Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ni 760 hektar daha büyütecek üç aşamalı genişleme alanının 156 hektar büyüklüğündeki 1. etap alt yapı çalışmalarının temeli atıldı.

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vali Hasan Şıldak, “Bu adımlar Balıkesir’in sanayi şehri olarak ilerlemesi noktasında mihenk taşı olacak” dedi.

VEKİL ÇELİK'TEN SABRİ UĞUR VURGUSU

OSB'de geçmişten bugüne yaşanan süreci iyi bilen isimler arasındaki Milletvekili Adil Çelik, 1976'da merhum başbakan Erbakan'ın temelini attıktan sonra kendi kaderine terk edilen OSB'yi efsane başkan Sabri Uğur'un ağaya kaldırdığına dikkat çekerek, rahmetle andı. 

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde uzun süredir çalışmaları devam eden üç aşamalı 760 hektarlık genişleme alanının 1. etabında alt yapı çalışmalarının temeli törenle atıldı.

Vali Hasan Şıldak, iş makinesine binerek temele ilk kepçeyi vurdu, kurban kesilerek dualarla alt yapı çalışmaları başlatıldı.

Vali Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ak Parti Milletvekilleri Adil Çelik, Belgin Uygur, Yavuz Subaşı, Mustafa Canbey, Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ve sanayicilerin katıldığı törende konuşan Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mesut Eray, Organize Sanayi Bölgesi’nde genişleme çalışmalarını anlattı.

ŞU AN 60 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI

Mesut Eray, “Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi, genişleme alanlarının teslim edilmesi ve 2. Organize Sanayi Bölgesi ile birleşmesi ile birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan yeni imar planında bin 453 hektar alan büyüklüğüne ulaşmıştır.

Üzerinde 143 fabrikanın üretimde olduğu Balıkesir Sanayi Bölgesi’nde halen yaklaşık 15 bin kişi istihdam edilmektedir.

Balıkesir Sanayi Bölgesi’nin 760 hektar büyüklüğündeki genişleme süreci üç etap halinde planlanmıştır. 156 hektar büyüklüğündeki 1. etap alanın kamulaştırılması yapılmış ve altyapı inşaat ihalesi 3 Şubat 2021 tarihinde Uluova firmasına ihale edilmiştir. Genişleme etabında sanayi parsellerini tesviyesi ve altyapısı yapılmış, hazır bir şekilde sanayicilerimize sunacağız.

26 FABRİKAYA YER TESLİMİ YAPILDI

Sadece 1. Genişleme etabında bu kapsamda 8 milyon 412 bin metreküp kazı, 3 milyon 369 bin metreküp dolgu olmak üzere yaklaşık 12 milyon metreküplük toprak hareketi olacaktır.

Kod farkı olan parseller arasında toplam 19 kilometre uzunluğunda duvar, 9 kilometre uzunluğunda ise yollar yapılacak. 52 parsele denk gelen 1 milyon 176 bin metrekarelik sanayi alanında 26 parsel sanayicilere tahsis edildi. Tahsis edilen alanın büyüklüğü ise 715 bin metrekare. Geri kalan parsellerimiz için 10 yatırımcı ile görüşmelerimiz devam ediyor. 26 parsel demek 26 yeni fabrika, 5 bin kişi istihdam demektir.

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi olarak mevcut ana içme suyu hattımızın deplasesi, su depomuzun kapasitesinin artırılması için BASKİ ile işbirliği protokolü imzaladık. Sadece tek bir yol ile Balıkesir’e bağlanan Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde Büyükşehir Belediyemiz tarafından hazırlanan alternatif yol projesi yapımı gerçekleştirildi. Genişleme sürecinde 350 hektar büyüklüğündeki kamulaştırma çalışmalarımıza da hemen başladık.

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ni marka yapma yolunda tüm bu çalışmalarımızı Valimizin başkanlığında Müteşebbis Heyetimizin çalışmaları, il müdürlerimizin katkısı, Büyükşehir Belediye Başkanımızın desteği, Balıkesir Ak Parti Milletvekillerimizin gayretiyle birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleştirmekteyiz. 

Tüm personeliyle Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ni Türkiye’nin en önemli üretim ve inovasyon merkezlerinden biri yapmak için heyecan ile gönülden ve mesai mefhumu gözetmeksizin çalışma gayreti içerisindeyiz. Ulaşım avantajları, güçlü yönetimi, dinamik yapısı ve yüksek hizmet kalitesiyle Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi şehrinin ve ülkesinin ekonomik değerlerine katkı vermeye hazır bir şekilde yatırımcısını bekliyor” dedi.

BAŞKAN YÜCEL YILMAZ
SANAYİCİLERDEN YARDIM İSTEDİ

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da; Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasına giren firmaların şehre kalıcı destek vermesini istedi.

OSB Müdürü Mesut Eray'ın gayretli çalışmalarını takdir ettiği konuşmasında Yücel Yılmaz, “Organize Sanayi Bölgemizde 1. Etap başladı, her yer şantiye alanı. Bu bizi heyecanlandırıyor. İkinci etabın kamulaştırılmasıyla ilgi de önümüzde hızlı bir süreç var. Sanayicilerimiz de tahsis istiyor. 26 parsel tahsis edildi. Sayın Valim siz bereket getirdiniz,  işler hızlı oldu, size de teşekkür ediyoruz. Kamu her zaman önümüzü açıyor, çalışma arkadaşlarınıza da teşekkür ediyoruz. İkinci etaba da en kısa sürede başlayıp bitireceğiz." dedi.

Balıkesir’deki tescilli yapıları restorasyon yaparak şehrin kültür yaşamına yeniden kazandırmayı amaçladıklarını dile getirdiği konuşmasında Yılmaz, Türkiye’nin "En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" arasına giren firmalardan yardım istedi. 

Yılmaz, "Bu firmalarımıza birer berat belgesi verelim ama onlarda bu şehre kalıcı destek olsunlar. Bizim tescilli binalarımız var, öyle çok masraflı da değil, her birinin adına da Ayvalık’ta, Edremit’te, Havran’da, Merkezde birer bina yaptıralım, onların isimlerini de yazalım. Biz yolu yapalım, biz sizin para kazanmanızı kolaylaştıralım, siz de bu şehre aidiyetlerinizi arttırın. Herkesin bir eseri olsun” ifadesini kullandı. 

BALIKESİR VALİSİ ŞILDIK:
“BU ADIMLAR SANAYİ ŞEHRİ 
OLMAMIZ İÇİN MİHENK TAŞI”

Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Vali Hasan Şıldak ise; Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nin başlangıç aşamasından bugüne gelişinde emeği geçen bütün siyasetçilere, yönetim kurulu üyelerine, personele, belediye başkanlığı, valilik yapanlara, yöneticilere teşekkür etti.

Vali Şıldak, şöyle konuştu: 

“Büyükşehir Belediyemizin tüm ekibine de başkanımız nezninde ayrıca teşekkür ediyorum. Buradaki yol çalışması olsun, geçen hafta imzaladığımız protokolle yapılacak iyileştirme çalışmaları olsun, OSB’nin gelişmesi için atılacak bütün adımlara katkı sağlayan Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Bütün vekillerimize de Ankara ayağında aşılması gereken adımlarda verdikleri destekler için teşekkür ediyorum. Yatırımlarını burada buluşturan yerli ve yabancı bütün sanayicilerimize de şükranlarımı sunuyorum.

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi içinde bulunduğumuz ortamda birden çok hamleyi aynı anda gerçekleştiren bunu yürütebilecek kapasiteye sahip olduğunu gösteren yapıda. 2020’den itibaren bu yıl özellikle bu çalışmalar yoğunlaştı. Genişleme etapları peş peşe geliyor. 1. Genişleme alanının 52 parselinden 26’sı dolmuş vaziyette. Genişleme çalışmasının temelini bugün hep beraber atıyoruz. Birleşme  çalışması başarıyla sonuçlandı. Arıtma tesisimizin inşaatı devam ediyor, Gümrük yapılanması da inşallah Gümrük Müdürlüğü  de bu coğrafyada kurulmuş olacak. Jandarmamızın da yerini yeniliyoruz. Balıkesir’in sanayi şehri olarak ilerlemesi noktasında bu adımların mihenk taşı olacağı düşüncesiyle, Balıkesir’e ve sanayicilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” 

Editör: Haber Merkezi