Vakıflar Genel Müdürlüğü Edremit’teki fabrikasını kapatırken, üretim yapılan fabrikanın bağlı olduğu Ayvalık Vakıf Zeytinlikler İşletme Müdürlüğü için de tasfiye kararı aldı. Personelin ise önümüzdeki günlerde farklı bölgelere tayin edileceği bildirildi.  Edremit'teki Vakılar İşletmesi önünde açıklamalarda bulunan Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, "Milyarlarca liralık bir rant ve talan hazırlığı var." iddiasını gündeme taşıdı. 

edremit-vakif-zeytin4

Tüketiciye uygun ve kaliteli zeytin zeytinyağı ve ürünleri sunan Ayvalık Vakıfları’nın kapatılma kararııyla işletme müdürlüğüne bağlı 14 bin dekar arazide yaklaşık 165 bin adet zeytin ağacının geleceğinin ne olacağı endişeyle izleniyor. Bu zeytinliklerin çoğu bugün artık birer tatil beldesi olan Ayvalık, Burhaniye, Havran, Küçükkuyu, Altınoluk ve Edremit’te yer alıyor. Bir diğer ifadeyle Edremit’ten Dikili’ye kadar yol boyunca sağlı sollu yer alan yemyeşil zeytinliklerden Vakıflar’a ait olan değerli arazilerin geleceğinden endişe ediliyor. Ayrıca başka kentlere tayin edilecekleri duyurulan personel de huzursuz bir bekleyiş içersinde. Zira olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle artan kira fiyatları ve gelecekle ilgili belirsizlik onları endişelendiriyor.

Nesilden nesile geçen gelenek

edremit-vakif-zeytin3

Konuyla ilgili olarak gazete Oksijen'den Yeşim Nur Mantaş'a konuşan Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, “Yeterince kârlı olmayan 83 yıllık bir kurumun kapatılması söz konusu” diyerek duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Doğma büyüme Edremitli ve zeytinci bir aileden gelen Çetin, öncelikle vakfın tarihten gelen anlamlı bir kurum olduğunun altını çiziyor ve Ege’de nesilden nesile geçen gelenekten bahsediyor. Bu vakfiyelerinin bir bölümünün Osmanlı’dan intikal eden araziler olduğunu ama Cumhuriyet dönemiyle birlikte vakıf müessesesinin devam ettiğini anlatıyor.

“Vakfiyelerin sahipleri bu zeytinlikleri kendi çocuklarına değil, Vakıf’lara bırakmış. Geliriyle çocuklar okutulsun, ihtiyacı olanlara da yardım edilsin diye. Osmanlı’dan gelen önemli, ulvi bir gelenek bu. Şu andaki durum bu insanların anısına da saygısızlık aynı zamanda.” Peki bundan sonra ne olacak, bu zeytinlikleri neler bekliyor?

ahmet-cetin-edremit

Ahmet Çetin, Vakıf arazilerinin kesinlikle satılamayacağının ancak kiraya verilebileceğinin altını çiziyor. Ama imar durumuna göre farklı uygulamalar olabileceğini sözlerine ekliyor.

Bir okula ihtiyaç var

Zeytinliklerin korumasına yönelik ilk kanun 1939’da çıkarılmış, geçen zaman içinde değişiklikler yapılmıştı. 28 Şubat 1995’te çıkan Zeytin Koruma Kanunu’na göre “Zeytinlik sahaları içersinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman bırakan tesis yapılamaz ve işletilemez” deniyor.

Ahmet Çetin, 1995 Kanunu öncesi imar durumunda tarla vasfında olan ve yeterince karlı olmadığı düşünülen alanlardaki zeytinlerin sökülme ihtimalinin olabileceğini ancak 1995 sonrası imar durumunda bunun söz konusu olmadığını söylüyor. 

edremit-vakif-zeytin

Zeytinliklerin bölünerek kiraya verilmesinin ekonomik değerini düşürüp düşürmeyeceği sorulan Çetin, küçük küçük yapılan üretimlerin bir süre sonra kimseyi ekonomik olarak memnun etmeyeceğini savunuyor. “165 bin ağaca sahip bir kurum mu daha güçlüdür, yoksa 500 ağaca sahip bir işletme mi? Elbette birincisi. Bir süre sonra karlı olmadığı düşünülürse bu alanların içine binalar yapıldığını bile maalesef görebiliriz. Halbuki kurum devam ettirilmeli. Bu çevrede zeytinci var ama yetişmiş ara eleman bulmak zor. Bu ara elemanları yetiştireceğimiz bir okul haline gelebilir Vakıflar.”

AB’den coğrafi işaret aldı

edremit-vakif-zeytin1

Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin’in verdiği bilgiye göre Edremit Zeytinyağı, geçen günlerde AB’den coğrafi işaret aldı. AB Komisyonu’nda Türkiye’den tescil alan 13’üncü ürün olan Edremit zeytinyağı, Balıkesir’in AB Komisyonu’nda tescil edilen ilk ürünü. 

Turhan Çömez'den "rant" iddiası

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Edremit girişinde ana yol üzerindeki Vakılar İşletmesi önünde açıklamalarda bulunarak "Milyarlarca liralık bir rant ve talan hazırlığı var." iddiasını gündeme taşıdı.  Çömez'in açıklamaları şöyle: 


Edremit’te 2 bin yıldır zeytinyağı üretiliyor      

Bölgenin coğrafyasının toprak yapısı, iklim özellikleri, özellikle Kaz Dağları’nın kuzey rüzgarları ve Madra Dağı’ndan esen rüzgâr, yörenin endemik bitki zenginliği, denizden esen imbat rüzgarı oksijeni ile harmanlanıp zeytin meyvesinin karakteristik yapısını ortaya koyuyor. Edremit zeytin çeşidinin yapısındaki bileşenler meyvenin zeytinyağı olarak işlenmesiyle beraber zeytinin karakteristik özelliklerini ve coğrafyanın iklim özelliklerini zeytinyağına aktarıyor. Bütün bu özellikler Edremit Zeytinyağı’nın aromasını benzersiz, karakteristik ve özgün kılıyor. Ören’de Adramytteion antik kentinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan arkeolojik buluntular ise bölgede 2 bin yıldır Zeytin yetiştirildiğini kanıtlıyor.

Genel Müdürlük ne dedi?

VAKIF ZEYTİNLİKLERİ BASIN AÇIKLAMASI

edremit-vakif-zeytin2

Marmara adaları feribot ücretlerine zam geldi Marmara adaları feribot ücretlerine zam geldi

EDREMİT'teki zeytin işletmesiyle ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü, geçen Temmuz ayında şu açıklamayı yapmıştı:

"T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri Döner Sermaye İşletmesi; Ayvalık, Burhaniye, Havran, Küçükkuyu, Altınoluk, Edremit ilçelerini içine alan ve Edremit Körfez Bölgesi olarak bilinen hat üzerindedir.

Bu zeytinlik arazileri “Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletme Müdürlüğü” eliyle yönetilmektedir. Müdürlüğümüz 1940 yılında ilk defa 3913 sayılı kanun ile kurulmuş ve kuruluş amacı “Vakıf zeytinliklerinin korunması, kollanması, ıslah edilmesi ve işletilmesidir.” şeklinde belirlenmiştir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri Döner Sermaye İşletmesinin faaliyetlerine son verilmiş olması zeytin arazilerinin sahipsiz kalacağı ve ranta açılacağı anlamına gelmemektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan zeytinlikler, 2004 yılından bu zamana Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğünce uzun süreli kiralama yöntemiyle serbest bir şekilde kiraya verilmeye başlanmıştır. Bahse konu olan zeytinlikler Genel Müdürlüğümüz mülkiyetinde olup Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrolündedir. Zeytin arazileri serbest olarak kiradadır ve kontrolü belirtildiği üzere Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından rutin aralıklarla yapılmaktadır.

Ayrıca hali hazırda görev yapan personellerimiz Bölge Müdürlüklerimize aktarılmak suretiyle personellerimizde herhangi bir mağduriyete sebebiyet verilmeyecektir."

Editör: Macit ERMİŞ