Ülkemizde ve dünyada üniversiteden yeni mezun olan bireylerin iş bulma sürecinde zorlandığı ve bu kapsamda çeşitli engellerle karşılaştığı biliniyor. İşsizlik sayısının her geçen gün daha çok artması, küresel çaptaki ekonomik sorunlar ve tecrübeli çalışanlara verilen öncelikler, üniversiteden yeni mezun olan bireylerin iş bulma şansını oldukça zorlaştırıyor.

Yaptığımız araştırma sonucunda, yeni mezun adayların iş bulma sürecini başarıyla tamamlaması ve en kısa zamanda iş bulabilmesi için bazı ipuçlarını tespit ettik. Yazımız içerisinde ilgili ipuçlarını okuyucularımızla paylaşacağız ve iş hayatında size her zaman destek olacağını düşündüğümüz bazı önemli bilgilerden bahsedeceğiz.

Titiz Bir Şekilde CV Hazırlayın

İş başvurularında adaylardan CV ismi verilen dökümanlar istenir. Bu dökümanlar içerisinde adayların kişisel bilgileri, eğitim durumları, referansları, kişisel özellikleri ve yetenekleri gibi çeşitli bilgiler yer alır. Böylece işverenler bu dökümanlar aracılığıyla aradıkları potansiyel adayları tespit eder ve belirledikleri kriterler doğrultusunda eleme gerçekleştirir.

Üniversitelerde öğrencilere okudukları bölüm hakkında kapsamlı bir eğitim programı sunulsa da, ne yazık ki bu program iş bulma sürecini kapsamaz. Bu sebeple üniversite diplomasını alan birçok öğrenci, CV hazırlama ve CV düzenleme gibi konularda gerekli bilgi birikimine sahip olmadan mezun olur.

İdeal bir CV sade bir yapı üzerine kuruludur ve bölümlerden oluşur. Bunun sebebi, işverenlerin aradıkları nitelikleri adayın CV’si içerisinde kolayca bulabilmesini sağlamaktır. CV içerisinde adayın iletişim bilgileri yer almalıdır. Böylece işverenler istedikleri zaman ilgili adayla kolayca iletişime geçme imkanına sahip olur.

Yeni mezun bir aday olarak CV’niz içerisinde sizin bilgi birikiminizi ve niteliklerinizi tasdikleyecek referanslarınızın olmaması oldukça doğal bir durumdur. Bu durumda mezun olduğunuz üniversitedeki eğitim görevlileri ile iletişime geçebilir ve eğitmenlerinizi referans olarak CV’niz içerisine ekleyebilirsiniz.

Profesyonel CV oluşturmak için altını çizmemiz gereken bir diğer nokta ise, adayların CV’lerini ilgili iş ilanına göre tekrar düzenlemesidir. Günümüzde aynı CV’yi farklı iş ilanlarında kullanan birçok kişi bulunmaktadır. Fakat CV’ler ilgili işin gerektirdiği niteliklere göre yeniden düzenlenmesi gereken dökümanlardır.

Planlı Hareket Edin

Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulma sürecini tamamlamaya çalışmak, adayların en çok zorlandığı kısımların başında gelir. Fakat bu durum sizi telaşlandırmasın. Etrafınızda ya da haberlerde gördüğünüz üst düzey yöneticiler, sizin şu an içerisinde bulunduğunuz durumdan geçti. Planlı hareket ederek ve araştırma yaparak iş bulma sürecini sizde başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Planlı hareket etmeye başlamak için bulunduğunuz sektörde aranan nitelikleri, istenen sertifikaları ve dökümanları tespit edin. Örneğin çalışacağınız sektörde renk körlüğüne dikkat ediliyorsa, renk körü olmadığınızı gösteren sağlık raporunu temin edin. Gününüzü planlı bir şekilde programlayın ve güne erken başlamaya çalışın.

Eğer boş vaktinizin oldukça fazla olduğunu düşünüyorsanız, meslek hayatınızda işinize yarayabileceğini düşündüğünüz eğitimler için hazırlık yapın. Disiplin başarının temel taşıdır ve iş hayatına girme aşamasında kişisel disiplini hayatınızın bir parçası haline getirin. Disiplininize sadık kalarak kendinize hedefler koyun ve hedefleriniz doğrultusunda hareket etmeye başlayın.

Sosyal Medyayı Aktif Bir Şekilde Kullanın

Günümüzde en çok kullanılan dijital cihazların akıllı telefonlar olduğunu biliyor musunuz? Akıllı telefonların internet erişimini desteklemesiyle birlikte, sosyal medya uygulamaları hayatımızın bir parçası haline geldi. Sonuç olarak sosyal medya uygulamaları coğrafi sınırları tamamen ortadan kaldırarak kullanıcıların birbirleri ile iletişime geçmesini sağlıyor ve iş bulma sürecinde de aktif rol oynuyor.

İnternet üzerinde kısa bir gezinti yaparak, çalışmak istediğiniz sektörle alakalı iş ilanlarının yayınlandığı sosyal medya platformlarını tespit edebilirsiniz. Bu platformlarda kişisel hesabınızı oluşturabilir, iş başvuruları için genel olarak adaylardan istenen evrakların bir listesinizi hazırlayabilir ve bu evrakları dijital ortama yükleyebilirsiniz.

Böylece çalışmak istediğiniz bir iş ilanına kolayca başvuru yapabilir ve işverenlerin sizinle iletişime geçmesi için onlara bir fırsat verebilirsiniz. Sosyal medya uygulamalarında hesabınızı oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise, kişisel iletişim bilgilerinizi eklemeniz ve iş resmiyetine uygun olan bir fotoğraf ile birlikte profilinizi oluşturmaktır.

Ayrıca profilinize kısa ve sade bir şekilde özgeçmişinizi yazabilir ve kendinizi ön plana çıkaracağını düşündüğünüz kişisel niteliklerinizden bahsedebilirsiniz.

Kendinizi Geliştirmenin Yollarını Arayın

İş dünyası içerisinde sağlam adımlarla ilerlemek istiyorsanız, kişisel gelişiminizi her zaman önemsemelisiniz. Teknolojinin her geçen gün daha çok gelişmesiyle doğru orantılı olarak, iş dünyasında da çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir. Bu gelişmelerden haberdar olmak ve çalışmak istediğiniz sektördeki aranan nitelikler doğrultusunda kendinizi geliştirmek, tamamen sizin elinizde.

Eğer İngilizce veya Rusça gibi bir yabancı dil öğrenerek iş dünyasında daha çok başarı elde edebileceğinizi düşünüyorsanız, ilgili eğitimleri ve sertifikaları almak için çalışmaya başlayın. İnternet üzerinde yayınlanan eğitim videolarına ulaşın ve kendinizi bir adım daha fazla geliştirmek için eksiklerinizi tespit edin.

Tespit ettiğiniz eksikleriniz doğrultusunda kendinizi nasıl geliştirebileceğiniz hakkında araştırma yapın. İş dünyası içerisinde kendisini geliştiren donanımlı çalışanlar, genellikle saygın bir konumda bulunur. Bu nedenle yeni mezun olan bir aday olarak hedeflerinize kısa sürede ulaşmak istiyorsanız, kişisel gelişiminize gereken özeni gösterin.

 Sabırlı Olun ve Giriş Seviyesi Pozisyonlara Başvuru Yapın

Öğrenim hayatınızı oldukça başarılı bir şekilde ve yüksek bir derecede tamamlamış olabilirsiniz. Fakat iş dünyasında yeterli deneyime sahip olmamanız sebebiyle, birçok sektör içerisinde tecrübesiz bir personel olarak değerlendirileceğinizi unutmayın. Bu sebeple giriş seviyesi pozisyonlarındaki iş ilanlarına başvuru yapma seçeneğini değerlendirin.

İlk başvurularınızdan cevap alamayabilirsiniz ve bu durumda azimli bir şekilde diğer iş ilanlarına başvuru yapmaya devam edin. Bu süre zarfında deneyim kazanmak istiyorsanız, maddi bir beklenti içerisine girmeden staj yapma fikrini aklınızda bulundurun ve yarı zamanlı iş seçeneklerini inceleyin.

Büyük bir şirket, kurum ya da kuruluş içerisinde çalışmak istiyor olabilirsiniz. Ancak yeni mezun olan bir üniversite öğrencisi olarak kendinize ulaşılabilir hedefler koymanız, daha iyi bir şekilde motive olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca ilk işiniz hayal ettiğiniz gibi bir iş olmayabilir fakat, hayallerinize uzanan yoldaki ilk adımlarınızı atmak için bir fırsat olabilir.

Sonuç

İşsizlik oranlarının dünya çapında oldukça yüksek olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yeni mezun olan adayların iş bulma sürecinde her geçen gün daha çok zorlandığı görülüyor. Kısıtlı iş imkanları ve yüksek başvuru sayısı sonucunda adaylar arasındaki rekabet oldukça yükseliyor. Bu rekabeti başarı ile sonuçlandırmak için ilgili iş ilanına göre özelleştirdiğiniz bir CV hazırlamalı ve kendinizi ön plana çıkarmaya çalışmalısınız.

Çalışmak istediğiniz sektördeki iş ilanlarını bulmakta zorlanıyorsanız, sosyal medyayı kullanma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bulunduğunuz sektörde aranan nitelikleri tespit edebilir ve kendi donanımınızı gözden geçirebilirsiniz. Bulunduğunuz sonuçlar doğrultusunda planlı bir şekilde hareket ederek kendinizi geliştirmenin yollarını arayabilirsiniz. Bu bilgilerle birlikte yeni bir üniversite mezunu olarak iş bulma sürecini başarı ile tamamlayabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi