Karesi Belediyesi tarafından 15 Temmuz'un 4'üncü yılı etkinlikleri kapsamında “VATAN, DEMOKRASİ VE HÜRRİYET YOLUNDA” konulu bir söyleşi düzenlendi. Dinleyenlerin ellerinde Türk bayraklarıyla takip ettiği söyleşide katılımcılar ilgiyle dinlenen konuşmalar yaptı.

Balıkesir Valiliği’nin 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında düzenlenen  “VATAN, DEMOKRASİ VE HÜRRİYET YOLUNDA” konulu söyleşi Tarihi Balıkesir Lisesi bahçesinde gerçekleştirildi. Pandemi nedeniyle sosyal mesafe kuralı çerçevesinde dinleyicilerin yerini alması sonrasında başlayan söyleşi yaklaşık 2 saat sürdü.

Karesi Belediyesi Basın Bölümünden Ervanur Ürer'in sunumu ve Ramazan Karaca'nın Moderatörlüğünde yapılan söyleşiye Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı.

Söyleşide ilk olarak Ak Parti Balıkesir Milletvekili Av. Adil Çelik konuştu. 15 Temmuz gecesi sade bir vatandaş ama tecrübeli bir siyasetçi olarak, darbe girişimini anlar anlamaz İl binasına gittiğini belirten Çelik, ardından o gece yaşadıklarını anlattı.

Daha sonra ise Emekli Albay, Strateji ve Güvenlik Uzmanı, Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Yusuf Alabarda söz alarak , öncelikle o gece Kuva-yi Milliye şehri Balıkesir’in daha ilk saatlerde tepkisini göstermek için dışarıya çıktığını vurgulayarak, 15 Temmuz ile ilgili anekdotları ifade etti.


Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir de gazeteci gözüyle o gece yaşananları anlatırken, 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesiyle nelerin başımıza gelmesinden kurtulduğumuzu ve gazetecilerin nasıl bir katkı sunduklarını dile getirdi.

GAZETECİLER İŞİNİ YAPMASAYDI!

15 Temmuz başarılı olsaydı nasıl bir Türkiye'ye uyanacaktık.” diye sorup olacakları anlatan Demir, konuşmasının son bölümünde ise. “Ya o gece gazeteciler işini yapmasaydı ne olurdu?”  sorusun soradak şöyle cavaplandırdı:
"O gece gazeteciler korkup kaçsaydı, foto muhabirleriyle kameramanlar çekim yapmasaydı, yayınlara bağlanmasıydı, muhabirler haber yazmasaydı, televizyon ekranlarında ses-seda çıkmasaydı radyolar sussa, internet medyasına ulaşılamaz olsaydı. Neler olabileceğini hiç düşündünüz mü?

15 Temmuz gecesi bir yönüyle 'karanlık' kalır mıydı, kalmaz mıydı?

İyi ki bu ülkede işini iyi yapan medya var diyorum." diyereke gerçek gazeteciliğin önemine vurgu yaptı.

Bu konuşmanın ardından 15 Temmuz olduğunda Terörle Mücadele Daire başkanlığı yapan Turgut Aslan’ın, tuzağa düşürülmesi kendisinin ve korumasının vurulması ve öldü diye bırakılması ama ardından 5 kez beyin ameliyatı geçirerek sağ kalmasını anlatan bir video izlendi.

Bu videodan sonra da Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan İl Başkanlığını yürüttüğü sırada 15 Temmuz gecesi yurt dışından nasıl geldiğini ve gecenin ilerleyen saatlerinde Balıkesir’deki birlik ve beraberlik için verilen mücadele anlarını aktardı.

Milletvekili Av. Adil Çelik, 15 Temmuz gecesi şehrimizin tanınmış kişilerinden Mahmut Eren’in çarşı merkezinde halkla birlikte sokaktayken vefat etmesini dile getirerek, kendisinin 15 Temmuz şehitliğinin de tescil edildiğini ve şehitliğin verildiğini belirtti.

Söyleşiye yine bir süre ara verilerek 15 Temmuz’un sembol isimlerinden olan ve 30 kurşunla şehit edilen Ömer Halisdemir’e ithafen yazılan 30 Kuş isimli şiirin videosu izlendi. 

“VATAN, DEMOKRASİ VE HÜRRİYET YOLUNDA” konulu söyleşi katılımcılara teşekkür plaketinin verilmesiyle sona erdi.

#15Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında “Vatan, Demokrasi ve Hürriyet Yolunda” adlı söyleşi Tarihi Balıkesir Lisesi’nde gerçekleştirildi. Söyleşide Milletvekili Adil Çelik, Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Yusuf Alabarda ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, Ege TV program yapımcısı Ramazan Karaca moderatörlüğünde milletimizin yazdığı 15 Temmuz Destanını anlattı.

Editör: Haber Merkezi