Savcılık, 'Akil İnsanlar' Marmara heyetinin Balıkesir ziyaretinde çıkan olaylara karışanlar hakkında soruşturma başlattı. Türkiye Kamu-Sen İl temsilcisi, Türk Eğitim-Sen şube başkanı, MHP MYK üyesi ile il yöneticisi ifade için emniyete çağrıldı.

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı, Akil İnsanlar Marmara Heyeti'nin ziyareti sırasında düzenlenen protesto gösterilerinde çıkan olaylarla ilgili soruşturma başlattı. Otel Basri'de düzenlenen toplantısı dışarıda toplanan bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler tarafından protesto edildi. Eyleme MHP, CHP, İP, ADD, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği, Ülkü Ocaklarından yöneticiler ve üyeler katıldı.

GÖRÜNTÜLERDEN TESPİT EDİLDİLER
Olay günü yapılan eylemde polisin çektiği bütün video görüntüleri ve fotoğrafların ayrıntılı şekilde incelenerek çıkan olaylara karışan isimlerin tek tek tespit edildiği öğrenildi. Hazırlık soruşturmasında delil olarak değerlendirilen görüntü ve fotoğraflar ile polisin hazırladığı tutanaklar, soruşturma dosyasına dahil edildi. Kapsamlı şekilde yapılan incelemenin ardından tespit edilen isimler hakkında 26 gün sonra resmen soruşturma başlatıldı.
Haklarında soruşturma açılanlar arasında Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Koç, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Yılmaz Kuran, MHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Hüsnü Uçar, MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Başaran ile CHP, İP, ADD, Ülkü Ocaklarından bazı isimlerin yer aldığı iddia edildi.
SORUŞTURMAYA TEPKİ
Soruşturmayla ilgili açıklama yapan MHP İl Başkanı Mehmet Duran, "Akil İnsanlar asıl dinlenmesi gereken insanları değil, kendi yandaşlarını toplantıya çağırmış. Buna tepki amaçlı gösteri yaptık. Maalesef biber gazını tattık ve bununla ilgili savcılık tarafından soruşturmaya maruz kaldık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bunu da görmüş olduk. Biz tamamen demokratik hakkımızı kullandık ve tepki gösterdik ama biber gazı yedik" dedi.
MHP Merkez İlçe Başkanı Bayram Çılgın da soruşturmayla ilgili bir baskı, sindirme, korkutma politikası uygulanmak istendiğini ileri sürdü. Çılgın, "Polis devletinde yaşıyoruz, polis demokrasisi ile karşı karşıyayız. Suriyeli teröristlere gösterilen hoşgörü bize gösterilmedi. Ben 55 yaşındayım, kendimi bildim bileli devletim ve milletim için çalışıyorum. Bu yapılanlar zulüm, başka bir şey değil" diye konuştu.

"POLİS MÜDAHALESİNİ KAMUOYUNUN

TAKDİRİNE BIRAKIYORUM"
Balıkesir Emniyet Müdürlüğünden kendisine emniyete avukatıyla birlikte gelmesi istenen Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Mustafa Koç da yaptığı açıklamada sivil toplum örgütü olarak demokratik haklarını kullanmalarından dolayı soruşturma açılmasını eleştirdi. Koç, Diyarbakır'daki BDP mitingini hatırlatıp orada polis hiçbir müdahalede bulunmazken, Balıkesir'de kendilerinin Türkiye Kamu-Sen ve bağlı sendikalar olarak ellerinde Türk bayraklarıyla yaptıkları protesto gösterisinde polisin biber gazlı, coplu, gaz bombalı müdahalesi ile karşılaşmalarını kamuoyunun takdirine bıraktıklarını söyledi.

"SİVİL TOPLUMUN SESİNİ DUYURDUK"

Mustafa Koç, "Türkiye Kamu-Sen olarak demokratik hakkımızı kullanıp sivil toplumun sesini duyurduk. Türkiye'de ileri demokrasiden söz edenler kapalı salonda kendi kendilerine toplanıp sözde çözüm sürecini anlatıyor. Sivil toplum örgütleri bu toplantıya çağrılmayıp, polis barikatıyla girmeleri de engelleniyor. Balıkesir ve Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu Türkiye Kamu-Sen'dir. Türkiye Kamu-Sen olarak sloganımız, 'Türkiye sevdamız ekmek için kavgamız'. Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır diyen toplumun fertleriyiz" ifadelerini kullandı.