BALIKESİR'de su birim fiyatlarına CHP'li üyelerin de desteğiyle yapılan zam Ağustosla birlikte yürürlüğe girdi.

Buna göre, 20 ilçede en pahalı suyu 3 lira 8 kuruşla Altıeylül, Karesi, Ayvalık, Bandırma, Edremit, Erdek, Gömeç ilçeleri en pahalı suyu kullanmaya başladı.

Balıkesir'de en ucuz suyu 1 lira 71 kuruş ile Sındırgı ilçesi kullanacak.

Bu arada yeni yılla birlikte su fiyatlarında kademeli olarak her ay artış olacak.

İLÇE İLÇE SU FİYATLARI ŞÖYLE

CHP SU ZAMMINA ONAY VERDİ Mİ?

Suya yapılan zamla ilgili tartışmalar sürerken Cumhuriyet Halk Parti (CHP) meclis üyelerinin de fiyat ayarlamasına onay vermesi parti içi muhalefeti harekete geçirdi. "CHP su zammına onayladı mı?" sorusuna cevabı ise, eleştirilerin odağındaki CHP İl Başkanı Serkan Sarı verdi.

Eleştirilerin odağındaki CHP İl Başkanı Serkan Sarı, tepkiler üzerine açıklama yapmak zorunda kaldı.

CHP Balıkesir Büyükşehir Meclis gurbunda su zammına onay verdiğine ilişkin iddiaların siyasi kulislere düşmesi sonrası Serkan Sarı, şu savunmayı yaptı: 

” BASKİ’nin ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda temel su ve kanalizasyon hizmeti veremeyecek hale gelmiş olması hatta personel maaşlarını dahi ödeyemez duruma gelmesi sebebiyle bu konu halkımızın su ihtiyacını karşılanmasına engel olmamak yönünde değerlendirilmiştir. Grup toplantımızda bağlayıcı herhangi bir karar alınmamıştır. Meclis üyelerimiz hizmetlerin aksamaması adına geçici bir süre bu fiyat artışına onay verdi.” 

CHP İl Başkanı Serkan Sarı’nın su zammı ile ilgili kafaları daha da karıştıran açıklaması şöyle:

“Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan su zammı kamuoyunda rahatsızlıklara neden olmuştur. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ Genel Müdürlüğü’nün kurulduğu ilk günden bugüne kadar çok kötü yönetildiği görüyoruz. Bütçe disiplininden uzak, popülist uygulamalar, plansız ve programsız yatırım planları ile her geçen gün daha da kötüye gitmiştir.

Bugün temel ihtiyaçları bile çözmekte güçlük yaşan bir hal almıştır. BASKİ piyasaya olan borçlarını, hatta ilçe belediyelerimize olan borçlarını dahi ödeyemez durumda olması bizleri üzmektedir. 

BASKİ İFLAS ETMİŞ
Görüyoruz ki BASKİ’nin ekonomik olarak iflas etmiş olması, kentimizde su ve kanalizasyon hizmetini veremez hale getirmiştir. Su ve kanalizasyon hizmeti veremeyecek bir duruma düşen BASKİ’nin biran önce mali disiplin sağlayarak gereksiz ve plansız yatırımlar ile şehrimizin ve vatandaşlarımızın kaynaklarını boşa harcamaması gerekmektedir. Şehrimizi yönetenlerin makam araçları, kiralık mülkiyetler, düzenlenen ihaleler, yapılan yatırımlar, kaynakların doğru kullanılması konusunda kamu vicdanına yakışır şekilde çalışması gerekmektedir.

OLABİLECEK EN MAKUL FİYATLAR
Eğer kaynaklar yerinde kullanılmayarak, gerekli tasarruflar yapılmayacak olur ise CHP Büyükşehir Belediye Meclis grubu olarak gereğini yapacağımızı dile getirmek isterim.

Gerekli alt yapı çalışmaları ve yaşanılan mali kriz aşıldıktan sonra şehrimizde en makul fiyatlar ile maliyet hesapları yapılarak, tek fiyat uygulamasına geçilip, şehrimizde yaşayan vatandaşlarımıza adil bir şekilde su ve kanalizasyon hizmeti sunmamız gerekmektedir.

Su fiyatları konusunda önümüzdeki yıl yapacağımız çalışmalar ile yeniden fiyatlarda düzenleme talep edeceğiz. Olabilecek en makul fiyatlar ile en sağlıklı su ve kanalizasyon hizmeti verilmesini sağlayacağız”

TASARRUF.. DOĞA.. YAŞAM..

“En temel insan hakkının yaşam olduğu ve yaşamın da en önemli varlığının SU olduğu düşünüldüğünde; İnsan odaklı Yerel Yönetim anlayışında suyun dar gelirli ailelerin alım gücü dikkate alınarak ucuz ve kolay ulaşılabilir olması, bu doğrultuda politikalar üretilmesi ve uygulanması esastır. Hayati bir yaşam varlığı olan suyun insan sağlığı için zorunlu olan ortalama miktarı bedelsiz olmak şartı ile, fazlaya ait kısım için “su kullanımında da tasarrufu, doğayı korumayı teşvik etmek” amacıyla ücretlendirilmesi esastır.

Sosyal bir devletin her vatandaşı için bedelsiz sunmak ve fırsat eşitliği sağlamak zorunda olduğu eğitim ve sağlık için farklı alternatiflerin olmasına karşı su için sunulabilecek bir başka alternatif yoktur.
Cumhuriyet Halk Partisi programımızda da yer alan sağlıklı kentleşme başlığı altında kentlerimizin sağlıklı alt yapıya sahip olması ve çevreye ve su kaynaklarına duyarlı bir gelişim planı yapılması konusunda bir yol haritası sunmuştur”
SU ZAMMINI KABUL ETMEM 

Bugün yapılan su zammını parti politikamız gereği kabul etmemiz mümkün değildir. Büyükşehir belediye meclisi grubumuz ile yaptığımız toplantımızda da açık ve net bir şekilde grup başkanı olarak dile getirdiğim gibi, vatandaşımıza verilecek olan hizmetlerin en makul seviyede ücretlendirilmesi gerekmektedir, hele ki bu konu yaşamın en temel ihtiyacı olan su olduğunda su fiyatları konusunda açık ve net bir şekilde görüşümü dile getirdim.

Bizler Cumhuriyet Halk Partili yöneticiler olarak her zaman halkımızın yanında ve onların çıkarları doğrultusunda hareket etmek zorundayız.

MECLİS ÜYELERİNİ UYARDIM

Grup toplantımızda Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimize düşüncemi ve partimizin bu konuya yaklaşımını net bir şekilde ifade ettim.

Su zammına karşı çıkmamız ve halkımıza en uygun fiyat ile en sağlıklı su hizmeti vermesini sağlamamız gerektiğini vurguladım.

Geçtiğimiz dönemde şehrimizde uygulanan hatalı yönetim kararlarına karşı mücadele vermiştik, bugün de vermeye devam edeceğiz.

Şehrimizin su ve kanalizasyon hizmetleri konusunda davalar açmış ve haksız yapılan uygulamalara kanunen dur demiş bir meclis grubu olarak bugün de süreci yakından takip etmekteyiz.

BAĞLAYICI KARAR ALMADIK

Meclis grubumuzda yapılan görüşmeler doğrultusunda BASKİ’nin ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda temel su ve kanalizasyon hizmeti veremeyecek hale gelmiş olması hatta personel maaşlarını dahi ödeyemez duruma gelmesi sebebi ile, bu konu halkımızın su ihtiyacını karşılanmasına engel olmamak yönünde değerlendirilmiştir.

Grup toplantımızda bu konu hakkında bağlayıcı herhangi bir karar alınmamıştır.

Bu bilgilerin ışığında meclis üyelerimiz hizmetlerin aksamaması adına geçici bir süre bu fiyat artışına onay vermişlerdir.

POLİTİKAMIZ AÇIK NET!

Kamuoyunda farklı çevrelerin il başkanı olarak bu zammı onayladığım yönünde beyanatlarını duymaktayım, bu ifadeler tamamen gerçek dışıdır..

Buradan açık ve net bir şekilde ifade etmek isterim su fiyatları konusunda parti politikamız açık ve nettir. Geçtiğimiz yıllarda bu konu hakkında duruşumuz, açtığımız davalardan da bellidir.

Geçmişte olduğu gibi bugünde biz halkımıza en kaliteli hizmetin en uygun fiyatlar ile verilmesi adına mücadelemiz devam edecektir."



 

Editör: Haber Merkezi