Balıkesir-Bursa yolunda Değirmen Boğazı Yol Kontrol Uygulama Noktasında, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar ve İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık Hekimoğlu'nun da hazır bulunduğu uygulamada trafik polisleri ve jandarma trafik ekipleri yer aldı. Sürücülere uyarılarda bulunan Vali Hasan Şıldak ve beraberindekiler, araçlardaki çocuklara düdük, oyuncak, araç sürücüleri ve yolculara kolonya, çikolata ile çeşitli hediyeler takdim etti. 

Vali Şıldak burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Balıkesir’in üzerinde bulunduğu yol ağı itibari ile ülkenin batı bölgesinde kıyıya açılan bir kapı gibi, Marmaray'la Ege'nin  birleştiği bir konumda olduğunu söyleyen Şıldak, “Bugün itibariyle 9 günlük bir kurban bayramı tatili başlıyor. Balıkesir üzerinde bulunduğu yol ağı itibarıyla ülkemizin batı Bölgesinde kıyıya açılan bir kapı diyebiliriz. Biz de şu anda Marmara’yla Ege'nin birleştiği noktada, işlek bir yol güzergahında bulunuyoruz. Ankara ve İstanbul istikametinden İlimize yoğun bir giriş var. Otoyolu da dahil edersek günlük araç sayısı 10 binleri bulabiliyor. 

EKİPLER 7-24 İŞBAŞINDA

Biz çarşamba gününden itibaren tedbirlerimizi uygulamaya başladık. Gerek İl Jandarma Komutanlığımız gerekse İl Emniyet Müdürlüğümüz il genelindeki planlamaları ve görevlendirmelerini yaptılar. Günlük olarak emniyet bölgemizde 210, Jandarma bölgemizde 110 personelle trafik hizmetlerini yürüteceğiz. Yine trafik hizmetlerinde emniyet bölgesinde 90, Jandarma bölgemizde 55 aracımız anlık olarak görev başında olacak. Kurban Bayramının huzurlu bir ortamda geçirilmesi için asayişi sağlamak üzere emniyet bölgemizde 850, Jandarma bölgemizde ise 600 personel anlık olarak görev alacak. Yine 150 emniyet aracımız ve 30 motosikletimiz ile 100 civarında Jandarma aracımız ve 10 motosikletimiz anlık olarak asayiş hizmetlerini sağlayacak.” şeklinde konuştu. 

Yakın bir süre önce sahil bandında bulunan Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Erdek, Bandırma ve Marmara İlçelerinde uygulamaya başlayan Martı Polisleri ile ilgili bilgi veren Şıldak, “6 İlçemizde bu yıl ilk defa Martı uygulaması başlattık. Martı, bisikletli polis ekibidir. İlimizin turistik bölgelerinde, sahil bandında, insanlarımızın yoğun olduğu meydanlarda asayişi sağlamak üzere görev yapacaklar. 

Trafik olarak en çok yoğunlaştığımız noktalar Edremit-Altınoluk hattıdır. İkinci hat Altınova'dan başlayarak Edremit’e kadar olan ve son olarak da Balıkesir'den Edremit'e kadar Havran üzerinden geçen hattımızdır. Üç yönlü bir yoğun trafik akışı ile karşı karşıyayız. 

Bu yıl trafik hizmetleri olarak iyileştirme, kavşaklarda trafiği yönlendirme, sürekli görünür olma konularında son derece etkili hazırlık yaptık. Sizler de göreceksiniz bayram tatili boyunca bu yollarda, bu güzergahlarda polislerimiz, jandarmalarımız, trafik birimlerimiz canla başla bir çaba içerisinde olacaklar. 

Vatandaşlarımıza özellikle hız konusunda uyarı yapıyoruz. Aşırı hız kesinlikle kazaya sebep olur. Hızlı olmayan bir araç kaza riski ile karşılaşsa bile daha basit, yaralanma olmaksızın, hafif bir maddi hasarla kazayı atlatabilir. Bütün kazalarda hız faktörü çok önemli, ayrıca sürücülerin kesinlikle cep telefonu kullanmaması gerekiyor. Emniyet kemeri mutlaka olması gereken bir kural.” diye belirtti. 

Özellikle pandemi döneminde motorsiklet kazalarında bir artış olduğuna dikkat çeken Vali Şıldak, “Son 6 ay içerisinde, özellikle pandemi döneminde bütün Türkiye'de olduğu gibi İlimizde de motosiklet, mobilet ve bisiklet kazaları artmış durumda. Bu konuda İlimizde seferberlik düzeyinde bir çalışma başlattık. Kasksız, sürücü belgesiz, plakasız motosiklet kullanan kalmayacak, yakalandığında hem cezai müeyyide uygulanacak hem de trafikten men edilecektir. Motorsiklet, mobilet türü araçların oluşturduğu trafik terörünü kesinlikle önlemek istiyoruz. Bir de yayalara karşı olan kusurları kesinlikle affetmiyoruz. Bakanlığımızın bir uygulaması da yaya önceliğidir. Bu da bizim olmazsa olmazlarımızdır.” diye konuştu. 

Bayram süresince radar kontrolleri, ekiplerin anlık kontrolleri ve şok uygulamalar ile trafik güvenliğinden taviz verilmeyeceğini belirten Şıldak, drone ile yapılacak uygulamaların ve helikopter destekli trafik kontrollerinin de anlık olarak sürdürüleceğinin altını çizdi. 

“Balıkesir Pandemi Süresince Çok Emek Verdi”

Açıklamalarında pandemi sürecine de yer veren Şıldak, “Bütün ülkede olduğu gibi Balıkesir’de de vakalar hızla düştü. En az vaka oranına sahip ilk 10 İl içerisinde bulunuyoruz. Ancak virüsün Delta mutasyonunun Balıkesir'in hemen hemen her bölgesinde görüldüğünü belirtmek istiyorum. Yani maske, mesafe ve temizlik kuralları hala geçerli. Bayramlaşmalarda temas ve mesafe kuralına uyulması, kesinlikle kucaklaşma, el sıkma alışkanlıklarının bir müddet daha ertelenmesi gerekiyor. Balıkesir çok emek verdi, çaba gösterdi, tekrar eskiye dönmeyelim. Özellikle bayram ziyaretlerinde mesafe ihlali yapılmaması, el sıkılmaması, temastan kaçınılması gerektiği uyarısını tekrarlıyorum.” şeklinde konuştu. 

Salgını sona erdirecek en kuvvetli silah olan aşılama noktasında müjde veren Vali Şıldak, Balıkesir’in aşılanma sayıları dolayısıyla 5’inci sırada yer alarak bugün mavi renge dönüşeceğini ifade etti. 

Balıkesir’in yoğun ve kalabalık bir bayram tatili geçireceğini sözlerine ekleyen Şıldak, konaklama tesislerinin, otellerin dolu durumda olduğunu belirtti. Marmara'da da müsilajın şu anda yüzeyde görülmediğini açıkladı. Vali Şıldak, Balıkesir’in hiçbir koyunda, deniz kıyısında müsilaj olmadığını, Marmara'nın Balıkesir kıyılarında, ne yüzmeye engel görüntü ne kirlilik, ne koku ne de mikrobik durumun olmadığını söyleyerek vatandaşların rahatlıkla Marmara kıyılarında tatillerini geçirebileceklerini söyledi.

Kurban Bayramı süresince başta güvenlik ve trafik olmak üzere Valiliğin koordinasyonu altında bütün tedbirlerin alındığını açıklayan Şıldak, vatandaşlardan trafikte çok dikkatli ve sabırlı olmaya davet etti. Dikkat ve sabırla hayata yol verelim diyen Vali Şıldak “İlimizin Körfez Bölgesi ve Erdek hattında araç kullanacak sürücüleri daha dikkatli olmaya çağırıyorum. Bu bölgelerde tedbirleri en üst düzeye çıkardık. Buna rağmen kazalar sürücü hatası kaynaklı oluyor. Yollarda takip mesafesi ve hızın aşılmaması ile kemer takılması en büyük hayat kurtarıcı önlemler.” diye belirtti.

Editör: Haber Merkezi