İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Fosforlu Meral” etiketinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. Sosyal medyada mesajlar birbirini izledi, siyasi tansiyon yükseldi. Buna Balıkesir'den AK Partili Yasin Sagay da katıldı. 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yasin Sağay, “İP’i kopan, tabansız, sözde milliyetçi özde CHP’lileşmiş, HDP’lileşmiş Meral Akşener’in Milletin Adamı, Türkiye için dertlenen Recep Tayyip Erdoğan’a soracağı tek şey varsa o da ‘Affet bizi Büyük Usta’ olur” ifadelerinin yer aldığı tweet attı.

İYİ Partililer Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı öncesi yaptıkları açıklamayla Yasin Sağay’ı kınadı.

CHP’lilerin de katıldığı basın açıklamasında konuşan İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Av.Ömer Yılmazcan,”İsmini bile telaffuz etmek istemediğimiz bir Büyükşehir yöneticisi, halka hizmet edip belediyecilik yaparak kendini göstermek yerine, sosyal medya üzerinden Genel Başkanımız Meral Akşener’e ve partimize dil uzatarak dikkat çekmeye çalışmaktadır. Biz İP’in ne olduğunu kamuoyu önünde kendisine soruyoruz” dedi.

Yılmazcan, konuya ilişkin detaylı basın açıklamasını İl Başkanı Özlem Ural’ın yapacağını açıkladı.

TWEETİ GERİ ÇEKMESİNİ BEKLİYORUZ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Metin Özpınar da, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yasin Sağay’ın tweeti için  “Bu hiç yakışık almadı. Kendisinden bu tweeti geri çekmesini ve bir özür bekliyoruz. ” dedi.

Özpınar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz iki yıldır bu mecliste görev yapıyoruz. Balıkesir halkının yararına yapılacak çalışmalarda belediyenin yanında olacağımızı söyledik. Ancak bugün olanlar Balıkesir Büyükşehir Meclisi’ne hiç yakışmamıştır. Yücel beyin genel sekretere söz vermesine rağmen tekrar sözü alması ve açıklamada bulunmaması meclise gölge düşürmüştür. Biz her zaman yapıcı olacağız diyoruz. Böyle tutum ve davranışları meclis üyeleri olarak hak etmiyoruz. Aslında meclisi terketmek istemezdik ancak kaldır, indir ile bu işlerin halkımıza bir fayda getirmeyeceğine inanıyoruz”

GERGİNLİK MECLİSTE DEVAM ETTİ

10 MİLYONLUK SERMAYE ARTIŞI İLE GELEN GERGİNLİK

Büyükşehir Belediye Meclisi de gergin başladı. Büyükşehir Belediyesi iştiraki Balıkesir Gayrimenkul Yatırım A.Ş’nin 10 milyon liralık nakdi sermaye artış isteği ise mecliste ki gerginliği doruğa çıkardı.
Bu isteğin Plan ve Bütçe Komisyonunda Canan Kırdar, Oktay Erbalan ve İbrahim İlhan’ın red oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildiği açıklandı. Meclisteki oylama öncesi CHP’li Canan Kırdar söz alarak, Başkan Yücel Yılmaz’ın meclis üyelerine sermaye arttırım ile ilgili ayrıntılı bilgi vermesini önerdi.

CANKUL İLE KIRAR ARASINDA TARTIŞMA

Başkan Yılmaz meclis üyelerini bilgilendirmesi için Genel Sekreter Dr. Mustafa Küçükkaptan’a söz verirken, AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Cankul devreye girdi. Cankul, “Canan kardeşimiz de komisyonda. Komisyondaki rapor kadar aydınlatıcı bir şey olmaz. Bunun dışında özel bir şey olmaz. O zaman şu çıkar : Yani komisyon raporunda yazılanlar değil de başka şeyler yapılacak anlamı çıkar” dedi. Kırdar, ” Onunla alakası yok, komisyon raporu okunduğunda bir şey anladığımızı sanmıyorum” yanıtını verdi.

Başkan Yılmaz “şeffaflık” diyerek Genel Sekreter Küçükkaptan’a  bir kez daha  söz vermek isterken, Cankul yine devreye girdi. Çok sinirlendiği gözlenen Cankul, “Böyle saçmalık olmaz, bu komisyon raporu dışında açıklama başka şeye yol açar. Başkanım ben bunu kabul etmiyorum, olduğu gibi oylanmasını teklif ediyorum Canan hanım istedi diye öyle bir şey yapılamaz, biz bu konuyu iki kez görüştük, bunu komisyonda sorsaydı.” dedi.
Başkan Yılmaz bunun üzerine oylama yaptı, tartışmalar arasında  sermaye artışı oy çokluğu ile kabul edildi. CHP’liler oylamanın ardından yeniden konu ile ilgili açıklama isterken, AK Partili Birol Şahin ile CHP’li Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan arasında atışmalar yaşandı. Komisyonlardan gelen konuların raporlar okunmadan meclisin onayına sunulduğunu söyleyen CHP ve İYİ Parti’li üyeler salonu terketti.

SARI’DAN AÇIKLAMA

CHP İl Başkanı Serkan Sarı salon çıkışında CHP ve İYİ Partili üyelerle birlikte açıklama yaptı. Sarı şunları söyledi:

” Bugün Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yönetim anlayışına hep birlikte şahitlik ettik. Başkan Yılmaz meclis üyelerimizin bir açıklama talebine dahi cevap vermedi. Söz verdikleri meclis üyemizi konuşturmadılar, AK Parti Grup Başkanvekili (İsmail Cankul) bilgi vermesi istenen Genel Sekretere) Mustafa Küçükkaptan) müdahale etti. Ne kadar demokratik bir yönetim anlayışına sahip olduklarını gösterdiler. Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimizin hepsi, kamuoyunda merak edilen her konuyu sorgulamakla yükümlüdür. Ve bu kenti yönetenler de halkımıza ve meclise hesap vermek zorundadır.  Büyükşehir Belediyesi 20 ilçe belediyesinden , 20 ilçeden gelen belediye başkanları ve üyelerden oluşuyor. Biz bu kentin şeffaf, açık, denetlenebilir şekilde yönetilmesini istiyoruz. Şeffaf yönetim olmadığı sürece bu tepkimiz devam edecektir. Bu kenti ‘hep birlikte yöneteceğiz’ diye yola çıkanlar bugün ‘çoğunluk bizde istediğimiz kararı alırız’ diyor, bu mudur demokrasi anlayışı, bu mudur adalet bu mudur hukuk ”

MECLİSİ KİM YÖNETİYOR?

Açıklamaların ardından Yücel Yılmaz, AK Partili belediye başkanları ve meclis üyeleri ile  CHP ve İYİ Partililerin yanına geldi.

Burada da tartışmalar yaşandı. Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, “Meclisi,  Grup Başkanvekili mi, Birol Şahin mi siz mi yönetiyorsunuz” diye sordu.Çeşitli diyalogların ardından CHP’li Sarı, “Hiç bir bilgi alamadığımıza göre buradan ayrılabiliriz” deyip partililerle salondan çıkarken, Başkan  Yılmaz ” Her türlü bilgi her zaman veriliyor Serkan bey” yanıtını verdi.

YILMAZ NE DEDİ?

Yılmaz daha sonra yaptığı açıklamada, ” Bugün Meclisimiz gayet sağlıklı bir şekilde tamamlandı. Bir usul hatası da yoktur. Önergeler alınırken tamamen metin olarak okunur, gündem maddesi olarak işlenir. Genellikle okunduğu şekilde kabulü denir. ‘Maddenin ne olduğunu ben bilmiyorum’ diye yapılan itiraz aslında işi uzatmak, gündemi değiştirmek gerilimi arttırmak veya oradan siyasi menfaat elde etmektir. Ben de meclis başkanı olarak konunun daha fazla uzamaması için böyle bir karar aldım. Zaten birinci meclis toplantısı olduğu için bir karar verilmiyor,  Gündem maddelerinin hepsini komisyonlara.  ilgili yerlere havale ettik. Hiç bir sorun yok.” dedi.

“HER ŞEY KONTROL ALTINDA”

Başkan Yılmaz,  Canan Kırdar’a söz verip geri alması olayı ile ilgili de şunları söyledi:
Bir Meclis üyemize komisyonda neden red oyu verdiğini açıklaması için söz verdiğimde kontratak yapıp,’neden böyle oldu, bir açıklasınlar, niye böyle yapıyorlar’ dedi. Sen neden red oyu verdiğini açıkla, onun mantıklı kısmı yoksa biz açıklama yapalım.

Bir de söylemi şu : ‘Arkadaşlar açıklasın, benim attığım imzamın, oyun  komisyonda bir önemi yok, açıklasınlar belki arkadaşlar evet oyu kullanır’. İşin ciddiyetine uygun davranmadığı için meclis başkanı olarak sözünün kesilmesini ve gündeme devam edilmesini uygun gördüm. Her şey kontrol altında. .Balıkesir için hepimiz çalışıyoruz. Farklı siyasi görüşlerde olabiliriz (Balikesir24saat)

Editör: Haber Merkezi