BALIKESİR ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Kalkınma Ajansına (GMKA), İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı doğrultusunda, 388 projeyle başvuruda bulunulduğu bildirildi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansına (GMKA), İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı doğrultusunda, bölgeye ayrılan 12 milyon liralık kaynaktan faydalanmak üzere, Balıkesir'den 232 ve Çanakkale'den 156 olmak üzere toplam 388 projeyle başvuruda bulunulduğu bildirildi.
GMKA'dan yapılan açıklamada, 20 Aralık 2010 tarihi itibariyle İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı adı altında proje teklif çağrısına çıkıldığı anımsatıldı.

BİN 500 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
Program hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Çanakkale ve Balıkesir'de bilgilendirme toplantıları yapıldığı belirtilen açıklamada, bölge halkının proje yazma kapasitesini artırmak amacıyla da aynı illerdeki 17 merkezde bin 500 kişiye proje döngüsü yönetimi eğitimleri verildiği kaydedildi.
Bunlara ek olarak, GMKA tarafından program hakkında bilgi almak isteyen kamu ve sivil toplum kuruluşlarının da taleplerine cevap verildiği,Çanakkale Valiliği, Bandırma Sanayici ve İş Adamları Derneği, Biga Ticaret Odası, Balıkesir Genç İş Adamları Derneği ve Edremit Ticaret Odası için bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

BALIKESİR'DEN 232, ÇANAKKALE'DEN 156 BAŞVURU
Bunun ardından, başvuru sahiplerinin, İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı doğrultusunda bölgeye ayrılan 12 milyon liralık kaynaktan faydalanmak için projelerini ajansa teslim ettikleri, GMKA'nın toplam 388 projeyi teslim aldığı, bunların 232 adedinin Balıkesir, 156 adedinin ise Çanakkale ilinden geldiği duyuruldu.
-İLÇELERE GÖRE PROJELER-
Açıklamada, Balıkesir ilinden gelen 232 projenin 92'sinin merkez ilçeden geldiği, bunun yanı sıra, Bandırma'dan 28, Edremit'ten 24, Ayvalık'tan 19, Gönen'den 14, Burhaniye'den 12, Susurluk'tan 6, Dursunbey, Sındırgı ve Erdek'ten 5'er, Havran ve Manyas'tan 4'er, Savaştepe, Balya ve Bigadiç'ten 3, Marmara'dan 2, İvrindi, Kepsut ve Gömeç'ten 1'er projeyle başvuruda bulunulduğu bildirildi.
Aynı şekilde, Çanakkale'den gelen 156 projenin 67'si merkez ilçeden geldiği, proje çokluğuyla dikkat çeken Biga ve Gökçeada ilçelerinden 17, Ezine'den 11 projenin teslim edildiği ifade edildi. Ayvacık, Çan ve Bayramiç'ten 8'er, Eceabat'tan 7, Gelibolu'dan, Lapseki ve Yenice'den de 4'er proje başvurusu yapıldığı açıklandı.
PROJELERİN BÜTÇESİ 12 MİLYONUN 7 KATI
Ajansa teslim edilen 388 projenin 248'inin kar amacı güden kuruluşlara (KOBİ), geri kalan 140 projenin ise kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlara ait olduğu belirtildi.
Ajansa teslim edilen projelerin gerçekleştirilebilmesi için öngörülen bütçelerin toplam tutarının yaklaşık 165,1 milyon lira olduğu, ajanstan talep edilen destek miktarının ise, ayrılan 12 milyon liralık bütçenin 7 katı, yaklaşık 81,6 milyon lira olduğu kaydedildi.


(Ajansın yönetimini üstlenen Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan ile Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, GMKA'nın yeni binasında incelemelerde bulundular.)

PROJELER TEK TEK İNCELENECEK, BAŞARILI OLANLARA DESTEK AKACAK
Bölgeye hibe olarak dağıtılacak olan 12 milyon liralık kaynağın 8 milyon lirası kar amacı güden kuruluşlara, 4 milyon lirasının ise kar amacı gütmeyen kuruluşlara ayrıldığı dile getirilen açıklamada, ilerleyen günlerde GMKA'nın bağımsız değerlendiriciler aracılığıyla başarılı projeleri ortaya çıkaracağı ve destek almaya hak kazanan projeleri ilan edeceği duyuruldu.
Editör: Haber Merkezi