CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektrik ve akaryakıt başta olmak üzere üst üste gelen zamlar nedeniyle tarım ve hayvancılık sektörünün kırmızı alarm verdiğini, gıda enflasyonunun giderek yakıcı bir sorun oluşturduğunu ve vatandaşların ucuz gıdaya ulaşmakta zorlandığını söyledi. CHP’li Ahmet Akın şu değerlendirmelerde bulundu:

TARIMSAL SULAMA ELEKTRİK YÜZDE 105 ZAMLANDI

Süt üreticisinin süt sağımından soğutma tanklarına kadar kullandığı elektrik önemli bir maliyet kalemi haline gelmiştir. Elektriğe gelen zam süt üreticilerimizi de vurmuştur. Aralık ayında süt üretimi yapan bir işletmenin ortalama 3 bin liralık elektrik faturası Ocak ayında ortalama 5 bin 850 lirayı aşmıştır. Ocak 2021 tarihinde KDV dahil kilovatsaati yaklaşık 88 kuruş olan tarımsal sulama elektriği Mart 2021 tarihinde KDV yüzde 8’e düşürülmüş olsa bile kilovatsaati 180 kuruş. Yani AK Parti iktidarı elektrikte 5 tarife döneminde süt üreticisinin, çiftçinin, besicinin kullandığı elektriğe yaklaşık yüzde 105 zam yapmıştır.

10 LİTRE SÜTE 2,5 LİTRE MAZOT ÜRETİCİYİ İFLAS ETTİRİR

Süt üreticisinin hayvanları için yem karmadan ürününün nakliyesine kadar kullandığı mazot da önemli bir maliyet kalemi olarak süt üretiminde yer tutmaktadır. Son bir yılda mazotun pompadaki fiyatı 6 lira 56 kuruştan 19 lira 95 liraya çıkmıştır. Yani AK Parti iktidarı bir yılda mazota yüzde 205 zam yapmıştır. Süt hayvanı için en temel yem olan silajı karabilmek için 10 ineği olan bir süt üreticisinin rasyonun hazırlanmasında (yem karışımı) kullandığı mazot 2,5 litredir. Yani süt üreticisi sadece rasyonu için kullandığı 2,5 litre mazotu yaklaşık 10 litre çiğ süt ile alabilmektedir.

SÜT ÜRETİCİSİ SON DÖNEMEÇTE

Süt üreticisinin ana maliyeti yani maliyette en büyük yer tutan kalemi yemdir. Çiğ süt fiyatında üreticinin lehine artış yaparken yem fiyatlarını durduramayan AK Parti iktidarı çözüm değil sorun üretmektedir. Yıllardır söylediğimiz gibi 1 kilo süt ile 1,5 kilo yem alamazsa süt üreticimizin yapacak tek çözümü süt ineğini çaresizce kesmektir. Süt/yem paritesi 1,5 olmadıkça ineği kesmek ineği sağmaktan daha kârlı olacak ve süt üreticisi çaresiz üretimi terk edecektir. AK Parti iktidarının yanlış politikaları yüzünden bu üretim maliyetleri ile sütçülük yapmak diye bir şey söz konusu olmayacak, ülkemizde ne yazı ki süt krizi de yaşanacaktır.

ÇÖZÜM, 1,5 SÜT YEM PARİTESİNDE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, süt üreticilerinin sorunları için çözümün olduğunu ancak bu çözümü uygulayabilecek iktidarın olmadığını vurguladı. Süt üreticisinin sorunlarının teşhisinin iyi yapılmasının önemine dikkat CHP’li Ahmet Akın, sektörün sesine kulak verilmesi ve süt üreticilerinin taleplerinin yerine getirilmesi üzerine politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi. Ahmet Akın, “Üreticinin sattığı sütün karşılığında ne kadar yem alabildiği önemlidir. Üreticinin bir kilogram sütünü sattığında 1,5 kilogram yem alabilmesi garanti altına alınmalıdır. Sorun sadece üretici fiyatlarında değil tüm zincirde aranmalı, çözümlere buradan başlanmalıdır. Süt primi, süt tozu desteği gibi teşvik uygulamaları başta olmak üzere diğer desteklerde de süt üreticileri desteklenmelidir” dedi.

Editör: Haber Merkezi