Hortum kelepçesi, hidrolik bağlantı elemanları arasında yer almaktadır. Bu kelepçenin görevi hortumu sağlamlaştırmaktır. Yani bir yere hortum bağlantısı yapıldıysa kelepçe kullanılarak bağlantının zarar görmemesi hedeflenmektedir. Bu kelepçelere uygulanan sıkma kuvveti ile sıkma gücü arasında ters bir orantı söz konusudur. Az oranda uygulanan bir sıkma kuvveti sayesinde yüksek oranda bir güce sahip olan kelepçeler hortum bağlantıları için olmazsa olmazdır.

Hortum kelepçesi için ilk başa koyabileceğimiz en büyük özellik; hortuma herhangi bir şekilde zarar vermemesidir. Hortumda yırtılma, hasar alma, kopma ya da zedelenme gibi durumlar söz konusu olmaz. Durum böyle olunca hortumlar için kullanılan kelepçeler hayati önem taşımaktadır. Dayanıklı oluşu ile bilinen kelepçeler farklı çeşitlerde karşımıza çıkabilmektedir.

Hortum Kelepçesi Çeşitleri Nelerdir?

Hortum kelepçesi için birçok çeşit bulunmaktadır. Bu çeşitler genellikle kalınlığına göre değişiklik göstermektedir. En ince kelepçe; vida sürümlü özelliğe sahip 9 mm’lik kelepçelerdir. Daha sonra onları hafif yaylı kelepçeler takip etmektedir. Bunlar da 12 mm kalınlık ile piyasaya sürülmektedir.

17 ile 252 mm kalınlıkları arasında değişen ve ağır iş kelepçesi olarak bilinenler üçüncü çeşittir. Bunlar daha çok inşaatlarda kullanılmaktadır. 25 mm ile 232 mm arasındaki kalınlıklarda üretilen yay germeli kelepçeler vardır. Bu kelepçeler de ağır işlerde kullanılması amacıyla üretilmektedir.

Kalınlığından ziyade yaptığı görev ile ön plana çıkan bağlantı kelepçelerini son çeşit olarak gösterebiliriz.

Hortum Kelepçesi Çapı Nasıl Ölçülür?

Hortum kelepçesi çaplarına göre kategorize edilmektedir. Peki kelepçenin çapını nasıl ölçebiliriz? İşte adımlar…

  • Öncelikle bağlantısını yapacağınız hortumu bir bağlantı materyalinin üzerine doğru itmeniz gerekmektedir. İteceğiniz materyal genellikle nipel olmalıdır. Hidrolik bağlantı esnasında kullanmaya karar kıldığınız hortumu nipelin üzerine denk getirdikten sonra hortumun dış çapını ölçmeniz mümkün olacaktır.

  • İkinci adımda kelepçe seçme işlemini yapabilirsiniz. Az önce nipel yardımıyla bulduğunuz dış çapından 1-2 mm arasında değişen büyüklükte kelepçe seçmeye özen gösterin.

  • Son adımda seçtiğiniz kelepçeyi kullanarak hortumunuzu sıkabilirsiniz. Böylece bağlantıyı tamamlayarak sonuca ulaşabilirsiniz.

Nipel Nedir? Nipelin Kullanım Alanları Nelerdir?

Nipel; bağlantı elemanları arasında yer alan malzemedir. Genellikle metal boruları birbirine bağlamak için kullanılmak istenmektedir. Bu bağlantı elemanının pek çok kullanım alanı vardır. Aşağıda bu kullanım alanlarını görebilirsiniz:

  • Evlerin, işyerlerin ve çok katlı yapılan doğalgaz tesisatları için çokça sayıda nipel kullanılmaktadır. Doğalgaz tesisatının döşenmesi esnasında metal borular bu eleman sayesinde birbiriyle bağlantılı hale getirilir.

  • Binalar inşa edildikten sonra gerekli elektrik, su gibi tesisatlarının yapım aşamasında kullanılmaktadır. Yapılan tesisatlar güvenlik önlemleri alınmış şekilde döşenmelidir. İşte bu noktada devreye bağlantı elemanı girmektedir. Güvenlikli ve sağlam tesisatlar için kullanılan malzemedir.

  • Endüstride sıklıkla kullanıldığı gözlenmektedir. Yine bağlantı kurmak ve bağlantıyı sağlamlaştırmak adına hortum kelepçesi ve nipel gibi elemanlar kullanılmaktadır. Böylece uzun ömürlü tesisatlar yapılmaktadır.

Editör: Haber Merkezi