Gelenekten Geleceğe Kültürel Miras olarak değerlendirilen “Balıkesir Pullusu” yöresel elbisesinin motiflerini, işleme tekniklerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için Milletvekili Aydemir öncülüğünde Balıkesir Belediyesi tarafından Coğrafi İşaret (Mahreç) başvurusu yapıldı. Daha önce de Balıkesir’in yöresel lezzetlerinden olan Manyas Kelle Peyniri için Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi tescil işareti alınmıştı.

Balıkesir Pullusu
YöreHalkının İnce
Sanat Zevkini Yansıtıyor

Milletvekili Aydemir, coğrafi işaret alma potansiyeli olan ürünlerin, Balıkesir’e hem kültürel hem de ticari anlamda katkı sağlayacağına vurgu yaparak, Balıkesir Pullusu’ nun yöre halkının ince sanat zevkini, estetiğini, duygusallığını ve pratikliğini yansıttığını ifade etti.

Coğrafi işaretli ürünlerin ekonomiye de katkısının olacağını belirten Aydemir, kültürel katma değer ve istihdam oluşturma noktasında da bölge insanına çeşitli imkanlar sunacağını söyledi.

Balıkesir Pullusu, genellikle dönemin kumaşları olan atlas, pamuk, saten, ipekli şantuk gibi kumaşların üzerine kendine özgü pembe renginin yanında turkuaz, koyu zeytin yeşili, krem gibi farklı renklerde kumaşların üzerine, pamuk ipliği, kılaptan, pul ve tırtıl gibi malzemelerle yapılan, bir işleme türü.

Geçmişte çoğunlukla kadın zanaatkarlar tarafından yapılan Balıkesir Pullusu, özellikle düğün, kına gecesi ve özel günler için kullanılmıştı. Günümüzde giyim eşyası ve aksesuarı başta olmak üzere ev dekorasyonu, çeyizlik ve turistik eşyalar için de bu işleme türü uygulanıyor.

Editör: Haber Merkezi