'HAL'İMİZ NE OLACAK?

Yıkıldı, yıkılmayacak derken 50 yıllık hal binası yerle bir edildi! İçindeki esnaf kentin dört bir yanına dağıldı. Sıra boşalan alana ne yapılacağına geldi.  Herkesin dilinde bu konu var. Yerel yönetim, yaklaşık 8 bin metrekarelik yere cam kafesten bir proje uygulamayı düşünüyor. Peki Balıkesirliler ne istiyor?

VATANDAŞ NE İSTİYOR?
YENİ GAZETEM muhabirleri, "Hal'imiz ne olsun?" sorusunu vatandaşa yönelti. İlginç fikirler ortaya çıktı. Çoğunluk, Zağnos Paşa Cami, Paşa Hamamı ve Karesi Türbesi'ni içine alan tarihi dokuyu ön plana çıkaracak bir projenin uygulanmasından yana. Ortak görüş ise; "Balıkesir'in Sultanahmet'i gibi olur" şeklinde.

Balıkesir kamuoyunun konuştuğu yıkılan hal binasının yerine uygulanacak projeyi çevre esnafına sordu. YENİ GAZETEMBalıkesirliler, Zağnos Paşa Cami, Paşa Hamamı ve Karesi Türbesi'ni içine alan tarihi dokuyu ön plana çıkaracak bir projenin uygulanmasını istiyor.Yıkımı yapılan hal binasının çevresindeki esnaf ise bu alanın Balıkesir'in yeni meydanı haline getirilmesinden yana. Belediye yönetimini uyaran esnaf, "İş işten geçmeden proje gözden geçirilmeli" diyor.

Tarık Demirci (Kuru Temizlemeci)
"1967 yılından bu yana baba mesleğini sürdürüyorum. Belediyenin bu projesi ne derece başarılı olacak şimdiden kestirmek mümkün değil. Yaşayıp göreceğiz. 200 aşkın otomobilin park etmesi park sorununa hafifletebilir. Tarihimiz Paşa Cami, Paşa Hamamı, Karesi Türbesi ve Paşa Konağı dörtlü saç ayağını oluşturuyor. Bana göre hamamının önündeki adayı kaldırmadıktan sonra buraya yapılacak uygulamanın anlamı yok. Bir Saat Kulemiz, bir Şadırvanımız var. Balıkesir'in merkezinde başta tarihi eserimiz yok. İnşallah burası Karesi AVM projesi gibi olmaz. İstanbul'da merdiven altında pilav üstü döner satarak para kazanırlarken, Balıkesir'de pasajlar, köşe dükkanlar çalışmıyor. Ben sabah 8'de gazete alacağım ama adam dükkanını açmamış. Balıkesir garip bir yer."

Hidayet Gökkaya (Sobacı)
"Yıkılan hal binası bakımsızlıktan dökülüyordu. Yıkılması iyi oldu. Esnaf  kendi işyerlerine sahip çıkıp, yatırım yapmadı. Kasaplar sağlık müdürlüğünden korkusuna dükkanların içlerini fayans yaptı. Ama tepelerindeki örümcek ağlarını, pisliği görmemezlikten geldi. Yıkım yapılan alana devasa bir bina yapılacaksa hali yıkmanın bir anlamı kalmazdı. Bana göre proje iyi. Şimdi buraya halin benzerinin yapılacağı söyleniyor. Küçük çapta dükkanlarda Balıkesir'e özgü şeylerin satılması iyi olur. Ama önce karşımızda duran hamamın önündeki adanın ortadan kaldırılması lazım."

Tekin Doğru (Köfteci)
"Babam burada yıllarca lokantacılık yaptı. Ben üniversite okuyup Balıkesir'e geldiğimde buranın manzarası yine aynıydı. Artık bir değişimin yapılması şarttı. Buranın çok büyük alana sahip bir yer olduğunu hal yıkılınca anladık. Yeni yapılacak binanın öne doğru değil de daha geriye yapılması gerektiğini düşünüyorum. Burada insanların vakit geçirebilecekleri, gece yapılacak iyi bir ışıklandırmalarıyla özel bir yer haline getirilmeli. Buradaki tarihi dokunun harekete geçirilmesinden dinamik hale getirilmesinden yanayım.
Karesi Türbesi'nin de yeni bir çevre düzenlemesine gidilerek çevresi ışıklandırılmalı. Balıkesir'de insanların oturup dinleneceği yeşil alanlar yok. Havuzlu bir meydan da niçin atın üzerinde Karesi Beyinin olduğu bir heykel olmasın. Açıkçası buradaki tarihi dokunun gecesiyle gündüzüyle harekete geçirilmesinden yanayım. Buraya kondurulacak binanın bana göre bir anlamı yok. Çevremizdeki esnaf arkadaşlarımın işlerinin artacağı yönde bir fikrim var. Ama tarihi doku ortaya çıkarılırsa burası daha da anlam kazanacak. Zağnos Paşa Cami'nin çevresi Ulu Cami, Eyüp Sultan  Cami veya Sultan Ahmet Meydan'ı gibi açılması gerekiyordu. Yoksa burayı yıkmanın bir anlamı olmayacak. Dışarıdan misafirimiz geldiği zaman götürüp, gösterecek bir yerimiz çok az. Burası bunun için tam biçilmiş kaftan. Bunlardan bir tanesi de Paşa Camii ve çevresi. Burasının çok çekici bir yer haline getirilmesi gerekiyor."

 Ali Kurnaz (ambalajcı)
"Hal binası teknik açıdan ömrünü doldurmuştu. Bana göre yıkılması iyi oldu. Önemli olan buranın çok iyi değerlendirilebilmesi. Biliyorsunuz Zağnos Paşa Cami, hamamı ve türbesiyle tam bir tarihi kombinasyona sahip. Hal yıkılınca buranın çok iyi değerlendirilmesi gereken bir yer olduğu ortaya çıktı. Sahip olduğu tarihi dokusuyla çevresine uygun mimari açıdan özel bir bina yapılması gerekiyor. İnsanların oturup dinlenebileceği yerler, çevresinde ağaçlandırma ve peyzaj mimarisiyle Balıkesir'e yakışır yeni bir çekim merkezi oluşturulabilir." 

 Hakkı Günaydın (Esnaf )
"Ben halin çevresindeki iş hayatıma 1986 yılında başladım. Yeni Sebze Hali Balıkesir'in simgesi ilk alışveriş mekanlarından ön önemlisiydi.  Tabii ki yıllar geçtikçe bakımsızlıktan çürüdü. Belediye şimdi buraya yenisini yapmak için proje hazırladı. Ancak aceleye getirildi. Belediye ortak akıl fikrini kullanıp içindeki ve çevresindeki esnafa fikir danışmadı. Şimdi iş oldu bittiye getiriliyor. Bu bölge Balıkesir'in en önemli bölgesi, burada yaşayan tarih var. Burası yıkılmışken, üzerine bina kondurmanın şimdi ne anlamı var. Altı otopark olabilir. Balıkesir'in ürünlerinin satıldığı güzel bir yeraltı çarşısı olabilir. Gelecek nesillere çok iyi mekanlar bırakalım ki bizi minnetle, şükranla ansınlar. Çevredeki binalara bakın belki yapıldıktan sonra ya bir ya da iki kez boyanmış gibi. Halin yeri Balıkesir'e yakışırsa çevresi de yakışır hale getirilir."

Şefik Nalbantoğlu ( Tarım ilaçları)
"Karşımızdaki boş alanın yeşil saha olmasını uygun görüyorum. Havuzuyla oturma yerleri hariç bence hiç birşey yer almamalı burada. Benim gibi düşünenlerin sayısı fazladır diye düşünüyorum. Belediye bütçe ayırırsa, hamamın önünü örten binaların bulunduğu ada tamamen yıkılırsa çok hoş olur. Bir önceki belediye başkanımız Sabri Uğur'un böyle bir kararı olduğunu biliyorum. Önümüzde duran beton yığını vardı. Şimdi burayı yeniden beton yığınıyla doldurmanın anlamı olmadığını herkes dile getiriyor. Belediye proje hazırlarken anket mi yaptı. Kimin fikrini sordu. İnşallah vakit geç olmadan aldığı kararı yeniden gözden geçirir diye umuyorum."     

Doğan Gökçay (Çınaraltı Çay Bahçesi)
"Hal varken işimiz iyiydi. Çay kahve içen sayımızda azalma oldu. Bizde yıkımdan mağdur olan esnaflardan biriyiz. Ama Balıkesir'in güzelleşmesi için bir şeylerin yapılması gerekiyor. Balıkesir'de vatandaşın oturup dinleneceği yeşil alanların sayısı kısıtlı. Yazın sıcağında insanlar dinlenip çay kahve içeceği yerler arıyor. Bizim mekanımızda onlardan bir tanesi İnşallah buraya beton yığını bina kondurmazlar. Hasan baba çarşısı bile bakın ne kadar ucube duruyor. Balıkesir güzel bir şehir burası da tarihi bir bölge. Yapılacak olan projenin en uygunu yapılmalı. Altının iki kat otopark olacağını duyduk. Camekan içinde hal benzeri dükkanların olacağını duyduk. Esnafa faydalı olacaksa niçin yapılmasın. Burası Balıkesir'in önemli bir meydanı olsun. Aileler buraları tercih etsin istiyoruz. "

Editör: Haber Merkezi