Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Ersan başkanlığında kurulan bilim heyeti raporuna göre Türkiye'de ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik endeksinde Balıkesir ilk 9'a girmeyi başardı.
Aralarında akademisyenler, asistanlar ve bir araştırma şirketinin de bulunduğu grubun bir yıl süren çalışma sonunda hazırladığı raporda Balıkesir sürdürülebilirlik açısından 54 puanla 9'ncu, Çevre Performansında 61 puanla üçüncü, Ekonomik Performansta 40 puanla 21'nci, sosyal performansta 60 puanla 20'nci, Yaşam Kalitesinde 46 puanla 23'ncü, Doğal varlıkları bakımından 48 puanla 10'ncu sırada yer aldı.
BTO BAŞKANI YAVUZ, HEDEFİ BELİRLEDİ
Balıkesir aynı raporda Nesnesel verilere göre 93 puanla enerjide bütün illeri geride bırakarak ilk sırada yer aldı. Araştırmanın sonunda Balıkesir'in fiziki alt yapısının 75 puanla ilk üçte yer alması ise gelecek açısından umut yarattı. Yoksullukla mücadelede ise Balıkesir'in 91 puanla 8'nci sırada yer alması da dikkat çekti.
Balıkesir Ticaret Odası (BTO), toplam 69 puan üzerinden 54 puan alan Balıkesir'in Türkiye 9'ncusu olduğunu yayın organı olan 'Ekonomik Vitrin Dergisi'nin son sayısında duyurarak, Balıkesir'de hedefin inivotif ve uluslararası bir şehir konumuna gelmesi olarak yorumladı.
"SALT EKONOMİK GELİŞME YETERLİ DEĞİL"
BTO Başkanı Mahmut Yavuz, raporun Balıkesir dahil 29 ilin Sanayi ve Ticaret Odalarının verilerine dayanılarak hazırlandığını hatırlattı. Raporda elde edilen sonuçların yüz güldürdüğünü belirten Oda Başkanı Yavuz, Türkiye ve iller arası rekabetçilik endekslerine dayanılarak elde edilen sonuçlarda Balıkesir'in uzun soluklu bir kalkınma ve toplumsal refah için salt ekonomik gelişmenin yeterli olmadığını itiraf etti. Ekonomik gelişmişliğin sosyal ortama ve çevre kalitesine de olumlu yansımasına işaret etti.
Balıkesir'in plansız, programsız hedeflerine ulaşmasının mümkün olamayacağını hatırlatan BTO Başkanı Mahmut Yavuz, "Balıkesir yaşanabilir ve daha önemlisi sürdürülebilir kalkınmada potansiyeli olan bir il. Geleceği parlak Türkiye'nin yıldızı olmaya adaydır" dedi.
"GÜÇLER, BALIKESİR İÇİN BİRLEŞTİRİLMELİ"
Balıkesir'i ülkenin çok daha üst sıralarına taşıyabilmenin tamamen Balıkesirlilerin elinde olduğunu dile getiren Yavuz, neler yapmalı sorusuna cevap olarak şunları ifade etti:
"Şehrimizin paydaşları hedef doğrultusunda bir araya gelerek güçlerini birleştirmeli. Vilayet, belediye, üniversite, sivil toplum kuruluşları, dernekler, siyasiler ve basın bu hedefe kilitlenmeli. Daha etkili olabilmek için üniversitemizi şehrin sürdürülebilirlik hedef çalışmalarının içine çekilmesi gerekmektedir. 60'a yakın performansımıza bakıldığında eksik ve güçlü olduğumuz yönlerimiz görülmektedir. Hangi yönde çalışacağımız, neler yapmamız gerektiği açık olarak gözükmektedir. Bu konularda çalışmalarımızı yoğunlaştırırsak hiç kimse merak etmesin Balıkesir Türkiye'nin yıldızı olacaktır."