Gelin hep beraber gizemli iki harfin detaylarını, sırlarını ve anlamını inceleyelim.


 

Elif Vav Harfinin Anlamı

Elif Vav harfinin anlamı birçok kaynakta değişik şekillerde verilmiştir. Derin bir anlamı olan ve taşıdığı anlam ile kişiye huzur veren Elif Vav ne demek gelin bakalım.

Hepimizin bildiği üzere kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim “Elif” ile başlar. Bu harf Kuran-ı Kerim’in ilk harfidir. Arap ve Fars alfabesinde ilk sıralarda yerini almaktadır.

Elif her zaman tek ve dik yazılan bir harftir. Dikkat ederseniz rakam olarak yazılsa bile onun değişime uğramadığını görebilirsiniz.

Vav harfi anlamı ise en az Elif harfinin anlamı kadar dikkat çekicidir. Bu harfin sanat ve estetik açıdan oldukça ilgi gören bir harf olduğunu görebiliriz. Vav harfinin de anlamı da oldukça derin ve etkileyicidir.

Tasavvuf sanatında “Vav” kainatı, “Elif” ise kainatın anahtarını temsil etmektedir. Bir inanışa göre Elif alfabenin ilk harfi olduğu için diğer harflerinde sebebidir.

Bu harf düz bir çizgiden oluşmaktadır ve noktası yoktur. Kendisinden sonra gelen hiçbir harf ile birleşmemektedir. Bu özelliği de  “Vahdet”i temsil ettiğinin ayrı bir kanıtıdır.

Bu harf alfabenin ilk harfi olduğu için bütün harflerin evveli sayılmaktadır. Allah (cc.) de bütün varlıkların evvelidir.

Eski çağlarda Müslüman milletler arasında “Ebced Hesabı “ denilen bir sistem kullanılmıştır.

Elif harfi de bu sisteme göre bir sayısına tekabül eder. Bu özelliği ile bu değerli harf Allah’ın birliğini temsil etmektedir.

Görüldüğü üzere Elif Vav anlamı oldukça etkileyici ve dikkat çekicidir. İçinde gizemi ve huzuru barındıran bu harfler hayatınızda size eşlik etmek için beklemekte.

Elif ve Vav anlamı hakkın da dediğimiz gibi pek çok ifade söz konusudur. Ama en çok bilinen ve gerçeği ifade eden anlamları aşağıda olduğu gibidir.

Elif harfi tasavvuf sanatında Allah’ın (cc.) simgesi olmuştur. Alfabenin de ilk harfi olarak yerini her daim korur ve özel bir anlamı vardır.

Elif Vav anlamı ile her daim önemli bir yere sahip olmuştur. Kimi zaman Vav harfinin kul ile Allah’ın secde anında yalnız kalmasını anlatması, kimi zaman ise bu harf Allah’ın birliğini hatırlatmasını bize hissettirmiştir.

Günümüzde de bu iki harf ile ilgili pek çok söz mutlaka kulağınıza gelmiştir. Bu sözlerin bazıları aşağıda olduğu gibidir:

  • Elif gibi dimdik olabilmek için Vav gibi eğilmek gerek.
  • Elif gibi dik durmak.
  • Elif ne ise güzellik odur.
  • Bir Elif’in gölgesinde soluklansam, şımarsam ağlasam.
  • Hayatın anlamı, yaşama sevinci ve dünyanın en tatlı varlığı Elif’tir.
  • İki şey mühimdir. Birincisi: Okyanus gibi bol haysiyet, ikincisi: Elif gibi dimdik şahsiyet. (Mevlana)
  • Ezeceğini sanma, zayıf gördüğün herkesi. Elif’te zayıf ama “Kebir-i Ekber” okutur unutma.
  • Aşkta tıpkı Elif gibidir. İsminde gizlidir; ama okunmaz. O olmadan da besmele sese gelmez. O her şeyin içindedir; ama hiçbir şeyde görünmez.(Mevlana)

Vav Harfi Anlamı

Vav harfi anlamı ile oldukça dikkat çeker. Ebced alfabesinin altıncı harfidir. Bu sebeple İslam da Vav harfinin anlamı imanın altı şartını temsil ettiği şeklindedir.

İnsan Vav şeklinde doğar. Doğrulunca kendini Elif sanır. İnsanoğlu hayatı süresince hep iki büklüm yaşar. Oysa en doğru olduğu gün ölür.

Gördüğünüz gibi derin manalara ve ayrı bir manevi güce sahip olan Vav harfinin hikmeti ise şöyledir;

Bu harfi kimine göre edeptir. Kimine göre insanoğlunun secde ederken ki aldığı teslimiyet halidir. Kısacası Vav harfi kulun Allah ile tek başına kaldı secde anını temsil etmektedir.

Buna ek olarak bu harfe dikkatli bakıldığında onun anne karnındaki bir ceninin aldığı pozisyonu andırdığı görülmektedir.

Aslında Vav, kulun Allah’a yakınlığını anlatmaktadır. Bu harf ayrıca Allah’ın isimlerinden biri olan “Vahid” ismini ve Allah’ın birliğini temsil eder.

Görüldüğü üzere Elif ve Vav anlamı hakkında birçok görüş vardır. Hangisi olursa olsun her birinin derin anlamlar taşıdığı aşikardır.

Editör: Haber Merkezi