Başbakan Erdoğan, STK'larla bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda kendisine yöneltilen soruları tek tek yanıtladı, büyükşehir'in getireceği nimetleri anlattı. Harp Malulü Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Haydar Filiz'in, İmralı süreciyle ilgili kaygılarını iletmesi üzerine "şehadet üzerinden siyaset yapılmaz" diyerek sürecin istismar edilmesine tepki gösterdi

Balıkesirlilere, vatan şairi Mehmet Akif'in, Kurtuluş Savaşı sonrasında Zağanos Paşa Camii'nde yaptığı konuşmayı hatırlatan Erdoğan, "Tıpkı Mehmet Akif gibi Balıkesir'e güveniyor. Balıkesir'e inanıyoruz. Kardeşlik sürecinde de Balıkesir'in en önde diğer vilayetlere örnek olacağını umuyorum" ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir'deki programının ikinci gününe, ildeki sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve kanaat önderleriyle kahvaltı yaparak başladı.

Başbakan Erdoğan, yaklaşık 500 kişinin katıldığı kahvaltılı toplantıda, Balıkesir'e yapılan hizmetlerle ilgili bilgiler aktararak başladığı konuşmasında, ekonomiden İmralı sürecine kadar çarpıcı mesajlar verdi.

Türkiye'nin başındaki sorunları tek tek çözdüğünü söyleyen Başbakan Erdoğan, "Türkiye'yi güven ve istikrar ile yönetiyoruz. Bugün ekonomide başarılıysak bu iki kelime sayesinde başarılıyız. Türkiye mevcut sorunlarını erteleyerek iddialı hedeflerine ulaşamaz. Biz sorunları çözdükçe düğümleri tek tek açtıkça atılım yapabilir çıtayı yukarı çekebiliriz. Sorunları ertelemek Türkiye'yi bir süre ertelesek, yaralanırız. Sırtınız Allah'a ve millete dayadığınızda siz o sorunu ezer geçersiniz. Sorunlar karşısında cesaret gösteremeyenler milleti ancak bir süre kandırabilir" dedi.

HER ÇÖZMEK İSTEDİĞİMİZDE ENGEL ÇIKARDILAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bizden önce, terörün Türkiye'nin üzerine karabasan gibi çöktüğü 20 yıl boyunca maalesef bu meselenin önüne cesaretle, kararlılıkla en önemlisi de samimiyetle gidilmedi. Hiçbir hükümet risk almak istemedi. Muhalefette olan partiler sorumluluk almak istemedi. Seçim denildi, oy oranları denildi, tahrik denildi ve süreç sadece idare edildi. Anadolu'da, Trakya'da ocaklara ateş düşerken, ateş düştüğü yeri yakarken, maalesef siyaset bu acıları dindirmek için dirayetli, kararlı adımlar atamadı. 10 yıl içinde terör meselesini çözmek için her adım attığımızda karşımıza engeller çıktı. Ne zaman adım atsak, karşımızda duvarlar örüldü. Ne zaman bir girişimde bulunsak, karşımızda hendekler bulundu. Ne zaman harekete geçsek, karşımızda provokasyonlar, tahrikler, sabotajlar bulundu. Bunların hiçbiri bizi yıldırmadı. Ne önümüze örülen duvarlar, ne kazılan hendekler, ne provokasyonlar, ne sabotajlar bizi yolumuzdan çevirmedi. Biz, 'bu işi inşallah çözeceğiz' dedik" diye konuştu.

AVUKATLARIYLA GÖRÜŞTÜRMÜYORUZ

Abdullah Öcalan'ın avukatlarının yalan yanlış bilgi taşıdıklarını söyleyen Erdoğan, "Abdullah Öcalan'ı, ''yalan yanlış haber getirip taşıdıkları için'' avukatlarıyla görüştürmediklerini, ancak ailesiyle görüştürdüklerini belirterek, ''Bunların da bize ulusal ve uluslararası çerçevede bir şeyler kazandırdığına da inanıyoruz. Buradan eğer bir çıkış olacaksa, biz bu çıkış yolunu şu anda deniyoruz, deneriz ve bundan da yılmayız ve birilerine rağmen de bunu erteleyemeyiz. Buna rağmen de biz bu adımı attıysak bir çözüm yolu olduğu için'' dedi.

BULANMAZ HİNT KUMAŞI MISIN?

MHP'nin tavrını eleştiren Erdoğan, ''Çözüm adına hiçbir şey zaten kendilerinde söz konusu değil. Bol bol hakaret etsin, küfretsin. Bundan öte bir şey yok. Onun tek çözümü bu. CHP randevu ister vermez, AK Parti randevu ister vermez. Arkadaş sen neyin partisisin. Bir araya gelip oturmaktan bu kadar kaçınan bu kadar çekinen bir siyasi parti bu ülkede niye var. Konuşmayacaksak niye var? Üç kez ben randevu istedim vermedi. Bulunmaz Hint kumaşı mısın? Ben milletim adına istiyorum, şahsım adına değil''dedi.

İMRALI'YA BEN GETİRMEDİM

İmralı görüşmelerini eleştiren MHP'ye yüklenen Erdoğan, "Benim istihbarat teşkilatım görüşmeler yapıyorsa neden rahatsız oluyorsunuz? Orada çözüm umudu varsa benim teşkilatım görüşür. Biz analar ağlamasın, akan kan dursun istiyoruz. İmralı'ya ben getirip koymadım onu? Sizin döneminizde yerleştirildi oraya. Eğer biz bu adımı attıysak burada çözüm umudu olduğu için bunu yapıyoruz. Gazi olmayla övün ama bunu istismar etme. AK Parti olarak gazilere tarihinde hiç olmayan imkanlar sağladık. Şehidimizin gazimizin başımızın üstünde yeri var" ifadelerini kullandı.

GENEL AF OLMAYACAK

Erdoğan, "Ben genel affın olmayacağını üstüne basa basa söyledim. İnsan öldüren birini ben affetme yetkisini kendimde bulmuyorum. Muhalefet şeriatı getirecek bu dediler. Benim yaklaşımım benim düşüncem bu" sözleri ile genel af olmayacağını açıkladı.

BU NASIL ADALET ANLAYIŞI?

Yargı'yı anlamadığını ifade eden Erdoğan, "Adam karısını 8 yerinden bıçaklıyarak öldürüyor. Karakola geliyor Oradan yargı serbest bırakıyor. Bu nasıl yargı, adalet anlayışı anlamadım. Trafik kazası olayına karışmış gibi diğer kapıdan çıkıp gidiyor. Adalet bakanımla konuştum bu işin üstüne nasıl gideceksek gidelim dedim" dedi.

ŞEHADET ÜZERİNDEN SİYASET OLMAZ!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partilerinin çözüm sürecine yönelik politikalarını eleştirerek, ''Şehadet üzerinden, anneler üzerinden siyaset yapılmaz ama muhalefet buna 'hayır' diyor. Biz, 'gelin beraber yapalım' diyoruz, 'hayır'. Siz bir öneride bulunun 'hayır', destek olun 'hayır'. Öyleyse kenarda durun ona da 'hayır'. Peki siz ne istiyorsunuz, siz neyin peşindesiniz. Bir projeyle gelin, sadece 'Meclis'te olur' demekle olmaz, projeniz ne bunu söyleyin'' dedi.

M. AKİF'İN BALIKESİR ŞİİRİYLE BİTİRDİ

Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda, Mehmet Akif Ersoy'un 1920 yılında Zağnos Paşa Cami'de Balıkesirlilere, o günkü adıyla Karesi halkına söylediği, ''Karesi'nin, bu kahraman İslam muhitinin vaktiyle ne büyük fedakarlıklar gösterdiği herkesin malumudur. Rumeli'yi baştan başa fetheden hep bu topraktan yetişen babayiğitlerdir. O kahraman ecdadın torunları olduğunuzu ispat etmelisiniz. Anadolu'yu müdafaa hususunda diğer vilayetlere ön ayak olmak şerefini siz ihraz ettiniz. Sayiniz meşkurdur. İnşallah bu şan ve şeref kıyamete kadar artar gider. İnşallah vatanımızın haysiyeti, istiklali, saadeti, refahı, ümranı dünyalar durdukça masun ve mahfuz kalır'' sözlerini paylaştı.  

Erdoğan, sözlerini, "Tıpkı Mehmet Akif gibi Balıkesir'e güveniyor. Balıkesir'e inanıyoruz. Kardeşlik sürecinde de Balıkesir'in en önde  diğer vilayetlere örnek olacağını umuyorum." diyerek tamamlandı.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI

Asya Termal oteldeki kahvaltıya, Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Ahmet Turhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, milletvekilleri Ali Aydınlıoğlu, Cemal Öztaylan, Tülay Babuşcu, AK Parti Ankara Milletvekili ve Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula  yanında, Balıkesir ve ilçelerinden çok sayıda sivil toplum kuruluşunun başkanı, işadamları ve kanaat önderleri katıldı. Çok sayıda STK temsilcisi Başbakan'a çeşitli konularda sorular yöneltti. Balıkesir'in tarım ve hayvancılık alanındaki beklentileri ise, Körfez ve Marmara bölgesinden gelen STK temsilcileri tarafından gündeme getirildi.

 

Editör: Haber Merkezi