BALIKESİR'de Yeni Çarşı büyük bir yangının eşiğinden daha döndü. Unlu mamüller üretimi yapan işletmenin bacasından başlayan yangın vatandaşlara korku dolu anlar yaşatırken İtfaiye, sağlık ve güvenlik birimlerini alarma geçirdi.

Bayram aferisindeki yangın Balıkesir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin kısa sürede bölgeye gelerek müdahalesiyle kontrol altına alındı.

yani-carsi-yangini

Bu arada, dumanlar bölgesi kısa sürede kaplayıp kabus gibi çöktü.

BALIKESİR YENİ ÇARŞI
NE ZAMAN YAPILDI?


BALIKESİR'de 1950 yılında Büyük Çarşı yangını çıktı. Bölgedeki işyyerleri tamamen yandı. Bu yangından sonra 1954'te yılında devlet ve belediye tarafından  yeni bir çarşı yapılması kararlaştırıldı.

Buna göre tam ortadan Zağnospaşa Camisi görülecek şekilde ve Zağnospaşa Camisi’ni boğmayan ve onu aşmayan bir şekilde mütevazı bir Yeni Çarşı inşa edildi.. Böylece Balıkesir'in tevahür [övünme!] göstermeyen özelliğine uygun olarak mütevazi bir alış-veriş kompleksi yapıldı.

Çarşı, "Hiçbir zaman ben buradayım" demez. Tıpkı Balıkesir gibi. Yeni Çarşı adeta Balıkesir'i simgeleyen bir yapı haline dönüştü. A ve B Bloklardan oluşan Balıkesir Yeni Çarsısı 2009-2014 yılları arası görevde bulunan Belediye Başkanı İsmail Ok tarafından Anıtlar Yüksek Kurulu'na onaylatılarak tescilli yapılan arasındaki yerini aldı. 

1950 Büyük Çarşı Yangını
YANGIN NASIL ÇIKTI, ÖLEN OLDU MU?

balikesir-yeni-carsi-yangini

Balıkesir'in depremden sonra geçirdiği ikinci büyük felaket. Bu yangın çarşının yapısını bir anda değiştirmiş.

Yangın 3 Ağustos 1950’de saat 23 sıralarında meydana gelmiş. Sebze Hali, Balıkçılar Hali, Saraçlar Çarşısı, Belediye Meydanı ve Paşa Cami bahçesi zarar görmüş. Yangında; 1 eczane 1 otel 2 fırın 8 nalbur 13 sobacı 4 peynirci 13 kasap 7 berber 6 kavafiye 11 kunduracı 7 berber 9 tuhafiyeci 76 yemenici tamamen yanmış. Toplamda 300'den fazla dükkan kül olmuştur.

Kızılay bölgeye çadır göndermiş ve uzun süre aşevi halka hizmet vermiş. Devlet 5000 lira yardım göndermiş. Yangın ulusal basında manşetlerden verilmiş. Balıkesir AHP Meydanı ve çevresi yangından sonra tekrar şekillenmiş.

Balıkesir Belediyesi o günün koşullarına göre geride olan itfaiyesiyle hiçbir şey yapamamış. Bu yangından Balıkesir’in çıkardığı ders, sağlam bir itfaiye örgütü kurmak olmuş ve bundan sonra belediye her zaman itfaiyeye öncelik vermiş. Bu yangının çıkış sebebi oldukça enteresan: Çatpatları farelerin kemirmesiyle çıkan kıvılcım.

Haber: Macit ERMİŞ

Editör: Macit ERMİŞ