Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan akıllı otopark sistemi, “Robotik Otopark” törenle hizmete açıldı. Yapımına Kasım 2015'te başlanan ve yaklaşık 4 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanan akıllı otopark sistemlerinin Türk firması San Park tarafından dünyada ABD San Diego kentinden sonra Türkiye'deki ilk uygulaması Balıkesir'de Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıp faaliyete geçirildi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, akıllı otopark sistemlerinin her bakımdan büyük kazanç olduğunu ifade etti. Balıkesir'de 84 araç kapasiteli Robotik Otoparkının 183 metrekare alanda kurulu olduğunu kaydeden Uğur, konvansiyonel bir ortamda aynı araç sayısı için en az 2 bin metrekare alana ihtiyaç olacağını, akıllı otopark ile bu kadar aracın 183 metrekare alanda en güvenli ve modern bir şekilde park ettiğini belirtti. 

BaşkanUğur,  Emniyet Müdürlüğü önündeki 'Kuva-yi Milliye Kavşağı üzerinden çok spekülasyon yapıldığını hatırltarak şunları söyledi: 
"Bazıları gidiyor Ankara'dan soruyor, kulağınızı ters göstermeyin, gelin Belediyemize sorun, bu kadar çok zahmet etmeyin, ben Belediyemize davet ediyorum. Ama, onların niyetleri üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek. Aklı sıra siyaset yapıyor, öyle siyaset olmaz. Öyle siyaset yok. 
Kuva-yi Milliye Kavşağı, arkasından gelecek olan Hastanenin Kavşağı, yine İstasyon Meydanı'ndaki kavşak. Biz bunları önce hayal ettik; Balıkesir'in trafiğini ve insanlarımızı nasıl rahatlatırız diye düşünüp hayal edip projelerini yaptık ve Karayollarına devrettik. İş bilenin, kılıç kuşananın. Yapana değil, yaptırana bak. Hayal ettik yaptırdık.
 
Aynı şekilde Çay Deresi, 100 milyon TL.'den fazla para harcıyoruz oraya. Sayın Bakanımızın talimatları ile DSİ Bölge Müdürlüğü Gençlik Merkezi'nden Başçeşmeye kadar ikinci etabı başlayacak. Projesi hazır. İş bilmek bu işte. Biz iş istemesini de, yapmasını da biliyoruz. Bu projelerin parasını Büyükşehir Belediyesi verdi. Büyükşehir Belediyesi bu projeler için 600 bin TL proje şirketine ödedi. Kuva-yi Milliye Kavşağı için biz de buraya Büyükşehir olarak 5 milyon TL harcadık, Balıkesirlilere helal olsun, 5 değil 500 milyon TL bile az Balıkesirliler için. 
Bunları gidip Ankara'da Meclise soru önergesi vererek bir taraftan Meclisi, bir taraftan Ulaştırma Bakanlığını, bir taraftan Hükümeti işgal ediyorsun, Valiliği meşgul ediyorsun. Sırf bunu öğrenmek için 100 kişi uğraşıyor, bu akıllı bir iş değil. Gel merak ediyorsan bize sor söyleyelim. Daha bunlar milletvekilliğinin ne olduğunu anlamadı. 4 yıl geçer bu kafayla milletvekilliğini anlamaları da mümkün değil.
 Şimdi Hastane Kavşağına başladık, şu anda 18 tane fore kazık çakıldı. Allah'ın izniyle bu işlerin hepsi teker teker tamamlanıyor. 
Ben bu arkadaşlara bir şeyi hediye etmek istiyorum; gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar, dilleri var doğruyu konuşmazlar. Gözleri görmeyen, kulakları duymayan, dilleri doğruyu konuşmayanlara, işte görüyorsunuz, 24.5 metre, hediye ediyorum onlara, armağan olsun. 
Biz bu akıllı otoparkı yaparken San Park firmasıyla yaptık, yerli bir firma, merkezi Bursa'da, bu otoparkın aynısını Amerika'da San Diego'da yapmış, yıllardır Türkiye'de park yapmak için uğraşıyorlar. Burayı görmek için İngiltere'den, Romanya'dan, Suudi Arabistan'dan gelenler oldu, akıllı parkın nasıl çalıştığını incelemek için.”
 
ROBOTİK PARKIN ÖZELLİKLERİ
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Robotik Otoparkı 84 araç kapasitesine sahip. 183 metrekare oturma alanına 84 aracı otomatik park ettiren robotik akıllı sistemin bulunduğu bina 8.5 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak inşa edildi. Toplam maliyetinin 4 milyon 200 bin TL olduğu bildirildi. Normal otoparklara göre 12 kat daha verimli akıllı ergonomik tasarım ve en küçük otopark alanına en fazla araç sığdırabilen ileri teknoloji ürünü. Ortalama bir aracın güvenli şekilde park ettirilme süresi 100 saniye, park eden araçları yazın sıcaktan, kışın yağmur ve kardan, bütün olumsuz şartlarından koruyan güvenli sistem. Park eden araçların zarar görmesini engelleyen, hırsızlığa karşı araçları koruyan güvenli sistem. 24 saat hizmet verecek olan akıllı otopark son sistem teknoloji ürünü güvenlik kamera sistemiyle sürekli izleniyor.
Editör: Haber Merkezi