İnsanlar eğitim hayatı boyunca iş hayali kurmaktadır. Bununla birlikte mezun olduklarında ne yapacaklarını ya da nasıl davranacaklarını tam olarak bilemediklerinden dolayı başarısız sonuçlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durum gerekli olan hazırlığın yapılamaması ve mezun olan kişilerin tam olarak nasıl davranacağını bilememesinden kaynaklanmaktadır.

Hangi alanda olursa olsun mezun olan bir kişinin özellikle iş hayatına hazırlanabilmesi ve bunu da doğru bir şekilde yapabilmesi gerekmektedir. Bunun için eğitim hayatını devam ederken ya da mezun olmanıza çok kısa bir süre kalmışken gerekli olan araştırmayı yapmalısınız.

CV Hazırlama

CV hazırlama işlemi genellikle iş başvurularından hemen önce yapılan bir hazırlıktır. Bu durum aslında çok hatalı bir tutumun göstergesi olarak kabul edilebilir. İnsanların henüz eğitimleri devam ederken CV hazırlanmaları gerekmektedir. Bu hazırlıkla birlikte eğitim hayatının sonlarına doğru birçok işe başvurabilmek imkanı elde ederken aynı zamanda doğru ve kararlı bir şekilde tamamlayabilmektedir.

Eğitim hayatının sonlarına doğru hazırlanan CV, karşınıza çıkabilecek birçok iş imkanına karşı sizi hazırlıklı koluma taşıyacaktır. Bundan dolayı mezun olduktan sonra iş başvurularınızda çok daha pratik gerçekleşecektir. Bununla birlikte hazırlanan bu CV'nin amatör bir şekilde hazırlanmamış olması da oldukça önemlidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu konuda genellikle daha önce hazırlanmış olan ya da İnternet üzerinden araştırma yapmış olan kişilerden yardım alınmaktadır. Ayrıca kendi başına İnternet üzerinden araştırma yaparak da CV hazırlayan kişiler olmaktadır.

Yapılan bu işlemler CV'nin tamamen amatörce hazırlanmasına neden olacaktır. Amatörce hazırlanan bir CV'de gerekli doneleri doğru bir şekilde ifade etmek mümkün olmayacağından dolayı işverenler tarafından reddedilme durumu ile karşı karşıya kalınabilmektedir. İşverenler, belirli bir pozisyonda personel alımı yapacakları zaman ilk olarak başvuru yapan kişilerden CV istemektedir. Bu CV'lerin ilk incelemelerinin sonrasında olumlu görülen başvuru sahipleri iş görüşmelerine görüşmesine davet edilmektedir.

İşte bu iş görüşmesine davet edilebilmeniz için başvuru sırasında göndermiş olduğunuz CV'nin doğru bir şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu konuyu gözardı etmeniz durumunda başvuru aşamasında elenen kişiler arasında yer almanız kaçınılmaz olacaktır. Profesyonelce hazırlanması ve doğru bir şekilde yazılabilmesi için bu konuda yeterince deneyimi olan kişilerden yardım talebinde bulunması gerekmektedir. Bu konuda www.cvmaker.com.tr size gerekli olan desteği sağlayacaktır. Uzun yıllardır profesyonel CV hazırlama konusunda destek sağlayan ve binlerce kişinin iş başvurularında başarılı sonuçlar almasına yardımcı olan bu platform, sizin için en doğru hazırlığın yapılmasında yardımcı olacaktır.

İş Başvurusu Yapmaktan Çekinmeyin

CV hazırlama işlemini tamamladıktan sonra yapmanız gereken bir diğer iş ise başvuru yapmaktır. İş başvurusu yapmanız oldukça önemlidir. Özellikle hayalini kurduğunuz pozisyondaki tüm iş ilanlarını başvurmanız gerekmektedir. Bu başvurulardan en az birisini olumlu şekilde sonuca ulaştırabilirseniz kısa bir sürede iş sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca başvurular sonucunda birden fazla iş teklifi alırsanız işte o zaman yapacağınız işin hangisini olacağını kendiniz karar verebilecek pozisyona gelmiş olacaksınız. Bu durumda istediğiniz işi tercih ederek daha rahat bir şekilde çalışabilme imkanı elde etmiş olacaksınız. Bu durum özellikle başvuru yapmaktan çekinmeyen ve aldığı ret cevaplara aldırış etmeyen kişilerde daha sık görülmektedir. Bu kişiler ne kadar ret cevabı alırsa alsın başvurularla devam ettiği için eninde sonunda hayalini kurduğu işe ulaşmış olacaktır.

İş Görüşmesine Hazırlık

Tüm hazırlık işlemlerinin tamamlanmasının ardından yapacağınız diğer şey ise iş görüşmesine hazırlanmanızdır. Profesyonel destek alarak hazırlamış olduğunuz CV, işveren tarafından incelendikten sonra iş görüşmesine davet edileceksiniz. Bu görüşme sizin işe alınıp alınmayacağınızla ilgili doğrudan etken olan bir durum olacağından dolayı bu konuyu oldukça dikkatli bir şekilde incelemeli ve çok sıkı bir şekilde hazırlanmalısınız.

Özellikle iş görüşmesinde yapacağınız en ufak hatanın bile olumsuz bir sonuca neden olacağını unutmamalısınız. İş görüşmesinin her aşaması ayrı bir önem taşımaktadır. İş görüşmesinin öncesinde, iş görüşmesi sırasında ve iş görüşmesi sonrasında yapacağınız her davranış sizin işe alınıp alınmayacağını ile ilgili büyük bir önem taşıyacaktır.

İş görüşmesinin öncesinde özellikle randevu saatini kaçırarak görüşmeye geç kalmadınız, henüz işin başındayken olumsuz bir izledim oluşmasına neden olacaktır. Bununla birlikte iş görüşmesinde takıldığınız tavır yaptığınız konuşmalar, verdiğiniz cevaplar ve hatta kılık kıyafetinize dikkat etmemeniz gibi durumlarda görüşmeden olumsuz geçmesine neden olabilecek durumların başında yer alabilecektir. Bundan dolayı iş görüşmesi sırasında neleri yapıp neleri yapmayacağınız ile ilgili çok geniş bir araştırma yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Yapacağınız bu araştırma neticesinde iş görüşmesinde nasıl davranacağımızı daha net bir şekilde belirleyebilir ve bu şekilde bu sürecin olumlu bir şekilde sonuca ulaşmasını sağlayabilirsiniz. İş görüşmesi sonrasında da sık sık iş yerini arayarak sonucun ne olduğunu sormak ya da farklı şekilde olumsuz davranışlar sergilemek sonucu da olumsuz yönde etkileyebilecek davranışlar arasında yer almaktadır.

İş görüşmesine giderken dikkat edilmesi gerekenlere riayet ettiğiniz gibi iş görüşmesi sonrasında da tüm aşamalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu aşamadan sonra yapabileceğiniz en doğru şey ise, sabırla beklemek ve bu bekleme sırasında farklı iş imkanlarının ortaya çıkması durumunda yeni iş başvuruları yapmak olacaktır. Bu sayede hem olumsuz bir davranış sergilememiş olacak hem de yeni iş fırsatlarını da kaçırmamış olacaksınız.

Bununla birlikte tüm bu detaylar için mezun olmadan önce çalışırsanız ve gerekli olan aşamaları henüz mezun olmadan önce hallederseniz, daha kolay bir şekilde iş bulabileceğinizden emin olabilirsiniz. Özellikle hazırlıklı olmak ve gerekli olan profesyonel desteği alarak adımlarınızı atmaya başlamak, sizi diğer rakiplerinizden çok daha ileri bir seviyeye taşıyacaktır.

Editör: Haber Merkezi