2023 MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Her yıl Rebiülevvel ayının 11'inci gününe denk gelen Mevlid Kandili'nin bu yıl ne zamana denk geldiği belli oldu. 2023 yılının son kandili olarak Mevlid Kandili idrak edilecek.

Mevlid Kandili 26 Eylül Salı gününe denk geliyor.

Bu nedenle Mevlid Kandili tüm Müslümanlar tarafından 26 Eylül Salı günü eda edilecek.

Balıkesir'de İl Müftürü Mevlid Kandili sesebiyle Zağnos Paşa Camisinde özel program düzenledi. 

MEVLİD KANDİLİ İBADETLERİ


                                   Balıkesir Kudüs Camii

1. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. Can ü gönülden, "Es-salatü ve’s-selamü aleyke ya Resûlellah" demeliyiz. Ya da Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed" demeliyiz.

Keramet nedir, ermiş olduğu nasıl anlaşılır? Keramet nedir, ermiş olduğu nasıl anlaşılır?

2. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

3. Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Kur’an-ı Kerîm okumak veya dinlemek. Böyle mübarek bir gecede yapacağımız ibadetlerin en önemlisi: Kur’an-ı Kerim’i okumak, dinlemek ve anlamı üzerinde düşünmektir. Çünkü Kur’an-ı Kerîm Cenâb-ı Hakk’ın insanlığa son mesajıdır. O’nun iyi anlaşılması ve uygulanması halinde insanlık mutlu olacaktır.

4. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda (belli vakitlerde ayet, salavat, dualar) okunulmalı.

5. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabed de bulunulmalı. En azından bir tesbih "Estağfirullah" demeliyiz. Diğer kutlu zamanlar gibi Mevlid gecesi de, özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulama, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tevbe edip bağışlanma dileme, kendimizi ve irademizi yenileme zamanıdır.

6. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli. Mümkünse vakit namazlarımızı camilerde kılmaya özen göstermeliyiz. Hem cami ve cemaat sevabından yararlanmalı hemde diğer müslüman kardeşlerimizle bütünleşmeli, kandilini tebrik etmeliyiz.

7. Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli

8. Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
 

2023 Mevlid Kandili Mesajları


Rasûlullâh Sallâllâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurur: “Kim bana bir defa salât getirirse, Allâh o kimseye on defâ salât eder, on hatâsı silinir ve on derece yükseltilir.” (Ne­sâî, Sehv, 55)

Yanan kalbe devâsın sen, bulunmaz bir şifâsın sen
Muazzam bir sehâsın sen, dilersen rû-nümâsın sen
Habîb-i Kibriyâ’sın sen, Muhammed Mustafâ’sın sen
Cemâlinle ferahnâk et ki yandım yâ Rasûlallah.

Duaların geri çevrilmeyeceği bu günde Rabbim dualarımızı kabul etsin. Bizleri rahmetinden mahrum bırakmasın Kandiliniz Mübarek olsun…

Allah’ın ilahi nimetleri, evinizi ve kalbinizi neşe ile doldursun ve başarı için daha yeni fırsatlar sunsun.  2023 Mevlid Kandiliniz kutlu olsun.

Cenâb-ı Hak, bu gece vesilesiyle aziz milletimize, ümmet-i Muhammed’e ve bütün insanlığa sağlık, huzur ve afiyet ihsan eylesin. Şimdiden Mevlid Kandilimiz Mübarek Olsun

Allah’ım! İbrahim’e ve İbrahim’iin ailesine rahmet ettiğin gibi Muhammed’e ve Muhammed’in ailesine de rahmet eyle. Sen övülmeye layıksın, şerefi yücesin. Hadis (Buhari)

Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salavat okuyandır. Hadis (Tirmizi)

Salat, selam sana! Ey insanların en şereflisi! En edeplisi, En zarifi! Peygamber-i ahir zaman, serverimiz, rehberimiz, sevgilimiz! MUHAMMED MUSTAFA (SAV). Mevlid Kandilimiz Mübarek Olsun

Allah bize doğruluk yolunu takip etme gücü versin.

Yağmurun toprağa hayat verdiği gibi dualarında hayat bulacağı bu gecede dua bahçesinde yeşeren fidan olmak dileğiyle kandiliniz mübarek olsun.

Rabbim bizi özünden iman edip, gözünden düşmeyen kullarından eylesin. Mevlid kandiliniz mübarek olsun.

Bu gece mevlit Kandili Günahtan kurtuluş gecesi Haydi dua edelim Temizlensin günah defterleri iyi Kandiller.

İlahi esintilerin kalpleri okşadığı, bir anın bir asra bedel olduğu bu gece dualarda birleşmek dileğiyle, Mevlit Kandilin Mübarek Olsun…

Bugün Hz. Muhammed’in (Sallahu Aleyhi ve Sellem) dünyaya teşriflerinin 1452. sene-i devriyesi. Bugün ve her zaman neşe ve huzur sizinle olsun. 

Allah’ın nimetleri hayatınızı mutlulukla doldursun, kalbinize ve evinize mutluluk getirsin.

Günler bize dostların güzelliği ile geceler onların duaları ile mübarek oluyor. Umudumuz dostların hediyesi, duamız sizlerin sevgisi. Mevlid Kandiliniz mübarek olsun.

Kalpler vardır sevgiyi paylaşmak için, insanlar vardır dostluğu yaşatmak için kandiller vardır kutlamak ve af dilemek için. Kandiliniz mübarek olsun.

Anlam yüklü Mevlid Kandili Mesajları!

Habib-i Kibriya Muhammed Mustafa (s.a.s)’i daha yakından tanımaya, anlamaya ve bilhassa hayatımıza taşımaya gayret edeceğimiz Mevlid-i Nebi gecemizi tebrik ediyor, İslâm âlemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Kendisine dua edenleri geri çevirmeyen, günahları bağışlayan, her şeyi bilen, gören ve duyan Yüce Allah tüm dualarımızı kabul etsin.

Gül sevginin tacıdır, her bahar bir gül taçlanır. O gül ki Muhammet’i hatırlatır. Onu hatırlayana gül koklatır. Gül kokulu sevgi dolu nice kandiller.

İdrak edeceğimiz Mevlid Kandilinin Ümmet-i Muhammed’in birlik ve beraberliğini  arttırması duasıyla. Hayırlı Kandiller.

Bu mübarek günün tüm İslam Alemine hayırlar getirmesini diler, Mevlid kandilinizi kutlarım. Hayırlı kandiller dilerim.

Hoşgeldin Ya Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Sen hâlâ 40 yaşındasın ve Ümmetinin başındasın!

Şu yeryüzüne ayak basmış olanlar içinden yalnız Sana (sav) meftûn, yalnız Sana hayran, yalnız Sana tâbi ve yalnız senin izinde… Mevlid Kandili’miz mübarek olsun.

Kandiliniz mübarek olsun. Yüce rabbim bütün dualarınızı kabul etsin.

Gel ey Muhammed (SAV) bahardır, dualar ardında saklı, âminlerimiz vardır. Hacdan döner gibi, mevlitten iner gibi gel gel. Bekliyoruz yıllardır. Mevlit Kandilin Mübarek Olsun…

Hak habibim dedi ona, Bizden feda can uğruna, Âlem şahit olsun buna, Peygamberin izindeyiz.
İslam’ın nuru, gür sesi, Kaldırdı zulmeti ye’si, Âlemlerin efendisi, Peygamberin izindeyiz

İslam’ın tebliğcisi, hak ve hakikatin temsilcisi, dünya ve ahiretin efendisi, rehberimiz Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in dünyayı teşriflerinin yıl dönümü mübarek ve kutlu olsun. Peygamber Efendimize, âline ve ashabına salât ve selam olsun. Kandiliniz mübarek, ömrünüz bereketli olsun.


Seçilmiş en iyi, en güzel Kandil Tebrik Sözleri

Cennete ilk çağrılacak olanlar varlıkta da darlıkta da Allah’a en çok hamd edenlerdir. (Hadisi Şerif) Mevlid Kandiliniz mübarek olsun.

“Biz Seni ancak âlemlere Rahmet olarak Gönderdik” (Enbiya suresi 107) – Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun

Peygamber efendimiz o büyük mahkemede ümmetim diye secde ederken. Rabbimize vereceği listede bulunmak dileğiyle. Hayırlı Kandiller.

Hangi görüşten olursak olalım; gelin bu gece Peygamber Efendimizin şefaat sancağı altında olabilmek için dua edelim… Hayırlı kandiller…

Ey yüce Peygamber! Senin hürmetine yaratıldı tüm alemler. Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun, Allah dualarını kabul etsin.

Bugün günlerin en güzeli. Bugün en sevdiğimizin doğum günü. Hepimizin sevgiliye layık olma dileği ile mevlid kandiliniz mübarek olsun.

Hu diyelim dilde zikir yürekte şükür olsun. Hayy diyelim iman da aşk ihsan da vuslat olsun… Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun…

“O Peygamber’e inanan, onu koruyup destekleyen, ona yardım eden ve onunla birlikte gönderilen nura uyanlar, işte bunlardır kurtuluşa erenler.” (A‘râf Suresi 157) Mevlid Kandilli’miz ve Cuma günümüz mübarek olsun. es-Salâtü ve’s-selamü aleyke ya Resûlellah…

Mübarek nuruyla alemimizi Şereflendiren Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in dünyaya teşriflerinin sene-i devriyesinde Mevlid Kandilli’nizi kutlar; bu mübarek gecenin İslam alemine ve Milletimize sağlık, huzur, bereket ve esenlikler getirmesini dilerim.

Tarihte bugün: Güneş’in Mekke’den doğduğu saptandı. Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun…

Es -Selamun Aleykum; Nuruyla âlemimizi Şereflendiren Efendimizin (s.a.s) Şefaatine nail olmamızı dileriz. Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun.

Editör: Haber Merkezi