Balıkesir Sivil Güçler Birliği Başkanı Avukat Mehmet Birol Şahin, geçen hafta ekmek fiyatına yapılan yüzde 40 oranındaki zamma tepki gösterdi. Valilik ve belediye dilekçe veren Şahin, "Enflasyonun yüzde 8, memur, emekli, işçi ücreti, asgari ücret artışı yüzde 8'in altında olduğu bir ortamda ekmeğe yüzde 40 zam çok yüksek bir orandır" dedi.

Balıkesir Belediyesi'nin su zammını iki kez mahkemeye dava açarak iptal ettiren Sivil Güçler Birliği Başkanı Şahin, ekmek zammının durdurulması için Belediye Başkanı Ok ve valiliğe dilekçe verdi. Dilekçesinde belediye ve valiliğin ekmeğe yapılan zammı kabul etmemelerini isteyen Şahin, "Yasanın sadece onlara verdiği itiraz hak ve yetkisini kullanarak yüzde 40 zammın iptali için komisyonu derhal toplayarak tarifeyi iptal ettirmelidirler. Özellikle belediye sahibi bulunduğu Fırıntaş'ta bu zam kararını uygulamamalı ve hemşehrilemizin yanında olduğunu göstermelidir" görüşlerine yer verdi.

Avukat Mehmet Birol Şahin, 5362 sayılı yasanın Fırıncılar Odası ve Esnaf Odaları Birliği'nin zam kararına karşı belediye ve valiliğe itiraz ederek zam oranının Valilik başkanlığında Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Esnaf Odaları Birliği temsilcilerinden oluşan komisyonda görüşülerek iptal edilebileceğine dikkat çekti.

Belediye ve valiliğin, odanın yaptığı bu zam kararına karşı itiraz etme hakkı bulunduğuna hatırlatan Balıkesir Sivil Güçler Birliği Başkanı, "Bu hak vatandaşa tanınmamış. Ancak belediye zammın yüksek olduğu gerçeği karşısında itiraz hakkını vatandaşlar adına kullanması gerekir.

Üstelik belediye ekmek üreten Fırıntaş kozunu kullanarak Fırıncılar Odası'nın zam uygulamasını ayrıca kendi ürettiği ekmekte uygulamamalıdır. Enflasyonun yüzde 8, memur, emekli, işçi ücreti, asgari ücret artışı yüzde 8'in altında olduğu bir ortamda ekmeğe yüzde 40 zam çok yüksek bir orandır. Daha önce belediye suya yüzde 46 zam yapmış ve mahkeme iki defe su zammını iptal etmişti. Belediye ve valiliğe verdiğimiz dilekçe ile yasanın bu iki kuruma verdiği yetkiyi millet adına kullanma çağrısında bulunduk. Eğer bu yetkilerini kullanmazlarsa dava yoluna başvurmak zorunda kalacağız" dedi.

Fırıncı esnafının da zarar etmesini istemediklerinin altını çizen Şahin, Fırıncılar Odası Genel Başkanı H.İbrahim Balcı'nın 15 Haziran 2011 tarihinde yaptığı "Ekmek zammı gündemimizde yok!" açıklamasını hatırlattı. Bu açıklamanın üzerinden 15 gün geçmeden Balıkesir'de ekmeğe yüzde 40 zam yapıldığını bildiren Şahin, "Ekmek zorunlu bir gıdadır. Alınmaması ve yenilmesinden vazgeçilmesi mümkün değildir. Bu nedenle ekmeğe zam yaparken yüz defa düşünülmesi gerekir" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi