Yıl 1993 Türkiye ilk cep telefonu kullanımına geçti, Süleyman Demirel ilk cep telefonunu kullandı,

1994 yılında Aselsan ‘da 30 kişi lik mühendis gurubu yerli cep telefonu üretmek için çalışmaya başladı ve ASELSAN 1919 marka yüzde yüz yerli telefonunu ürettiler.

O yılda Nokia, Erikson ve Motorola markaları var, (daha Samsung, İphone isimleri bile yok) dünyada telefon üreten 9 ülkeden birisi Türkiye’dir artık.

Piyasaya ilk parti 500 adet sürülür, ilk dışarıya ihraç Azerbaycan ve Kıbrıs’tır ve diğer ülkeler izler. 3 ayda 5000 binden fazla ihraç olur 10 ülkeye . . .

Ingiltere de teknoloji fuarında Aselsan1919 birinci seçilir, o tarihte ilk titreşim özelliği bu telofon da vardır.

Bizimkiler hemen yeni sürümler 1920 ve 1923 geliştirmek için kolları sıvarlar, 1997 yılında Nokia dan bir mühendis getirtilir ve aksilikler başlar, patent daha çıkarılmadığı için rakip firmalar uluslararası mahkemere başvururlar ve davaları kazanırlar, dönemin hükümeti sahip çıkmaz Aselsan'a..

Osman Kavala ile Çukurova Holdingin bir kuruluşu olan KVK, telefon satış dağıtım pazarı tek başına kendine ait olduğu için Aselsan değil de Nokia’yı bayilere dağıtır,  Aselsan’ı depolarında tutar. Parasını da Nokia’dan tahsil eder ve Türk insanı kendi öz malı yerli Aselsan 1920-1923 bulamaz piyasada, Türk istihbaratı bu telefonu kullanır, dış ülkelerin bu telefonları dinleme yapması imkansızdır.

Sonuçta sahipsizlik ve ilgisizlik neticesinde üretimden çekilir ve ülkemiz milli bir teknolojiden mahrum kalır.

Kaynak:Murat Ergöz

Editör: Haber Merkezi