BALIKESİR halkının, kuruluşu için seferber olarak tek ses halinde mücadele ettiği Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) 30. yaşına ulaştı.
 

Bugün 4 Enstitü, 14 Fakülte, 2 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu ve 27 Araştırma ve Uygulama Merkeziyle dev bir bilim yuvasına dönüşen Balıkesir Üniversitesi, 40 bine yakın öğrencisiyle ilimizin sosyal ve kültürel yaşamının yanı sıra ekonomisine de ciddi katkı ve hareketlilik sağlıyor. BAÜN, Bandırma 17 Eylül Üniversitesinin de altyapısını oluşturmanın da haklı gururunu yaşıyor.


BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA 


 

Balıkesir Üniversitesinin temeli 1910 yılında kurulan Karesi Muallim Mektebine kadar uzanır.

Bu okul dönemin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey’in özel ilgileri ile 1932 yılında bugün Necatibey Eğitim Fakültesi olarak faaliyet gösteren binaya taşınarak Necatibey Öğretmen Okulu adını aldı. 

Necatibey Öğretmen Okulu 1932 - 1982 yılları arasında Necatibey Eğitim Enstitüsü adıyla öğretmen yetiştirmeye devam etti.

1981 yılında üç yıllık statüsünden çıkarılarak, 4 yıllık “Yüksek Öğretmen Okulu” statüsüne alındı.

1982 yılında da Uludağ Üniversitesine bağlanarak bu kuruma Necatibey Eğitim Fakültesi ismi verildi.

Aynı şekilde 1982 yılındaki 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Balıkesir’de yer alan diğer yükseköğretim kurumlarından; Balıkesir İşletmecilik ve Turizm Yüksekokulu, Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ismiyle; Balıkesir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi de, Balıkesir Mühendislik Fakültesi ismiyle Uludağ Üniversitesine bağlandı.

Uludağ Üniversitesine bağlanan diğer kurum olan Balıkesir Meslek Yüksekokulu ise faaliyetlerine aynı isimle devam etti.

Uludağ Üniversitesinin çatısı altında on yıl kalmış olan bu kurumlar, sağlıklı ve istikrarlı bir gelişme ile Balıkesir Üniversitesi için güçlü bir alt yapı oluşturdu..

Balıkesir Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3837 sayılı kanun gereğince kuruldu ve 1 Ocak 1993 tarihinde tüzel kişilik kazandı.


BÜNYESİNDEN
2. BİR ÜNİVERSİTE ÇIKTI


Balıkesir Üniversitesi, güçlü gelişimi ile bünyesinden yeni bir üniversite doğmasına da fırsat vermiştir. Balıkesir Üniversitesinin belirlenen akademik birimleri, 2015 yılında kurulan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinin altyapısını oluşturdu.

Editör: Haber Merkezi