Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından Balıkesir ve Çanakkale’nin yer aldığı Güney Marmara Bölgesinde 7 projeye destek verilerek sosyal gelişmeye katkı sağlanıyor.

Açıklanan başarılı projeler neticesinde 2022 yılı SOGEP kapsamında GMKA tarafından, hem desteklenen proje sayısı hem de bölgeye çekilen kaynak tutarı açısından önceki yılların üzerinde bir başarıya ulaşıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletilen proje tekliflerinin değerlendirme süreci tamamlanarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından teklif edilen projelerden 7 tanesi desteklenmeye hak kazandı. SOGEP kapsamında Bölgede uygulanacak projelerle 10.086.490 TL tutarı hibe desteği olmakla birlikte toplam 14.636.548 TL tutarında yatırım yapılması bekleniyor.

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı Bölgede yerel dinamikleri harekete geçirerek; yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek; değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek; toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak; istihdam edilebilirliği artırmak; sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla ilan ediliyor.

Balıkesir Projeleri

50 Peynirli Şehrim Projesi

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başvuru sahibi olduğu proje ile kaybolmaya yüz tutmuş değerlerden olan; Bigadiç çeri başı keçi peyniri, İvrindi koyun kelle peyniri, Dursunbey Kızılöz bezde katık peyniri, Ayvalık kirlihanım peyniri, Sındırgı Alakır koyun peyniri ile Art Of Taste’te Dünya Miras Listesi’nde yer alarak dünyaya tanıtılan Sındırgı Eğridere yünlü tulum peyniri ve KepsutBükdere küflü deri katık peyniri başta olmak üzere Yöresel peynirleri üretmek üzere 3 ilçede toplam 360 m2 alanda modern butik mandıra kurulması ve İl Merkezinde 80 m2, Havranda 72 m2 peynir satış noktaları oluşturulması amaçlanıyor.

Sabunhane – Geleneksel Zeytinyağı Sabun Atölyesi

Havran Belediyesi tarafından sunulun proje kapsamında kurulacak zeytinyağı sabun fabrikası ile kırsal mahallelerde ikamet eden ve ekonomik hayattan uzak kalan kadınlara istihdam sağlanması ve bu sayede şehir merkezlerine göçlerin önlenmesi projenin en önemli amacını oluşturuyor.

Sabunhane ile kırsal mahallelerde ikamet eden, ekonomik hayattan uzak kalan ve sosyal yardımlarla hayatını idame ettiren kadınlara istihdam sağlanması böylelikle, kırsal mahallelerde yoksullukla mücadelenin güçlendirilmesi için yeni iş sahalarının oluşturulmasına, bölgesel turizmin gelişimine ve bölgedeki önemli değerlerden biri olan zeytin ürünlerinin yüksek katma değerli ürünlere dönüşümüne imkân oluşturacak yapı Havran’da yaşayan insanların hizmetine açılmış olacak. Aynı zamanda kadınların sosyal ve ekonomik yaşama katılım sağlamasına katkılar sağlanacak.

Üreten Kadınlar İle Büyü-Yün

Manyas Kaymakamlığı’nın uygulayacağı proje ile kadınların, genç işsizlerin, sosyal yardım alan kişilerin istihdam edilebilirliğin artırılması, gelir getirici ve üretimi artırıcı faaliyetlere katılımlarının artırılması, sosyal anlamda toplumda görünürlük kazandırılması gibi amaçlar doğrultusunda, kadınların kooperatif vasıtasıyla istihdama katılabilecekleri bir eğitim-üretim atölyesi oluşturulacak.

Bu kapsamda Organik, el yapımı ibareli sosyal etki düzeyi yüksek, özellikle bebek, çocuk, yaşlılar için özel nitelikli ürünler üretilecek. Salur MTAL öğrencilerinin uyguladığı büyük çaplı koyun kırkım projesi ve diğer kırkımlardan elde edilen sıfır maliyete yakın yünler kullanılacak. Potansiyelinin çok altında ekonomiye katkısı olan Manyas Gölü ve çevresinden sıfır maliyet ile toplanmış kargılarla hediyelik ve doğal ev eşyaları üretilecek.

Çanakkale Projeleri

Üreten Kadın Kooperatifleri Dijitalleşiyor

Çanakkale Valiliği tarafından uygulanacak proje ile kooperatifleşme ve ticarileşme faaliyetlerinin desteklenmesi sonucunda ilimizde yer alan kadın kooperatiflerimizin özellikle üretim, pazarlara erişim ve markalaşma hususlarında yaşadıkları sorunları ortadan kaldırarak aktif olarak pazarda yer almalarının sağlanması amaçlanmaktadır. 

Liman Başkanlığına ait atıl binanın restorasyonu sonucunda elde edilecek üretim, eğitim ve sıcak satış alanı ile kooperatiflerin ulusal pazarda kendi markalarını duyurmaları, verilecek tüm eğitim ve ekipman desteklemeleri sonucunda kendi ürünlerini üretebilen, teknoloji, hibe destekleri ve pazarlara hakim kadın kooperatifleri yaratılması, 6 kadın kooperatifinde yer alan 120 kadının hem eğitim hem de üretim alanlarında geliştirecekleri beceriler sayesinde ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve bu sayede aileleri de dahil olmak üzere Çanakkale ekonomisine katkıda bulunarak refah düzeylerini arttırabilmeleri projenin en önemli sonucu olacak.

İda’nın Genç Kadınları Üretiyor

Bayramiç Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin uygulayacağı proje ile gelişmişlik düzeyi düşük Bayramiç ilçesinde ve köylerinde yaşayan kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımını sağlamak, istihdam edilebilirliklerini arttırmak amacıyla mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye (kaliteli ve doğal yöresel ürünler üretimi) yönelik eğitimler vermek, örnek uygulamaları göstermek ve ürettikleri ürünlerin paketlenerek marka adı altında pazarlanmasına yönelik bir tesis kurulması hedefleniyor. Bu sayede kadınların toplumsal statüsünü güçlendirmek, gelir düzeylerini, yaşam memnuniyetlerini artırmak ve ilçede göçün azalmasına katkı sağlaması amaçlanıyor.

Bayramiç ilçe merkezi ve köylerinde kadınların yetiştirip ürettiği yöresel ürünlerin (Bayramiç Elması, Bayramiç Beyazı, Kiraz, Hurma, Üzüm vb. ürünlerden meyveli turta ve pasta), (Meyve Kurusu) üretilmesi ve işlenmesine yönelik dizaynı ile İDA efsanesinin izlerini taşıyacak olan kütüphane-kafe ve üretim tesisi kurulacaktır. Kütüphane Kafe Bayramiç KHGB tarafından idare edilecek ve tesiste kadınlar çalışacak.

Tarihi Alan Gazi Köylerde Şifa Çiçekleri Açıyor

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın başvuru sahibi olduğu proje ile köylerdeki işsiz kadınlar ve genç nüfus gelir getirici tarımsal faaliyetlere yönlendirilip hedef kitlenin istihdamı gerçekleştirilerek köyden kente göçün kısmen önüne geçilmesi sağlanacak.

Tarihi alanda yer alan köylerde yaşayan işsiz ev kadınlarına ve girişimci genç çiftçilere (Alçıtepe ve Seddülbahir Köyleri) istihdam oluşturularak kadınların ekonomik hayatta aktif rol almasının sağlanması, çiftçilerin gelir düzeylerinin artırılması, işsiz gençlerin Tıbbı Aromatik Bitki Yetiştiriciliği konusunda sertifikalandırılarak iş olanağı sunulması ve kişi başına düşen gelir seviyesinin yükseltilmesi hedefleniyor.

Güçlü Kadın Kooperatifleri Güçlenen Türkiye

Biga Kaymakamlığı tarafından uygulanacak proje kapsamında ilçede kurulan kooperatifin kırsaldaki sosyal yardım vasıtasıyla hayatları sürdüren kadınların dahil edilerek bütün ilçe köyleri ve merkezdeki üretimi profesyonel bir yapı altında pazarlama süreçlerinin organize edilmesi, üreten kadın iş gücünün alanlarında uzmanlaşarak tüm ülkemizde bir rol model oluşturması, Biga ilçesinin marka değerinin ve görünürlüğünün arttırılması, kooperatif ürün bazında markalaşması, ilçemiz genelinde dezavantajlı kadın istihdamı ve girişimciliğinin artırılarak üretilen ürünlerin ulusal ve uluslararası pazara ulaşılabilirliğinin sağlanması hedefleniyor.

Desteklenmeye hak kazanan projeler için gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından sözleşmeler imzalanarak proje uygulama dönemi başlayacak.

Editör: Haber Merkezi