İran dini lideri Hamaney'in Başdanışmanı Velayeti: "Esed'in Suriye'de bulunması zorunludur ancak Suriye Cumhurbaşkanı isterse biz onu İran'da ağırlamaya hazırız. Fikirlerimizi kendisine dayatarak ülkesini savunmayı terk etmesini istemiyoruz. İran'a gelmek isterse O'nu bir kahraman gibi sıcak bir şekilde karşılayacağız. Çünkü o geçen 5 yıl süresince halkını ve ülkesini savundu" dedi.
Suriye'de 2011'de başlayan ve 5 yıldır devam eden barışçıl protestoları sabote ederek kendi halkına karşı savaş açan Esed rejimi ve müttefikleri, ülkede 300 binden fazla insanın ölümüne ve milyonlarca insanın da başka ülkelere göç etmesine sebep olmakla suçlanıyor.İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan 17 Kasım'da yaptığı açıklamada "Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'le iki yıl önce yapılan görüşmede ailesinin İran'a gelmesi önerisinde bulunuldu ancak Esed bu teklifi kabul etmedi" demişti.
Abdullahiyan, "Esed'in İran'ın teklifini, Ben ömrümün son anına kadar ülkemde kalacağım ve eşim de şehitlerin aileleriyle ilgilenmekle sorumlu. Bu yüzden ülkeden ayrılmayacağız şeklinde cevapladığını" belirtmişti.
Editör: Haber Merkezi