Büyükşehir Meclisi’nin Kasım ayı toplantısına Karesi ve Altıeylül ilçelerindeki bazı cami yerlerinin de aralarında bulunduğu taşınmazların Maliye Hazinesi adına satışının ve tapu devrinin yapılmasıyla ilgili madde görüşmeler damga vurdu.
Cami yerlerinin Hazineye satışına karşı çıkan CHP ve İYİ Partili üyeler, maddenin görüşülmesiyle ilgili yapılan oylamanın tekrarlanması talepleri kabul edilmeyince meclis salonunu terk etti.


MECLİSTE KAVGA VAR
Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı toplantıları gergin başladı. Meclis gündeminde yer alan Karesi ve Altıeylül ilçelerindeki bazı cami yerlerinin de aralarında bulunduğu taşınmazların Maliye Hazinesi adına satışının ve tapu devrinin yapılmasıyla ilgili maddenin görüşülmesi sırasında  CHP ve İYİ Partili üyeler, cami yerlerinin satışına karşı olduklarını belirterek ilgili maddenin komisyona gönderilmesine karşı çıktı.

Madde ile ilgili yapılan oylamanın ardından verilen aradan sonra muhalefet üyeleri oylamanın tekrarını istedi. MHP ve İYİ Partililer oylama tekrarlanmayınca meclisi terk etti.

ZAĞNOS PAŞA CAMİİ’NİN
SATIŞI SÖZKONU DEĞİL

Mecliste Paşa Camii’nin bulunduğu bölgedeki muhtelif parsellerin 6183 sayılı yasa hükümleri gereğince Maliye hazinesi adına satışı ve tapu devri işlemlerinin görüşülmesi sırasında tartışma yaşandı.

BİLGİLENDİRME
Ak Parti Meclis üyesi  Birol Şahin, satış ile ilgili kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını iddia etti ve caminin tapusunu göstererek caminin Zağnos Mehmet Paşa Vakfına ait olduğunu caminin satışının söz konusu olmadığını söyledi ve satılması planlanan muhtelif parselleri slayt eşliğinde gösterdi.

MECLİSİ TERK ETTİLER
CHP ve İYİ Partili meclis üyeleri bu maddenin kamuoyunda çok konuşulduğunu ve bu maddeyi çıkararak kalan maddelerin komisyona havale edilmesini istedi. CHP ve İYİ Partili meclis sıraları ile Ak Partili üyeler arasında yaşanan gerilim sonrası Meclis Başkanı Yücel Yılmaz toplantıya 5 dakika ara verdi.

TERK ETTİLER
Ara sonrası CHP Grubu adına Kemal Deveciler, oylamanın ara öncesi yapıldığını söyleyerek kamera kayıtlarına bakılmasını istedi ve oylamadan red oyu çıktığını iddia edince  meclis bir kez daha karıştı. Yaşanan gerginlikler ve sözlü sataşmalar sonrası CHP ve İYİ Parti grubu meclisi terk etti.
Meclis Başkanı Yücel Yılmaz, kalan üyeler ile maddeyi oyladı ve mevcut meclisin oylarıyla söz konusu madde komisyona havale edildi.

PAŞA CAMİ VAKFA AİT

Mecliste konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Devletimiz bütün belediyelere güzel bir uygulama yapıyor. Mal kime aitse bu taşınmazların bedeli karşılığı mahsuplaşarak asli amacına uygun devredilmesinin yolunu açmış. Bununla ilgili bütün belediye başkanlarımız bilir.
Biz önce gelirlerimizle çalışanlarımızın maaşlarını öderiz. Daha sonra alış veriş yaptığımız insanların paralarını öderiz. En son para kaldıysa SGK ve vergilerimizi öderiz.

DEVREDİYORUZ,
SATMIYORUZ...
Devlette vergi konusunda belediyeler ve şirketlere özel bir yaptırımı vardır. Vergi dairesi kamunun yaşamasını ve hizmetlerin devamını esas alır. Bir iş adamı ceza alsa uzlaşmaya gider.
Devletimiz şuanda belediyeleri rahatlatmak adına vergi borçlarının mahsuplaşılması için aslında tapusu kendi üzerinde olmasının hiçbir sakıncası olmayan şeylerin bize bedeli karşılığı devredin diyor.

VERGİ BORCU
ORTADAN KALKACAK
Bu manada belediyenin asli amacı olmayan ya da kullanma tasarrufu olmayan mülkleri arkadaşlarımız tespit ediyorlar. Tespit edildikten sona satışa çıkarır gibi gösterip çünkü öyle yapılması gerekiyor vergi borçlarının vergi ödemesi gerekenler kadar mahsuplaşılıyor.

SATIŞ BAŞKA
Bu rayiç bedelde orda malın değeri kadar yansıtılıyor. Yani böyle bir satış yok.
Böyle bir şey yok. Ama satış başka bir şeydir, devir başka bir şeydir.
Onun gelir kaydetmesi bizimde vergiden düşebilmemiz için şehirdeki bütün parseller çıkarılıyor.

KÂĞIT ÜZERİNDE
Bugünkü borcumuzu bugün ödememiz gereken vergi miktarı kadar devrediyoruz.
Kağıt üzerinde yapılan bu işlemi sanki şahıslara satılıyormuş gibi veya farklı bir şey yapılıyormuş gibi Türkiye genelindeki tüm belediyelere tanınan ayrıcalığı aslında malın ilgili hususlara devredilmesini farklı noktalara kamu oyu çektiği zaman her bir siyasi bunu anlatmakta zorluk çekiyor. Böyle CHP, MHP, İYİ Parti, DP üyelerimiz var. Burada devletin malını satıyormuş gibi algı yaratanlar ucuz siyasetle belediyeye saldır kendini önemli hissettir, tarafındalar.

YARARI YOK
Paşa Caminin mülkü zaten Zağnos Paşa Vakfına ait. Ama onun etrafında ki yerler var. Bu konu yanlış anlatılıp siyasetin çiğ tarafına kaçıyor. Bu işler şehre yararı olmayan bir iş” dedi.

ŞAHİN SATIŞ BAŞKA
Ak Partili meclis üyesi Birol Şahin, Paşa Camii’nin Balıkesir’in tarihi dokusu olduğunu söyleyerek geçmişte etrafında bulunan mülklerin kamulaştırıldığını ve şimdi bu yerlerin satışının gerçekleştiğini iddia etti.

GOYGOY ve ŞOV

CHP Grubu adına konuşan Edremit Belediye Başkanı Hasan Selman Aslan; konunun herkes tarafından bilindiğini goygoy ve şov yapmaya gerek olmadığını söyledi.

ALKIŞLAMAYIN
Bu sırada meclisi izleyen bürokratların oturduğu alandan alkış gelince bir tepki de AK Partili ve CHP’li meclis üyelerinden bürokratlara geldi ve mecliste kimseyi alkışlamamaları istendi.

MADDEDEN ÇIKARIN
Arslan, “Yapılacak işlemin kamu yararı olduğunu biliyoruz. Bu büyükşehir için bir gelir. Şimdi bazı şeyleri kamuoyuna anlatamazsınız. Burada Zağnos Paşa Camii kamuoyunun gündeminde. Böyle semboller, Paşa Camii, Saat Kulesi, Müze bunlar sembol yerler. Buraya ihtiyacınız yoksa çıkaralım ve kalan maddeleri oylayalım” dedi.

TOPLANTIYA ARA
Meclis başkanın oylamaya geçmek istemesi sonrası ilk yapılan oylamada sayım neticeye ulaşmaması ve meclisin gerilmesi ile meclise 5 dakika ara verildi. CHP Grup Başkan Vekili Ali Kemal Deveciler, ara öncesi oylama yapıldığı ve red oyu verildiğini iddia ederek kamera kayıtlarının incelenmesini istedi.

BU TARTIŞMA BİTMEZ
Meclis başkanı Yücel Yılmaz, maddeyi yeniden oylamak isteyince meclis sıraları karıştı. CHP, İYİ Partili üyeler ile Ak Partili üyeler arasında sözlü tartışma çıktı ve CHP ve İYİ Partili büyükşehir belediye meclis üyeleri salonu terk etti. Yaşanan gerginlikler bir ara meclisi izlemeye gelen seyirci koltuklarında da yaşanırken, söz konusu 34. madde oylanarak komisyona havale edildi. ●Mahmut ACARÖZ | Haberci


Editör: Haber Merkezi