Ulaştırma Bakanlığı'nın koordinasyonunda, TÜVTURK'ün desteğiyle trafikte sorumluluk bilinci geliştirmek amacıyla hayata geçirilen 'Trafikte Sorumluluk Hareketi Projesi'nin dünkü durağı Balıkesir oldu.

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan trafik karmaşasının çözümü için her kesimden kişiye trafik sorumluluğu edindirmeyi hedefleyen projenin sürücülerini ve halkı hedefleyen kolu, Güvenli Taşıt Hareketi'nin 2011 yılı etkinlikleriyle Balıkesirlilerle buluştu.

Etkinliklere Vali Yardımcısı Abdullah Aslan ve Emniyet Müdür Yardımcısı Uğur Öztürk katıldı.

ALKOL GÖZLÜĞÜYLE TOPU BULAMADILAR

Güvenli Taşıt Hareketi TIR’ında ve etkinlik alanında, Balıkesirlilere şehir içinde ve şehirlerarası yollarda emniyet kemeri takmanın gerekliliği ve alkolün sürücüler üzerindeki etkisi alkol gözlüğü ve emniyet kemeri simülasyonlarıyla anlatıldı. Etkinliklerde en çok ilgiyi gören alkol gözlüğü ile katılımcılar alkolün algıyı ne kadar zayıflattığını test ederek gördü. Bu gözlüğü takan katılımcılar, sadece birkaç metre uzakta olan minyatür kaleye gol atmak için oldukça zorlandı.

SİMÜLATÖR İLGİ ODAĞI OLDU

TIR alanında iki tekerlekli ve kendi kendini dengeleyen bir araç olan ginger diğer dikkat çekici unsurlardan biri oldu. İki tekerlikli taşıtlarda kask ve diğer güvenlik önlemlerinin önemine dikkat çekmek için oluşturulan ginger parkurunda katılımcılara güvenli sürüş deneyimi yaşatıldı. Etkinlikte, araç kullanıcılarının olası kazalarda kontrollerini yitirdiklerinde yaşadıkları duruma en yakın tecrübeyi yaratan ‘Emniyet Kemeri Simülatörü’ de büyük ilgi çekti. Çocuklar Duymasın dizisinde yer aldıktan sonra tüm Türkiye’de büyük merak uyandıran simülatörün koltuğuna emniyet kemeri takmaksızın oturan katılımcılar, simülatörün 360 derecelik dönüşüyle, seyahat halindeyken emniyet kemeri kullanmamaları halinde yaşayabilecekleri üzücü sonuçlar hakkında bilgi sahibi oldular, emniyet kemeri ile tekrar bir dönüş daha yaşayarak aradaki farkı gördüler.

HEM ÖĞRENDİLER, HEM DE HEDİYE KAZANDILAR

Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin sosyal paylaşım sitesindeki sayfası üzerinden verilen şifre ile gelenlerin sürpriz hediyeler de kazandığı etkinlikte, ziyaretçilere araç muayenesini öneminin anlatılması için TÜVTURK gezici araç muayene istasyonu da hazır bulundu.

Trafik konusunda bilgi yarışmalarının da yapıldığı Güvenli Taşıt TIR’ında trafikle ilgili olarak önemli bilgilerin verildiği bilgi duvarı da ziyaretçilerden ilgi gördü. Etkinliklerin bir diğer ayağı ise Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın katkıları ile düzenlenen ticari araç sürücülerine yönelik eğitim oldu. Odanın Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitimde, ticari araç sürücülerine trafik işaretlerinin kazayı önlemedeki katkısı, araç muayenesi ve güvenliği, sorumluluğun bireye çekilmesi, trafik kurallarının günlük hayatta kullanımı gibi konularda eğitim verildi.

Editör: Haber Merkezi