Bilmiyorum benim gibi bir mücrime düşermi yazmak.. Bir kardeşimiz güzel bir paylaşımda bulunmuş, ben de buradan mülhem biraz da duygulanarak içimi dökmeğe çalışacağım.

Önce sevinçle, umutla karşıladık Ramazanı şerifi, hoş geldin ey Şehri Ramazan yazdık mahyalara.. ta uzaklardan görülebilecek kadar kocaman harflerle.. Ramazan geldi.. evlerimizde misafir ettik ve ediyoruz daha ziyade bu sene, camilerimiz mahzun kaldı.. Bunda da bir hayır vardır diyelim..

Yine gelirsin sen ya
Biz olur muyuz, bilmem?

Gelmişsin gidiyorsun
Güzel ağırladık mı bilmem?

Bire bin verdin sevapta
Biz alabildik mi, bilmem
?” diye başlıyor cümleler..müthiş ve etkileyici bir o kadar da uyarıcı..sorular içinde sorular… Okuyunca çok derinlere daldım ve ağladım halime/halimize.. Yine gelirsin ama, biz olur muyuz, bilmem? Aslında bir an dahi aklımızdan çıkarmamamız gereken ölüm gerçeğini haykırıyor bu cümle. Biz olur muyuz, bilmem? Yani ey insan! Seni yaratan, rızıklandıran, ihsanı bol Rabbine karşı aldatan, mağrur eden nedir? Bak görmüyor musun geçen Ramazan ayında aramızda olanlar yok, bir dahaki ramazanda da sen olmayabilirsin..ölümle aranda bir nefes var sadece…

Gelmişsin gidiyorsun, güzel ağırladık mı bilmem? Hepimiz biliriz veya duymuşuzdur ki, ramazan Kuran ayıdır.. Vahiy ayıdır. Dolayısıyla Kuransız geçen ramazan boş geçmiş ramazandır. Ramazanı bu kadar güzel ve değerli kılan, Kuranın (yani evrensel mesaj olan vahiy)bu ayda indirilmesinden/indirilmeye başlanmasındandır

Hani soruyor ya kardeşimiz . Gelmişsin gidiyorsun Güzel ağırladık mı bilmem?
Ramazanı şerifte peygamber aleyhisselama inen Kuran, ramazan boyunca bize de indiyse sağanak sağanak güzel ağırladık demektir, İlahi mesaj gönüllerimize girdiyse, okurken iliklerimize kadar hissedebildiysek güzel ağırlamışızdır ramazanı.. her cümlesini(ayetini) okurken Rabbinle konuştuğunun idarakine ulaşarak kalbin titrediyse güzel ağırlamışızdır ramazanı... Sessizce cürmüne yanıp bir köşede gözyaşı dökebildiysen güze ağırlamışızdır ramazanı..

Kuran ayı demek, Sadece hatimler okumak değildir, evet hatimler de okuyacağız elbet, Rabbimizin mesajını orijinalinden okuyup hücrelerimizde hissedeceğiz, anlamasak bile Rabbimizle konuştuğumuzun, Rabbimizin bizimle konuştuğunun şuurunda olarak okuyacağız.. Ancak O’nu anlamak için de gayret göstereceğiz.. Bir Müslüman elli sene namaz kılıp, her rekatında okuduğu Fatihanın verdiği mesajı anlamamışsa ortada problem var demektir. Hala anlamamakta ısrar ediyorsa kişi, işte o zaman mahzundur ramazan, kırgındır Kuran

Diğer taraftan, ilahi mesajın bizlere bildirdiği en önemli hususlardan biri de; “infak”=karşılıksız vermek, yani zekat da diyebilirsiniz.. Biz Türkler ramazan ayını zekat ayı gibi görürüz aslında öyle olmasa da.. yılın her ayında, her gününde verilmesi gereken ve Kuranda hep namazla birlikte zikredilen çok önemli bir vecibedir. Bu ramazanda yetimi, yoksulu, garip gurabayı ne kadar düşündük, ne kadar gözetebildik? Ya da düşündük mü hiç?

Rabbimizin verdiğinden bizim de başkalarına karşı verme yükümlülüğümüz olduğunu unutmamak lazım.. hem de kendimiz için neyi uygun görüyorsak, fakir- fukara için de aynısını tercih etmemiz lazım. Bir dükkan dolusu maldan, modası geçmiş, vitrinde durmaktan rengi kaçmış, defolu olanları ayırıp zekat diye verirsen, kendini kandırmış olursun.. malın en iyisinden, yiyeceğin en iyisinden ve gönülden verebildiysek ramazanı güzel ağırladık demektir.

Tabi Ramazanı şerifin en önemli olayı da, içerisinde Kadir gecesinin bulunması.. öyle bir gece ki, içerisinde kadir gecesi olmayan bin aydan daha hayırlı bir gecedir diyor Rabbül alemin.O halde Kadir gecesinde ne yapayım, ne yaparsam bir gecede seksen küsür yıllık ibadet etmiş olurum da paçayı kurtarırım hesabı yapmaktansa, önce temiz bir abdestle, derin bir tefekkür etmemiz gerek, bugüne kadar ne yaptım? Nasıl yaptım? Gerçekten Kuranın aydınlığında mıyım, yoksa karanlıklar içinde miyim diye muhasebe yapmamız gerekir.. Gerçekten Kuranın nuruyla buluşmuşsan, Kuranın mesajı hayatının anlamı olmuşsa,gecenin her bir anı çok kıymetlidir..

Eğer bugüne kadar Kuranın nuruyla buluşamamışsan, işte fırsat diyor Allah cc. Bak biz bu Kuranı Kadir Gecesinde indirdik ki karanlıklar aydınlığa dönüşsün, bak kapılar açıldı sana sonuna kadar, umutsuz olma..karanlıktan aydınlığa ulaştıracak ilahi mesaja sarıl.. Belki bu senin için biraz ağır ve meşakkatli olabilir, ama dünya hayatında yaşadığın sıkıntıların sonu fecre(aydınlığa) çıkacaktır. Yeter ki iste Rabbinden, bu gece daha da çok iste, çok yalvar, af dile.. ve bu tavrını tüm hayatına yay.. Kadir suresinin verdiği en büyük mesaj bu sanırım..

İndiği geceyi bin aydan hayırlı kılan Kuranın, aklımıza, gönlümüze ve de hayatımıza inmesi dua ve temennisiyle…