahmet Hamdi Akseki Camisinde kılınacak namazını müteakip Ankara’da toprağa verilecek.

Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesiyle yakınlarına başsağlığı ve sabır dileriz. 

HÜSEYİN SAK KİMDİR?


 

Prof. Dr. Hüseyin SAK,  1950 yılında Balıkesir, Dursunbey’de doğdu. 1973 yılında İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi’nden mezuniyetini müteakip, Paris-I Panthéon-Sorbonne Üniversitesi’nde iktisat doktorası yaptı (1979).
Meslek hayatına 1979 yılı sonunda –İşletmecilik ve Turizm Yüksekokulu adı ile Bursa İTİA bünyesinde iken YÖK Kanunu ile adı değiştirilerek Uludağ Üniversitesi’ne bağlanan ve halen Balıkesir Üniversitesi bünyesinde öğretime devam eden– Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nda Kamu Maliyesi Öğretim Görevlisi olarak başladı. 
1982 yılında Yardımcı Doçent unvanı ile İktisat Öğretim Üyeliğine geçti. Adı geçen Yüksekokul’da akademik fonksiyonlarının yanında idari görevler de üstlenerek, önce Müdür Yardımcısı, ardından da 1982 yılından itibaren Yüksekokul Müdürü olarak görev yaptı.
 Söz konusu görevini sürdürmekte iken, 1984 yılında naklen Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne Daire Başkanı olarak atanan Hüseyin Sak, bu görevinin ardından, anılan kurumda geçirdiği yaklaşık 18 yıl boyunca sırasıyla; T.C. Cidde Başkonsolosluğu Ekonomi ve Ticaret Müşaviri (1988-1991), Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü, “Ekonomik Analiz”, “Uluslararası Sermaye Piyasaları” ve “Dünya Ekonomileri İzleme” Daireleri Başkanı (1991-1996), T.C. Bahreyn Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri (1996-1999) olarak çalıştı.

Bürokratik görevlerinin yanı sıra akademik çalışmalarını da sürdürerek 1987 yılında İktisat Doçenti unvanını aldı. Ayrıca, 2000-2002 yılları arasında Başkent Üniversitesi MBA Programında yarı zamanlı öğretim üyesi olarak, “İktisada Giriş” ve “Dünya Ekonomisinde Gelişmeler ve Türkiye Ekonomisi” derslerini verdi.

Bahreyn’deki yurt dışı görevinin ardından atandığı “Hazine Uzmanı” kadrosunda iken, geçici görevlendirme ile, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda “Sektörel Rekabet ve Tüketici Hakları Dairesi” Başkanlığını üstlenen (1 Nisan 2002) Doç. Dr. Hüseyin Sak, 1 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Kurul Üyesi olarak atandı ve 5 Haziran 2002 tarihinde yemin ederek görevine başladı.17 Aralık 2003 tarihli ve 2003/6695 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kurul İkinci Başkanı olarak görevlendirilmişti. 

2007-2011 yılları arasında Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Denetleme Kurulunda kurul üyeliği görevinde bulundu.

2012-2019 yılları arasında TOBB Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve THK Üniversitesinde ekonomi ve uluslararası ilişkiler bölüm başkanlıklarının ardından THK Üniversitesinde bir dönem Rektörlük görevi üstlendi.

Evli ve iki çocuk babası Doç. Dr. Hüseyin SAK, Fransızca, İngilizce ve Arapça biliyordu. 

ANKARA BALIKESİRLİLER DERNEĞİ
BAŞSAĞLIĞI MESAJI YAYIMLADI

Hüseyin Sak, 27 Şubat 2022 tarihinde vefat etti. 

Editör: Haber Merkezi