İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Her ay yapılan toplantılarla BİGEP çalışmalarını yakından takip eden Şıldak, Şubat ayı “İl Değerlendirme Toplantısını” Altıeylül ve Karesi İlçelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirdi. 

Balıkesir Ögretmenevinde yapılan toplantıya Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, AB ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Tülin Akgül, İlçe Milli Eğitim Müdürleri katıldı.

Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesiyle İl genelinde  oluşan enerjiyi ziyaretlerle de  yakından takip eden Vali Şıldak çalışmaların istişare edildiği değerlendirme toplantılarıyla projede ne aşamada olunduğu ve çalışmaların nasıl ilerlediği hakkındaki bilgileri güncel tutuyor. 

İkinci dönem itibariyle projede yapılan yeniliklerin görüşüldüğü toplantı Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Keren ve Karesi İlçe Milli Eğitim Müdürü Sami Günnü tarafından Karesi ve Altıeylül İlçelerinde yürütülen çalışmalar ve istatistiki bilgilere ilişkin sunumları ile başladı. Sunumların ardından İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı tarafından yapılan ayrıntılı sunumla yürütülen çalışmalar ve projeyle akademik başarının takip edilmesi için 7'inci, 8'inci, 11'inci ve 12'inci sınıflara yönelik yapılan deneme sınavlarının sonuçları hakkında bilgilendirme yapıldı.

Deneme sınavlarında i̇lçe ilçe katılım yüzdelerine göre yaşanan sıralamalardaki düşüşler ve yükselişlerin sebepleri ele alındı. Vali Şıldak akademik başarıyı sayısal veriler ışığında görebilmek için deneme sınavlarında katılım düzeyinin yüksek tutulmasının önemine değindi. Akademik başarının arttırılması için sınav sonuçlarına göre neler yapılabileceği konusunda İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıda ayrıca proje yönergesinde; okul öncesi, ilkokullar, meslek liseleri ve halk eğitim merkezlerine yönelik yapılan revizyonların alandaki yansımaları hakkında bilgi verildi. 

“BİGEP Enerjisi Halkla Halka Yayılıyor”

Projeye odaklanmanın zirveye ulaştığını söyleyen Şıldak toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede, “Halka halka yayılan bir eğitim enerjisinin tüm Balıkesir’de oluştuğunu görüyoruz. Sıralamalarda daha üst sıralara ulaşmayı isteriz ama projeden asıl beklediğimiz sonuç; sistemli bir çalışma düzeni kurmak, hedefleri belirlemek, hedeflere doğru birlikte yol almak, bunları planlı bir şekilde yürütmek, herkesin katkısını sağlamak, sinerjiyi oluşturmak, inanmak ve çok çalışmaktı. Bunun büyük ölçüde gerçekleştiğini görüyoruz. Bundan sonra göreceğimiz bizi mutlu edecek tablolar, projemizin daha somut meyveleri olacak.” şeklinde konuştu.

“Okul Müdürleri Eğitim Yöneticisidir”

Projenin temel yaklaşımının sahada olmayı gerektirdiğini vurgulayan Şıldak, “Sahada olmak, alanda olmak işin gerçek manada sahiplenilmesi, sahipsiz bırakılmaması, ‘bu işin sahibi benim, aktörü benim, yürütücüsü benim’ mesajının verilmesidir. Nasıl bir okul müdürü sadece odasında ya da muavinin odasında zaman geçirirse öğretmenler odasına uğramazsa, sınıf ziyareti yapmazsa, okula gerçek anlamda hakim olması mümkün olmadığı gibi bizler için de gitmediğimiz hiçbir eğitim kurumuna nüfuz edebilmeye, orada istediğimiz gelişmelerin gerçekleşmesini beklemeye hakkımız dahi olamaz. Öğretmenler eğitimcidir. O bu konuda gerekli eğitimleri de almıştır. Gerekli becerilerle, donatılarla geliştirilmiş bir şekilde kapasitesini öğrencisine yansıtır. Okul müdürü ise sadece eğitimci değildir, eğitim yöneticisidir. Burada yönetim kavramı ortaya çıkıyor. Sizler de eğitim yöneticisisiniz. Kendinizi sadece eğitimci olarak tanımlarsanız orada çok şey eksik kalır.” diye konuştu.

Ödüllendirmelerin motivasyonu arttırdığına da dikkat çeken Şıldak, özellikle akademik başarısı yüksek olan öğretmenlerin ödüllendirileceğini söyledi. 

Toplantının ardından projeyle birlikte alanda oluşan enerjiyi bizzat yerinde görmek için programına okul ziyaretleri ile devam eden Şıldak ilk olarak Ermişler Ailesi tarafından Balıkesir’e kazandırılan Ermişler Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti.

Hayırsever Ermişler ailesi mensuplarının da bulunduğu ziyarette öğrencilerle sınıflarında bir araya gelen Şıldak, öğrencilere hedefler belirlemeleri tavsiyesinde bulundu. Belirleyecekleri hedeflerin onlara güç kazandıracağını ve başarıya ulaşmalarını sağlayacağını belirten Şıldak ailelerinin onlardan başarılı olmalarını beklediklerini dile getirdi. Okuldaki Tasarım Beceri Atölyesini de gezen Vali Şıldak, burada öğrenciler tarafından yapılan robot şeklindeki iş makinaları hakkında bilgi aldı. Ayrıca atölyede  öğrenciler tarafından yakın zaman içerisinde daha çeşitli robotlar ve minyatür helikopter yapılacağı bilgisi verildi.

Vali Hasan Şıldak daha sonra Kula ailesi tarafından Balıkesir’e kazandırılan Rahmi Kula Anadolu Lisesini ziyaret etti. Hayırsever Kula ailesi mensuplarının da bulunduğu ziyarette sınıfları gezerek öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere derslerine sıkı çalışmaları tavsiyesinde bulunan Şıldak ve beraberindekiler öğrencilerle sohbet etti. Vali Şıldak okul ziyaretinde öğretmenlerle toplantı yaptı. Şıldak, BİGEP Projesiyle insan faktörünün harekete geçirildiğini, bununla birlikte eğitimde başarının yükseltilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

“BİGEP Yoluna Güç Kazanarak Devam Ediyor”

Vali Şıldak, okul ziyaretlerinin ardından Okul Müdürleri, okulların BİGEP Proje sorumluları ve zümre başkanı öğretmenler ile kapsamlı bir toplantı yaptı. Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi İl Değerlendirme Toplantısının 4’üncüsüyle projenin bulunduğu aşamanın ele alındığını söyledi. Vali Şıldak, “Projede yapılan değişikliklerle ilgili birebir bilgilendirmede bulunmak, genel bir fikir alışverişi yapmak için bir aradayız. Toplantımızın esas amacı budur. Ama onun kadar önemli olan, bizi bir araya getiren bir başka faktör de tekrar unsurudur. Bir şeyi tekrar etmek, vurgulamak önemine işaret etmek istikrarlı bir devamlılık getirir. Projemiz geçen yıl başladı. Yarı uzaktan yarı yüzyüze eğitim koşullarında adeta bir deneme sürüşü olarak İlimizde tanıtımı gerçekleşti. Bu yıl ilk dönem itibariyle sizlerle tekrar buluştuk. BİGEP, yapılan güncellemelerle sürekli gündemde tutuluyor. Yoluna  güç kazanarak devam ediyor. Her ay bu toplantıları bir başka ilçemizde yaparak süreci alanda sürekli kılıyoruz.” diye konuştu.

“Sahada Olmazsanız Süreci Yönetemezsiniz”

Eğitimin içinde bir de süreç yönetimi olduğunu vurgulayan Şıldak, “Biz eğitimin yönetim boyutuyla ilgileniyoruz. Eğitim yönetimini aşarak beklentimizi eğitim liderliğine doğru evrilen bir anlayışla yorumlayarak projenin gönüllülük kavramının altını doldurarak anlamlandırıyoruz. Okul idarecilerimizi aktif bir şekilde alanda işin takibinde ve işin mutfağında görmek istiyoruz. Her alanda yönetici sahadaysa verimlilik artar. Biz de hep sahadayız. Ben bütün yöneticilerimize, il müdürlerimize, kaymakamlarımıza  sahada olmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü sahada olmazsanız süreci yönetemezsiniz. İlçe Milli Eğitim Müdürlerimizin de ilçesinde gitmediği okul, girmediği derslik, görmediği kantin kalmamalı. Çünkü nüfuz edebilmek, farklılık oluşturabilmek, dokunabilmek, motivasyonu arttırabilmek ancak böyle olur.” şeklinde belirtti.

“BİGEP Bir Yol Haritası”

BİGEP'le birlikte kolaylık sağlayıcı bir formatta yol haritası sunulduğunu sözlerine ekleyen Şıldak, “İkinci dönemin başında dönem ortasında yaptığımız düzeltmelerle okul öncesi eğitim, ilkokullar, meslek liseleri, halk eğitim merkezlerini projeye dahil ettik. En son yapacağımız değişiklikle dil sınıflarımızı  dahil edeceğiz.  Kaymakamlarımıza, bütün ilçe müdürlerimize teşekkür ediyorum. Canla başla bir çalışma yapıldığını, alanda çok heyecanlı, canlı bir ortamın oluştuğunu, bir dinamizm kazandırdığını  görmekten mutluluk duyuyorum. İyi bir seviyeye geldik. Okul müdürlerimize katkıları için teşekkür ediyorum. Her birinin çalışmalarını takip ediyor, her okulumuzla ilgili veriyi inceliyoruz. Bütün bu çalışmalar neticelenip yılsonu geldiğinde de tek tek okul bazlı değerlendirme yapacağız. Hedefimiz sadece akademik başarı da değil. Bütün çalışma alanlarının tamamını kapsayan bir bakış açısıyla okullarımızı izliyoruz.” dedi.

“Eğitim Ordusu Oluşmuş”

Amacın ortak paydada buluşup, ortak bir hedef için birlikte yolda yürümek olduğunun altını çizen Vali Şıldak, “Bu yolda kol kola yürüyebilen  okullarımızda sinerji yüksek, hedefler benimsenmiş ve okul müdürünün liderliğinde bir eğitim ordusu oluşmuş. Bizim hedefimiz sadece  LGS ve YKS puanları değil. Asıl hedefimiz durgunluk, cansızlık ve ataletin kaldırılmasıyla heyecan oluşmasıdır. Güçlü toplumun güçlü dinamiklere sahip olabilmesi için insan faktörünün muhakkak suretle canlı tutulması lazım. Bu eğitim alanında sağlanmazsa okullarımızın üretkenliği, başarısı, beklenebilecek bir ümit olmaktan çıkan bir hayale dönüşür. İçinde bulunduğumuz Şubat ayının sonu itibariyle artık akademik alandaki yapılacak sınav takviminin iyice daraldığını görüyoruz. Şimdi tempoyu yükseltme zamanı. Bütün bu emeği asıl hedefe yönelen, sınav hazırlıkları yapan 8 ve 12’nci sınıfları tam da bu dönemde etkilememiz lazım. Danışman öğretmenlerimizin çok etkili çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Deneme sınavlarıyla ilgili süreç takiplerinin, değerlendirmelerin çok hızlanması lazım. Çocuklarımızın yanında olalım. İlimizde bu şekilde bir hamleyle bu sene çok daha iyi sonuçlar bekleyelim.” İfadelerini kullandı. 

Vali Şıldak, her öğrencinin farklı profili olacağı için ayrı ayrı ele alınmaları gerektiğini söyledi. Her öğrenciye uygulanacak ayrı bir metot ve çalışma desteğiyle bu sürecin yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Şıldak, projeye emek veren öğretmenlere, proje sorumlularına, okul müdürlerine gösterdikleri performans için teşekkür etti.

Vali Şıldak daha sonra okul müdürleri, proje sorumluları ve zümre başkanlarından projenin alandaki yansımalarıyla ilgili bilgi aldı. Söz alan öğretmenler projenin özellikle akademik başarının izlenmesi ve değerlendirilmesi noktasında onlara ve öğrencilerine başarıya ulaşmada yol haritası olduğunu ifade ettiler. BİGEP'in farklı bir heyecan ve motivasyon verdiğini söylediler.

Editör: Haber Merkezi