Hıdrellez bahar bayramı niteliğinde kutlanan mevsimlik bayramlardandır. Hıdrellez Hızır ile İlyas adlarının birleştirilmesinden meydana gelip, yazın başlangıcı sayılan 6 Mayıs (Rumi 23 Nisan) gününe verilen addır. Her yıl 5-6 Mayıs’ta kutlanan Hıdırellez, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmıştı. Baharın gelişi, doğanın canlanması ile hayatlarına bereket dolmasını uman insanlar, 5 Mayıs akşamından 6 Mayıs sabahına kadar süren Hıdırellez’i çeşitli etkinliklerle geçirirler.

Balıkesir'de Hıdırellez günleri Bardak Kıran Dede, Çırpılı Dede yatırlarında renkli görüntüler oluşuyor.

Halk arasında Hızır "darda kalanlara yardımcı olma", "bereket getirme", "gelecekte dilekleri gerçekleştirme" manasında kullanılmaktadır. "Hızır gibi yetişmek", "Hızır babaya adak adamak", "Hıdrellezde buluşalım", "Kul bunalmayınca Hızır yetişmez" gibi deyim ve atasözleri yörede bu anlamlara gelecek şekilde söylenmektedir.

SAĞLIK, BOLLUK, BEREKET, ŞANS, KISMET

Hıdırellez’in gelişi toprağın uyanması, suların çağlaması ve bereketin gelmesinden anlaşılmaktadır. Halk, bugünlerde hazırlıklar yaparak mesirelik yerlerde piknik yapmaya, eğlenmeye ve dinlenmeye gider.

Hazırlıklara 5 Mayıs günü başlanarak o gün bitirilir. Dilek ve inançlara yönelik olarak yapılan hazırlıkların başında sağlık, bolluk-bereket, kısmet ve şans taleplerine yönelik hazırlıklar başta gelmektedir.

HIDIRELLEZ GELENEKLERİ

Balıkesir'de, Hıdırellez günü, güneş doğmadan su kenarlarına gidiliyor ve bu suyla kadınlar, ellerini yüzlerini yıkıyor.

Hıdırellez öncesinin akşamında gül ağacının dibine fasulye gömülüyor ve bu sabaha kadar yeşerirse tutulan dileğin gerçekleşeceğine inanılıyor.

Yakılan ateşin üzerinden dilek tutularak atlanıyor. Halk daha sonra ev ve araba gibi sahibi olmak istediklerinin resimlerini çiziyor. Ağaçlara dileklerin yazılı olduğu kağıtlar bağlanıyor. 


Balıkesir'in Altıeylül ilçesi Dinkçiler Mahallesinde bulunan Bardak Kıran Dede yatırı hıdrellez günleri vatandaşların yoğun ilgi gösterip dilekte bulunduğu yerler arasında geliyor.

Adnan Menderes Mahallesindeki Çırpılı Dede yatırı da Hıdrellez'in rağbet gösterilen yerlerinden biri. 

Editör: Haber Merkezi