BALIKESİR Gazeteciler Cemiyeti'nin 24 Temmuz Basın Bayramı etkinlikleri kapsamında Karesi Kent Konseyi ve Basın İlan Kurumu Balıkesir İl Müdürlüğü'nün katkılarıyla düzenlediği 'kalkışMA' konulu söyleşi ve imza günü ve "15 Temmuz Balıkesir Gazete Manşetleri" etkinliği Karesi AVM'de gerçekleştirildi.


Söyleşide 15 Temmuz darbe girişiminde alanlarda olan gazeteciler yaşadıkları anları anlattı. Fox TV muhabiri Gülşah İnce Birsen, Habertürk TV Editörü Ümit Yalman, CNN Türk Haber Kameramanı Ahmet Akpolat ve ATV- A Haber Ankara Haber Koordinatörü Fatih Atik, söyleşinin ardından 110 gazetecinin yazılarından oluşan ve 15 Temmuz şehit ve gazilerine adanan 'kalkışmA' adlı kitabı imzaladı.

Etkinlikte Balıkesir gazetelerinin 15 Temmuz'la ilgili manşet haberleri ile Anadolu Ajansı muhabirlerinin o gece çektiği fotoğraflar da sergilendi. Balıkesir gazetelerinin 15 Temmuz manşetleri konukların ilgisini çekti. Başkanımız Demir, darbe girişimini lanetleyen ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olduklarını belirterek, Balıkesir ili gazeteleriyle gazetecilerinin de o geceki sınavdan alnının akıyla çıktıklarını söyledi.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, açılış konuşmasında 24 Temmuz'un artık bir bayram değil dayanışma günü olduğuna dikkat çekti. 

Türkiye'deki gazetecilerin çalışma koşullarının dünya standartlarının altında olduğuna dikkat çeken Demir, "Kendilerinden çok şey istenen ve beklenen meslektaşlarımız daha fazlasını hak ediyor. Bunu 15 Temmuz gecesi 80 milyona gösterdiğimize inanıyorum. Haberciler o karanlık geceyi çektikleri görüntü ve fotoğraflarla aydınlattılar. 15 Temmuz destanının nasıl yazıldığını anbean kayıt altına aldılar. Meslektaşlarımızın hepsi o gece birer Hasan Tahsin'di" dedi.

Konuşmasında 'basın özgürlüğü' konusuna değinen Başkanımız Ramazan Demir, şunları söyledi: 

Bizler, Basını ve gazetecisi özgür bir ülke istiyoruz.

Bunu ülke demokrasinin daha güçlü kılınması için istiyoruz.

Halkın haber alma hakkı için istiyoruz.

Unutulmamalı ki,

Tek bir kaynaktan dikte edilecek ilke ve uygulamalar,  ne basın ahlakına, ne  gazetecilere, ne özgür ve demokratik toplum yaşamına  bir katkıda bulunabilir. 
Sağlıklı bir demokrasinin oluşması ve sürdürülmesi için bilgi alması  engellenmemiş vatandaşlara ihtiyaç vardır. 
İşte burada özgür ve bağımsız basının önemi ortaya çıkmakta.
Sağlıklı işleyen bir demokrasi için sağlıklı işleyen bir basın olmazsa olmaz bir kuraldır."

Basının aslında yerinde kullanılırsa büyük bir güç, büyük bir silah olduğunun 15 Temmuz'da görüldüğüne dikkat çeken Demir, kamuoyuna şu çağrıyı yaptı: 

"Sizlerden ricamız bu gücü, millet yararına kullanmayanlara prim vermemeniz.
Basın özgürlüğünü şahsi özgürlüğü olarak görüp
milletin değerlerine, insanların özel hayatlarına saldıranların tehdit ve şantajlarına boyun eğmeyin.
Destek vermeyin, dikkate almayın, okumayın, tıklamayın, reyting yaptırmayın...
İnanın kısa sürede imha edecektir bu asalak tipler kendi kendilerini.
Hem sizler, hem basın camiası kurtulacaktır kanserli hücrelerinden.
Ülke çıkarı, toplum çıkarı bunu gerektirir..
....


Balıkesir basını da, hain darbe girişimi karşısında verdiği tarihi sınavla yüz akımız olmuştur.
Tekrar etmekte fayda var, 
Gerçek gazetecilik patlama yapmıştır 15 Temmuz'da..
Kimin gerçek, kimlerin sözde gazetecilik yaptığını da bu kentte herkes iyi biliyor. 
O yüzden sözde bu işi yapanlara darbeyi vuracak olan da bizler değil, sizlersiniz.."


KAMERASI İÇİN SAVAŞTI
Gazeteci Sadullah Özcan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide Fox TV Muhabiri Gülşah İnce Birsen bir anne ve haberci olarak 15 Temmuz yaşadıklarını anlatırken, ATV- A Haber Ankara Haber Sorumlusu Fatih Atik, "O gecenin kahramanları milletimizdi. Biz sadece görevimizi yaptık" diye konuştu. 15 Temmuz gecesi CNN Türk baskınını çekerek büyük bir gazetecilik olayına imza atan, kameraman Ahmet Akpolat da, "Herkes beni kamerayı vermemekle tanıyor. Mesleki açıdan kameramı vermemem benim için de değerli ama benim için asıl değerli olan demokratik bir ülkede darbe yapmak isteyen askerler tarafından bir televizyon kanalına yapılan baskını görüntüleyen tek kişi olmamdır" dedi.


Üzerine silah doğrultan ve "Kamerayı ver yoksa vururum" diyen askere "Vuruyorsan vur, vermeyeceğim" diyen Akpolat, o gece kendisinden çok yakınları için korktuğunu anlattı.
Habertürk TV Editörü Ümit Yalman ise "O gece basın mensupları, haberci arkadaşlarım olmasaydı insanlar bu kadar çabuk bir şekilde hareket edemezdi, darbe konusunda bilgi alamazdı ve bilinçlenemezdi"diye konuştu.


İzleyicilerin sorularıyla süren söyleşi 110 gazetecinin kaleminden o gece yaşadıklarını anlatan 'kalkışMA' adlı kitabın imzalamasıyla sona erdi.


Etkinliği çok sayıda gazeteci ile ile birlikte 
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Birol Şahin, AK Partili Altıeylül Belediye Başkanı
Zekai Kafaoğu, Karesi Belediye Başkanvekili 
Yusuf Hocaoğlu ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar izledi.

Editör: Haber Merkezi