T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinesinde çalışmalarını yürüten Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından, Balıkesir ve Çanakkale’yi Türkiye’nin ilk deniz üstü rüzgâr enerjisi üretim merkezi yapmak için yürütülen çalışmalar devam ediyor.

Çanakkale’nin Biga ilçesinde İçdaş ev sahipliğinde gerçekleştirilen Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Platformunun ikinci toplantısı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Süleyman Özdemir; Balıkesir ve Çanakkale Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri Mehmet Ali Aşuk ve Ferhat Güvel; Balıkesir ve Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürleri Kadir Kandemir ve Bekir Çelen; Çanakkale İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin; GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç; Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Genel Sekreteri İskender Kökey; Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği Başkanı Murat Durak ile Bölgedeki Liman Başkanlıkları, Organize Sanayi Bölgeleri ve sektörden temsilcilerin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

Toplantı Sonrası İÇDAŞ Limanında Teknik Gezi Gerçekleştirildi

Gerçekleştirilen toplantıda, Güney Marmara Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Santrali ve Limanı Ön Fizibilite Raporu çalışmasında gelinen nokta hakkında sektör temsilcilerine sunum yapıldı ve görüş alışverişinde bulunuldu.

İlgili bürokratlar, akademisyenler, özel sektör ve STK temsilcilerinin bir araya geldiği toplantının ardından İçdaş liman ziyareti gerçekleştirilerek liman hakkında bilgi alındı ve limanda yurt dışından gelen, bakımı devam eden deniz üstü rüzgar enerji santrali kurulumlarında ve doğalgaz sondajlarında görev alabilen Jack Up gemisi ve gemi bakımı alanında 370 m boy, 70 m en ve 10 m derinlik ile Akdeniz ve Karadeniz’in en büyük kuru havuzu yerinde görüldü.

Rüzgar enerjisi üretiminde Türkiye’nin ilk sırada yer alan bölgesi Güney Marmara’da deniz üstü rüzgar enerjisinde de Türkiye’de öncü olmak amaçlanıyor. Toplantıda gerçekleştirilen istişareler doğrultusunda ön fizibilite çalışması nihai hale getirilerek paydaşların bilgisine sunulacak.

Editör: Haber Merkezi