Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Genel Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, "Bugüne dek 210 firmaya, ihracata dayalı helal ürün sertifikası verdik. Bu sayı her geçen gün artıyor. Böylece, dünyada 2 milyon dolarlık gıda pazarına ağırlığımızı koymaya başladık" dedi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı(GMKA) ile Bandırma Ticaret Odası'nın ortaklaşa "İhracatta Helal Gıda Sertifikasyon Toplantısı" düzenlendi.
Büyüközer, Bandırma Ticaret Odası Konferans Salonu'ndaki toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada 2 milyar Müslüman'ın yaşadığını belirtti. Tüm Müslümanların 'helal gıda' sertifikalı ürünlere büyük önem verdiğini belirten Büyüközer, "GİMDES olarak bugüne dek 210 firmaya, ihracata dayalı helal ürün sertifikası verdik. Bu sayı her geçen gün artıyor. Böylece, dünyada 2 milyon dolarlık gıda pazarına ağırlığımızı koymaya başladık" diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise helal gıda sertifikalı ürünlere tüm İslam ülkelerinin büyük önem verdiğine dikkati çekti.
GİMDES'in verdiği sertifikaların, 40 ülke tarafından tanındığını belirten Çıkrıkçıoğlu, "Türkiye'nin 500 milyar Dolar ihracat hedefine, helal ürün markası da önemli katkı sağlayacak. TSE de sertifika veriyor ama bu sertifikalar çoğu ülke tarafından kabul edilmiyor. Dilerim TSE'nin sertifikalarının da kabul görmesi için yetkililerce çalışmalar başlatılır" diye konuştu.

GMKA YENİ PAZARLAR AÇIYOR

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan da, ajans olarak bölgemizin ihracat potansiyelinin gerçekleşenin çok üzerinde olduğunda inandıklarını ve bu rakamları yukarı çekmek istediklerini söyledi.

“Bunun yollarından birisi de gıda ihracatımızın arttırılmasıdır” diyen Gündoğan, “Büyük ölçüde iç pazara üretim yapan gıda firmalarımızın ihracatla tanışmaları ve ihracat yapan firmalarımızın da daha fazla ihracat yapmalarını arzuluyoruz. İşte bu noktada standardizasyon, sağlık, kalite gibi faktörler devreye giriyor. ‘Helal Gıda’ da bu standartlardan birisi. Ürünlerimiz kaliteli olsa da bu sertifikaya sahip değilse maalesef birçok ülkenin kapısından giremiyor. Bu nedenle bölge firmalarımızın bu konuda bilinçlendirilmesi ve bu sertifikayı edinmeleri için çalışıyoruz” diye konuştu.