Burhaniye Ticaret Odası'nın sunmuş olduğu, Güvenli Gıda Analiz ve İhracat Destek Merkezi isimli proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yeni destek programı olan “Üreten Şehirler Programı” kapsamında ve programın ilk uygulandığı dönemde en yüksek destek bütçesini alan proje oldu. Toplam bedeli 5,8 milyon TL olan projenin 4 milyon TL’si Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda GMKA tarafından karşılanacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de projeye eş finansman katkısı sunacak.

Üreten Şehirler kapsamında Güvenli Gıda Analiz ve İhracat Destek Merkezi” projesi için gerçekleştirilen imza törenine; Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç ve Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Mustafa Aysel katılım gösterdi. Proje ile Balıkesir ve Çanakkale’de faaliyet gösteren gıda işletmelerine yönelik Akredite Gıda Analiz Laboratuvarı ve Dış Ticaret Destek Merkezi kurulması planlanıyor.

Kurulacak Laboratuvar ile Gıda Ürünlerinin İhracatı İçin Gerekli Olan 15 Adet Analizin Akreditasyon İşlemleri ve Dış Ticaret İstihbarat Faaliyetleri Yürütülecek

Proje ile birlikte gıda sektörünün ürettiği katma değerin ve rekabet gücünün artırılması için kalite, güvence, Ar-Ge ve yenilikçilik çalışmalarının yürütülmesi sağlanacak. Gıda üretimi yapan işletmelerin ihracata yönelik yüksek kaliteli, yenilikçi ve katma değerli üretim yapmasını sağlamak üzere akredite gıda analiz laboratuvarları kurulacak ve dış ticaret istihbarat faaliyetleri yürütülecek. Proje kapsamında; 2021 yılında GMKA tarafından desteklenen fiziksel ve kimyasal analiz laboratuvarının kapasitesi ve analiz çeşitleri artırılacak; gıda ürünlerinin ihracatı için gerekli olan 15 adet analizin akreditasyon işlemleri yürütülecektir. TR22 Güney Marmara Bölgesinin yanında çevre illere de hizmet vermesi öngörülen Gıda Analiz Laboratuvarı için 4 mühendis, 3 tekniker istihdam edilecek.

Proje İle İşletmelerin Uluslararası Piyasalarda Rekabet Güçleri Artacak

Bunun yanında Burhaniye Ticaret Odası bünyesinde bir çalışanın gerekli eğitimleri alarak, dış ticaret istihbarat raporları için gerekli yazılım ve donanımlar tedarik edilecek. 15 ay sürecek proje neticesinde işletmelerin uluslararası piyasalarda rekabet güçlerinin artırılması; işletmelerin ortak Ar-Ge ve yenilik kapasitesini geliştirici, markalaşmayı kolaylaştırıcı girişimlerinin desteklenmesi ve küresel üretim sistemlerine entegrasyonunun güçlendirilmesi ile sanayi ve yenilik altyapısının geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Editör: Haber Merkezi